IQ-zseni

Bakancslistához adom
If I Had Known I Was a Genius
amerikai vígjáték, 102 perc, 2007

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

Michael (Markus Redmond) gyerekkora óta elképesztő intelligencia hányadossal rendelkezik. Szinte már nem emberi, ezért sem az iskolában, sem a családjában nem találja a helyét. Egy nap azonban megismerkedik Gloriával (Sharon Stone), akit nem riaszt el a fiú extrém intelligenciája, szót értenek egymással, végül Michael a nő hatására beiratkozik a színjátszó körbe is. A bemutatkozása mindenkit megdöbbent, zseniális alakításának köszönhetően azonnal szerepet kap egy sorozatban.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
Pickwick 2011 okt. 28. - 15:40:19
Sharon Stone nevét látva eszembe jutott ez a cikk:
http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111025-nemcsak-hiresek-okosak-is-sztarok-140es-iqval.html
(Mentségemre szóljon, hogy csak véletlenül láttam meg, miután kiléptem freemailrõl...)
Vadrenalin 2011 okt. 28. - 11:13:03 Előzmény Pickwick
A link pontosan olyan jellegû feladatokat tartalmaz, mint a Mensa felvételi tesztjei. Ez nem is véletlen, mert a dán Mensa egyik tagja csinálta azok mintájára. Ugyanakkor az eredménye - a Mensa felvételi tesztjével ellentétben - abszolút nem mérvadó (bár nálam sem állt messze a hivatalosan mért eredménytõl), nemcsak azért, mert valószínûleg nincs elég nagy létszámon standardizálva, hanem azért sem, mert nem tartalmaz életkor-korrekciót, pedig az IQ definíció szerint azt mondja meg, hogy a saját korcsoportjához képest milyen az ember problémamegoldó képessége.

Ezek a tesztek tökéletesen kultúrafüggetlenek, mert a Mensa célja nem az országonkénti legmagasabb 2 %-ba esõ IQ-jú emberek megtalálása, hanem a világszerte ebbe a kategóriába esõ embereké. A Mensa HungarIQa honlapján lévõ próbateszt (http://mensa.hu/az-iq-rol/online-iq-probateszt) nem a Mensa felvételi tesztje, ezt magyar közegben standardizálták (de persze nem akkora mintán, mint a felvételi tesztet) így tartalmazhatnak nem teljesen kultúrafüggetlen kérdéseket is. További eltérés a felvételi teszthez képest, hogy ezt nem a legmagasabb tartomány pontos mérésére optimalizálták, hanem egy általánosabb eredményt próbál adni a lakosság egészére (sehol sem ad igazán pontos eredményt, de az alacsonyabb tartományokat így is pontosabban méri, mint a Mensa felvételi tesztje, ami viszont a magas tartományokat méri pontosabban).

Sharon Stone kapcsán valóban dobálóztak magas IQ értékekkel a médiában, de azt soha nem tették hozzá, hogy hányas szórású teszten mérték az értéket, anélkül pedig nem jelent semmit. A Mensa pl. régebben 24-es szórású tesztet használt, azon 148 volt az az IQ határ, ami fölé csak az emberek 2 százaléka esik, míg pl. a mostanában elterjedtebb 15-ös szórású teszten 130 ez a határ. A Mensa honlapján közzétett híres Mensa tagok között (http://www.mensa.hu/mensa/mensa-nagyvilagban) mindenesetre csak egy színésznõt említenek, Geena Davis-t, igaz ugyan, hogy kihagyták a magyar szívnek oly kedves Michelle Wild nevét is (talán épp azért, mert õ a magyar Mensa tagja lett, az oldal címe pedig Mensa a nagyvilágban). :-)
Pickwick 2011 júl. 14. - 19:28:45
Azt hiszem ezt néztem régen, ezt értettem én ábrás IQ teszt alatt.

Egyébként véleményem szerint nagyon is hasonló a MENSA-shoz, csak ez lényegre törõbb, letisztultabb.
Végeztem egy tesztet, miszerint ezt az ábrásat és a MENSA online próbatesztjét is kitöltöttem. Az eredmény hasonló lett, bár a MENSA tesztjén pár ponttal többet értem el.

Viszont a belinkelt, "ábrás" teszttel kapcsolatban mindig fel vannak háborodva az emberek, hogy ez megint csak egy internetes teszt amelyben nem bízhatunk.
Mondjuk elvileg rendesen értékeli ki a program ezt is. Magának úgyis csak akkor tudná megbízhatóan kiszámolni az ember, ha tudná a helyes (valóban helyes, nem csak helyesnek vélt) válaszokat, tehát rendelkezne egyfajta megoldókulccsal.


Amúgy, hogy a filmrõl is írjak... Múltkor végigszenvedtem, de nekem nem tetszett. Különösebben poénosnak sem találtam, meg valahogy lapos volt az egész. Egyszer bõven elég volt megnézni, igazából még talán sok is.
offtopic
Ford Mustang 2011 júl. 10. - 02:52:20
Értem.
Pickwick 2011 júl. 10. - 02:39:01
Sokan bírálták emiatt, mert van benne pár mûveltségi kérdés is. (Ezzel kapcsolatban eleinte nekem is voltak fenntartásaim, sõt néha talán még most is vannak. Felfoghatjuk egy ENYHÉN kombinált vagy kibõvített IQ tesztnek.)
Alapvetõen viszont az IQ-t méri, a logikus gondolkodást, a problémamegoldó képességet és hasonlókat.
Ha csak az online próbatesztet végignézed láthatod, hogy a legtöbb kérdés nem a mûveltségre van kihegyezve. Igazából igen kevés irányul csak erre.
Na persze, ha nagyon bele akarunk kötni akkor a memória-teszt részt is felhozhatnánk akár a próbatesztbõl. Hiszen jó pár olyan ember akad, aki magas IQ-val rendelkezik, ugyanakkor a memóriája rémesen rossz.


De érdekelne, hogy ti melyik IQ tesztet találjátok elfogadhatónak. Mert amit orvosnál, pszichológusnál vagy hasonló szakembernél lehet megcsinálni az is elég sok részbõl tevõdik össze. Arra is lehet azt mondani, hogy nem csak a "klasszikus" intelligenciát méri.
Vagy még régebben találkoztam egy teszttel, ami szinte csak ábrákból állt és éppen az volt a célja, hogy bármilyen nemzetiségû ember kitölthesse - nem voltak mindenféle kérdések. De ez viszont egy sima internetes teszt volt!

Egyrészrõl jó lenne tudni, hová forduljon az ember s mit vegyen alapul ha hivatalos IQ tesztet akar. (Ezért is hoztam fel a MENSA-t, mert általában ezt tartják a legelfogadhatóbbnak.) Másrészrõl viszont jobban belegondolva némiképp vicces is ez az egész, hiszen egy ilyen megfoghatatlan dolgot, mint az intelligenciahányados meglehetõsen nehéz mérni. Ebbõl kiindulva gyakorlatilag egyik tesztet sem tekinthetjük 100%osnak.
Pickwick 2011 júl. 10. - 01:46:05 Előzmény greghouse
Értem mire gondolsz. Én ezt azért írtam, mert így olvastam több helyen is. Az más dolog, hogy mi az én személyes véleményem, hogy miként ítélem meg, mikortól nagyon kiemelkedõ valakinek az IQ-ja. Az talán közelebb áll ahhoz az értékhez, amit te is írtál.
Én nem is tettem említést Einsteinrõl, véleményem szerint megmosolyogtató valakinek az IQ-ját utólag "megtippelni". Lehet ezzel "játszani", hogy kikövetkeztetjük de ez érvként felhozva nem hiteles.
skip 2011 júl. 09. - 16:05:00
Az emberek átlagos IQ-ja 100, 130 feletti pontszámmal pedig csak az emberiség 2 százaléka rendelkezik. Hogy ez mekkora különbséget jelent az átlaghoz képest, azt azzal lehet a legjobban szemléltetni, ha összehasonlítjuk az ugyanilyen mértékû, lefelé mutató eltéréssel. A 70 alatti IQ már az értelmi fogyatékosság szintje. A nagyon magas tartományokban már egyre kevesebb embert találunk. 134 feletti IQ-val már csak 1 százalék rendelkezik. Ennél sokkal magasabb intelligenciát már nehéz mérni, mert kicsi a minta, ami pedig szükséges az összehasonlításhoz, ami nélkül nem lehet tesztet készíteni.
A tesztek nagyon drágák, a standardizálás milliókba kerül, az interneten ezért nincsenek standardizált tesztek. Magyarországon csak a két-háromszáz fõs reprezentatív mintához több millióért lehet hozzájutni, és akkor ez még csak a kezdõ adatbázis. Nyilván, ha valaki ennyi pénzt öl egy teszt elkészítésébe, nem fogja ingyenesen elérhetõvé tenni. Az internetes IQ-tesztek ezért megbízhatatlanok, csak hasraütéses eredményt adnak.
offtopic
Ford Mustang 2011 júl. 09. - 15:55:42 Előzmény Pickwick
De a Mensa nem az IQ-t méri hanem a mûveltséget, én úgy tudom.
greghouse 2011 júl. 09. - 14:35:29 Előzmény Pickwick
Ne haragudj, de ez nem pontos. Elõször is, nem egyszerûen a normál eloszlás harang-görbéje az alap, hanem annak egy negatív "skew" változata, tehát a farka balra laposabb. Az igaz, hogy 100 az átlag (amit minden civilizációra utólag lõnek be), de a kivételesen magas IQnak a (gyök kettõ)ször száz fölötti érték számit, ami durván 141.
Einsteint meg senki nem hozhatja példának, mert akkor még nem mérték így az IQt.
Pickwick 2011 júl. 06. - 00:13:37 Előzmény erinah
Egyetértek. A MENSA-ba is azt hiszem 130 feletti értéktõl vesznek be, szóval innentõl már átlag feletti értékrõl beszélhetünk.
Az átlag általában 90-110!

Vegyük alapul pl. a hivatalos MENSA tesztet, mely egy 100-as átlagú, 15-ös szórású, normál eloszlású teszt. Ebben az esetben a teszten a 70–84-es IQ-tartomány alacsonynak, a 85–115 átlagosnak, a 116–130 magasnak, a 131 feletti IQ pedig nagyon magasnak számít.
Jó, persze vannak emberek akiknek 160 vagy akár 200 de nagyon kevés ilyen ember van a valóságban.
agarik 2011 máj. 16. - 21:58:53 Előzmény erinah
A képzettség szintje és az IQ szoros összefüggésben van, lévén az IQ tanulással fejleszthetõ. Másik oldalról pedig a magasabb képzettség elérése sokkalta könnyebb - így valószínûbb - ha alapban jó a logikai képességed.
erinah 2011 máj. 15. - 01:19:45 Előzmény agarik
Na, ha végzettséghez kötötték, akkor valami nagyon furcsa helyen nézted :) Ez marhaság.
agarik 2011 máj. 12. - 12:19:02
Utánanéztem. 80 a kétkezimunkás, 120 a középfokúvégzettségûek, 150 a felsõoktatásban részesülõk átlagos IQ-szintje (volt, mert a mai standard...). 180 a kiemelkedõ, 200+ a már veszélyesen magas.
erinah 2011 máj. 12. - 07:18:57 Előzmény agarik
165 az átlagos szerinted??? Ennek nézz utána ismét :)
140tõl már zseni szint...
agarik 2011 ápr. 26. - 15:17:01 Előzmény erinah
A film egy mások által elcseszett életet mutat be.
A végén befejezésként ugyan ott a csavar hogy "most már minden jó lesz", de igazából be lehetett volna fejezni anélkül is a tökéletes feledéshez érve.

(Egyébként megjegyzem 165 IQ nem is olyan sok, pusztán átlagosan eszes. 185 már jóval izgalmasabb, lévén olyan 220-ig mérnek, és 200 fölött kezd homályba veszni a teszt.)
erinah 2011 ápr. 26. - 01:59:05
Ez a vége? Mintha csak úgy abbahagyták volna akárhol.
wrossi 2011 ápr. 26. - 00:32:13
Sok hiresség állítja magáról,hogy magas IQ-val rendelkezik.Saját bevallása szerint Madonna IQ-ja is az eget verdesi.
greghouse 2011 ápr. 25. - 20:54:04
Sharon Stone managere annak idején ügyesen elültette a sajtóban, hogy S.S. IQ-ja nagyon magas. Ebbõl semmi nem igaz, de nagyon jól jön a sajtóban. Meg el lehet adni vele filmeket.
Azért kíváncsi lennék, hogy doktorálna le S.S. az M.I.T.-n (aki ismeri, tudja mirõl beszélek) elméleti fizikából, ahogy azt James Woods tette.
Persze attól a film még lehet jó. Én nem nézem meg.
1/10
Francipapesz 2011 jan. 08. - 18:39:03 1/10 Előzmény Ar@gorn
Ez az izé (nem film, az biztos) olyan gyenge, mint a lómáj.
10/10
balazsxxxx 2010 dec. 12. - 21:49:11 10/10 Előzmény Ar@gorn
ja bocs akkor õ a gyönyörû :)
Összes hozzászólás