Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Figyelem: A beküldött észrevételeket a szerkesztőink értékelik, csak azok a javasolt változtatások valósulhatnak meg, amik jóváhagyást kapnak. Kérjük, forrásmegjelöléssel támaszd alá a leírtakat!
Tökéletes meglátás - sok epizód szinte kizárólag az utolsó egy-két generáció ízlését tükrözi. Amivel nincs sok baj, bár kevésbé ezt várná az ember a "hagyományos" konyhától. A nemzetiségi falvak tényleg érdekesebbek, illetve a személyes preferenciám miatt az erdősebb környékek konyháját élvezem. A vad gombák, a vadhúsok számomra nem mindennapiak, viszont imádom őket.
Sajnos az átlagos hazai konyha ezek körül forog általában. A sütemény/édesség-vonal kissé izgalmasabb....
Bár ott is néha fura dolgok jönnek ki. Mennyire volt hagyomány a paraszti konyhákon a kakaó, a kókuszreszelék vagy a szezámmag...
Sok részt megnézve talán inkább az elmúlt 50-70 év "gasztronómiája" dominál, mint a korábbi korszakoké...
Amúgy a "nemzetiségi" konyhák bemutatása (pl. német) több színt visz a műsorba.
Kedves sorozat. Egy ponton túl nehéz fokozni a szalonna-hagyma-pirospaprika-krumpli-káposzta-tejföl kombinációkat, de mégis szeretetreméltó minden hely, minden ház, minden házi szakács. És már jó ötletet is kaptam tőlük :)
Az értesítések jelenleg le vannak tiltva! Amennyiben szeretnél cikkajánlókat kapni, kérlek, hogy a böngésző Beállítások / Értesítések menüpontja alatt állítsd be az értesítések engedélyezését!
Hozzászólások