Jézus táborában

Bakancslistához adom
Jesus Camp
amerikai dokumentumfilm, 84 perc, 2006

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Egyre több fundamentalista keresztény hisz abban, hogy Amerika újjászületés küszöbén áll, amelyben a keresztény fiataloknak kell átvenniük a vezető szerepet a vallási mozgalom szószólójaként. A rendezők elkísérik Levit (12 éves), Rachaelt (9) és Toryt (10) Becky Fischer lelkipásztor nyári táborába az észak-dakotai Devil's Lake-ben, ahol már hatéves kortól arra tanítják a gyerekeket, hogyan váljanak keresztény katonákká "Isten hadseregében". A film bemutatja, hogyan fejlesztik a táborban a gyerekek "prófétai tehetségét", amellyel majd "visszavezetik Amerikát Krisztushoz". A kritikai hangot Mike Papantonio rádiós műsorvezető képviseli, aki nem ért egyet a kereszténység átpolitizálásával. Amikor vitára kerül a sor köztük, Fischer lelkipásztor kifejti, hogy azért szemléli gyanakvással a demokratikus társadalmat, mert "a demokráciában mindenkinek egyenlő jogot és szólásszabadságot kell adni, és ez végül el fog pusztítani minket".

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
tombenko 2009 aug. 22. - 23:01:27
A balassagyarmati evangélikusoknak. Idõnként a mai napig kisegítek náluk, illetve a reformátusoknál szintén.
offtopic
Heathcliff 2009 aug. 22. - 22:26:12
:) Nocsak. Nagyon tolakodó, ha megkérdezem, melyiknek?
tombenko 2009 aug. 22. - 21:33:36
A reklámok nekem sem tetszenek. Egyrészt mert ötlettelenek, másrészt pedig lenézik a nézõt/hallgatót. Harmadrészt pedig egyre szemérmetlenebbül hazudnak. Negyedrészt felelõtlenül dobálóznak mindenféle idegenes hamgzású szavakkal.
Én sem vagyok tagja semmilyen gyülekezetnek, bár régen voltam.
Igyekszem nem szemellenzõs lenni, de a korom miatt sok olyanról már kialakult véleményem van, amirõl fiatalok még tapasztalatlanságuk miatt tudnak vitatkozni, emiatt idõnként szemellenzõsnek tûnhetek. Mondjuk ezt fõleg mindenféle babonák népszerûsítõitõl szoktam megkapni. :)
offtopic
Heathcliff 2009 aug. 22. - 21:19:48
Én a reklámokat sokkal jobban utálom. Ezeket az embereket személyesen utasíthatom vissza vagy beszélgethetek velük, ha épp kedvem tartja - de a reklámok nem adnak lehetõséget arra, hogy kikérjem magamnak a tolakodásukat.
És azon kívül utálom azt is, ha kicenzúrázzák azt, ami igaz, csak nem felel meg az aktuális államhatalom igényeinek.
És emiatt nem vagyok tagja egyetlen egyháznak se. Egyelõre nem bírom elviselni a süketelést.
A demagógiát általában nem szeretem (remélem). Nem akarok veled összeveszni, ne hidd; csak úgy éreztem, azok a szövegek, amiket nyomsz, hasonlóan szemellenzõsek, mint amiért ráncolom a homlokom a gyülekezetben is.

De mindenképp barátság és béke :)
offtopic
Heathcliff 2009 aug. 22. - 21:06:30
még szerencse, hogy más :)
tombenko 2009 aug. 22. - 20:39:09 Előzmény Heathcliff
Ja, Jób könyvénél tartok, csak kicsit régen sikerült olvasnom belõle, mert kicsit más foglalkoztat jelenleg.
tombenko 2009 aug. 22. - 20:37:14
Eben egyetértünk. :)
tombenko 2009 aug. 22. - 20:36:50 Előzmény Heathcliff
Véleményem szerint azt keresem.
Viszont mielõtt nagyon védekezõ pozíciót veszel fel, elárulom, hogy nekem a kereszténységgel semmi bajom. Sõt. Bajom azokkal az emberekkel van, akik a Biblia arca mögé húzódva a maguk nézeteit akarják rámerõszakolni, illetve mindenféle ostobasággal traktálnak. Bár ez igaz az aluljáróban flangáló krisnásokra, házhoz menõ jehovistákra és társaikra is.
Dros 2009 aug. 22. - 20:27:33
XVI. benedek mony-nyon-le az a lényeg.
Heathcliff 2009 aug. 22. - 20:00:30
Nem írtam pelyváról; nem írtam imáról. Azt írtam: akkor jutsz el az igazsághoz, ha az igazságot keresed.
A tévérõl írtam még, mely valóban erõszakos. Vagy írhattam volna az ún. pc beszédet is, melyre szintén erõszakkal kényszerítenek (na jó, még nem tüzes vassal).
Nem megy elég gyorsan és hatékonyan....nem is fog. De mindig is benne marad a búzában a gyom, nem lesz kiirtva, nehogy vele irtódjon a gabona is. Ha olvastál volna Jézustól, tudnád. Komolyan nem árt még egy fizikatanárnak sem. Ezt nem gúnyképp mondom. Bár oké, azt elismerem: én spec. a magyar szak miatt kezdtem olvasni, az egyetemen.
A troll és trollkodás definícióját köszönöm.
És mégis, gondolj bele: ez veszélyesebb a fiatalokra, mint a drog, szexuális fertõzés, rasszizmus stb?
Hogy mondjam, hogy megértsd: az önálló, bátor, autonóm személyiség nem a kereszténység hiánya miatt fejlõdik ki, azt nem a kereszténység gátolja. Ha így volna, sosem lett volna Luther és a többiek, akik bárkivel szembeszálltak az igazukért. (És még csak nem is olyan kivagyi, haszonlesõ módon, mint pl. Kolumbusz. De ebbe tényleg ne menjünk bele.) Mindenesetre voltak, akik az inkvizíció kellõs közepén, szerzetesként sem lettek agymosottak.
Viszont hatalmas tömegek azok, vallásos mneggyõzõdés nélkül is. Értelmiségiként ezt igazán láthatod...
tombenko 2009 aug. 22. - 19:32:12
Soha nem is állítottam. Sõt, nem is érdekel, ki miben hisz, amíg nem akarja másokra erõszakolni a vallását.
Az pedig dícséretes, hogy forrja ki magából a kereszténység a pelyvát (micsoda képzavar!). Sajnos nem megy elég gyorsan és hatékonyan. Bár erre lehet mentség, hogy nemrég kezdték.
Én pedig az emberekre fogok figyelni, mert velük érintkezem nap mint nap, mondhatni, õk a munkadarabjaim, Istenben pedig nem hiszek. Legalábbis nem úgy, mint egy átlagkeresztény. De mielõtt valaki félreéretné: Másban sem hiszek, csak a tiszta, józan észben, bárhogyan is nevezzük. Ahhoz pedig nem imádkozom, hanem igyekszem minél közelebb kerülni.
A trollkodás pedig sajnos ebben az országban kezd egyre inkább népszokássá válni. Trollnak pedig azt az embert nevezik, aki egy témában oda nem illõ módon oda nem illõ véleményt fejt ki, teszi ezt erõszakosan, és ha ellentmondanak neki, személyeskedve, érvelés nélkül. Az ilyen embereket egyszerûen figyelmen kívül hagyom, bár eleinte mindegyikben megbízom, hogy hátha van benne az értelemnek valami halovány szikrája, de eddig még egyszer sem volt igazam.
Heathcliff 2009 aug. 22. - 19:13:59
Figyusz, csak úgy megsúgom: a nem keresztények nem okosabbak és nem bölcsebbek és nem szabadabbak, és nem kevésbé trollok a hívõknél, egy mákszemnyit sem. Bízd egy kicsit rájuk, hogy belülrõlforrják ki a szemetet maguk közül. Hidd el, ez folyamatosan zajlik, igazán nem kell odaszánnod magad a nemes célra, hogy kívülrõl segíts; mert kívülrõl nem is tudsz. Térj meg, és úgy mondd a tûzzel-vassal térítõknek, hogy keressék Istent, ne az embereket baszogassák.
Mindig az a baj, ha valakik emberekere figyelnek, nem Istenre; tehát, ha ez neked fura is, de a tûzzel-vassal térítõknek ugyanúgy Istenhez kell megtérniük,mint akiket õk téríteni akarnak. Te pedig ugyanazt csinálod: te is emberekere figyelsz, és õket kritizálod. Ha az igazságot keresed, akkor fogsz eljutni az igazsághoz. Ha embereket, akkor csak embereket látsz, akik nem igazak, akik tele vannak hamissággal és folyton változnak. Ha valamit meg akarsz érteni, ne emberekre figyelj.
tombenko 2009 aug. 22. - 19:04:07
Sajnos sokszor a keresztények, különösen a tûzzel-vassal térítõ fajta többet árt a vallásnak, mint sok kívülrõl támadó. A gyerekeknek akár egy odavetett félmondat is igen súlyosan számít, különösen fiatalabb korban, amikor még a felnõttek egyfjata félisteneknek számítanak a szemében. Ezek a hatások aztán súlyosan megmaradnak késõbb is. Erre játszik rá sokmindenki, ugyanis a gyerek még nem rendelkezik az elemzés képességével, tehát kanyar nélkül bekajálnak mindent, amit felnõtt hang mond nekik. Vajon miér ttiltják már sok helyen a gyerekek célcsoportként kezelését a reklámokban? És akkor gondold el, hogy ahol esetleg féligazságokat tudatnak a gyerekekkel, ott a gyerekek, amikor megtapasztalják, hogy az egyik része igaz, így a másik részt is automatikusan igazként kezelik. Egy "szép" példája ennek a Hitlerjugend.
Heathcliff 2009 aug. 22. - 18:56:41
A MP fórumán írtad: "Lehet. Például úgy, hogy azt mutatja be, hogy agymosásnak vetik alá a gyerekeket. Az Utolsó megkísértést ilyen alapon tényleg rátehették volna. Bár ez attól is függ, hogyan értelmezzük a keresztényellenességet." Inkább itt válaszolok:
De ezt õk csinálják, értsd meg, ez nem valami kívülrõl való gúnyolódás. Az, hogy kívülállók hogyan értelmezik, nem lehet ugyanaz, hogy maguk a keresztények mit gondolnak róla. Ha õk elfogadják a gyerekek ilyen nevelését, akkor egy dok.film nem lehet ker. ellenes. Hisz a valóságról szól. Még csak nem is bántalmazzák a gyerekeket, Becky néni nagyon is ért a gyerekek nyelvén, és ha nekik ez tetszik, és a szülõknek is, akkor mindenkinek egyéni szabadsága, hogy mire tanítja a gyerekét. A tévé nem jobb ennél.

A tábor pedig három, azza három nap. Az semmi; egy átlagos gyerek egy-két hét alatt néz annyi tévét, amit Becky nénivel tölt; vagyis a tévé hatása még így is sokszoros.

A gyerekekre igazán csak a szüleik tudnak hatni. Kamszkorban pedig szinte mindent megkérdõjeleznek, és csak az megy át a rostán, amiben valódi szeretet volt. Ha a szülõ nem szeretbõl kényszerítette a hitre a gyereket, egyszerûn semmi sem marad belõle. Ami pedig szeretetbõl volt, az nem árt, és nem is agymosás.


És hogy itt milyen agymosott kriplikbe lehet botlani, az nem semmi. Például van, aki engem egyenesen gázkamrába akart küldeni, ezt leírta az egyik fórumon. Õt a moderátorok nem cenzúrázzák, nyilván õk is agymosottak. Ha én írok le egyetlen megjegyzést, azonnal törölnek. Ez jobb? Õk tán nem janicsárok?
tombenko 2009 aug. 22. - 18:37:01
Lehet, hogy a múlt ködébe vész, de a gyerekkorban kapott hatások egész életre megmaradnak. Volt szerencsém gyermeklélektant is hallgatni, úgyhogy ezt biztosan tudom. Ez is az egyik oka, hogy a tanári szakokon be kellene vezetni az alkalmassági vizsgát. A gyerektáborok javarészével is az a probléma, hogy nem egyszerûen táborok, hanem elég komoly ideológiai befolyásolás is közéjük tartozik. Szóval ez nem egy olyan veszélytelen dolog, mint amilyennek egyesek képzelik a könynû engedélyeztetés okán.
offtopic
Heathcliff 2009 aug. 22. - 16:45:50
Esetleg késõbb mindez így néz ki: http://www.youtube.com/watch?v=jsfuvTgJ5zw&feature=related
:)
Heathcliff 2009 aug. 22. - 16:24:11
Ugyan. Ahogy kamaszodnak, Becky néni robosztus alakja a múlt ködébe vész. Ha nem lesz személyes istenélményük, az egész levedlik róluk. Ha pedig lesz, az megóvja õket a szélsõségektõl. Csak kevesen lehetnek olyan életuntak, hogy valóban "janicsárokká" váljanak.
tombenko 2009 aug. 22. - 13:40:50
Ez már vele jár. A gyerekeket könnyebb belenevelni a rendszerbe. Az iszlám terroristákat is miért nehéz meggyõzni? Mert már gyerekkoruktól neveleik beléjük, hogy a jó ügyért harcolnak. Egy felnõtt embert már nagyon nehéz ennyire erõsen megváltoztatni. Így lesz ezekkel a szerencsétlen gyerekekkel is. Ha felnõnek, már képtelenek lesznek együtt élni azzal a világgal, ami teljesen ellentétes a neveltetésükkel. Ebbõl vagy erõszak, vagy tömeges elvándorlás fog születni.
Heathcliff 2009 aug. 22. - 13:20:56
Szerintem az is baj, hogy ezeket a gyerekeket felnõttként kezelik, olyasmikbe vonják be, amik még nem nekik valók. Emiatt kicsit pedofil-hangulata van.
tombenko 2009 aug. 22. - 13:17:14
Csak a fundamentalistáktól és fanatikusoktól mentsen meg minket az Isten! A legrosszabb fajta.
Összes hozzászólás