Kapun kívül, kapun belül

Bakancslistához adom
dokumentumfilm, 66 perc

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Miről beszél ma az úgynevezett székelykapu? A világ megszépítésének szándékáról, és a tartós otthon megteremtésének vágyáról. Mert aki kilép rajta, nem a megtagadott portát, a felrúgott múltat, avagy az oly divatos nihilt hagyja maga mögött. Hanem a ragaszkodást a visszamenetelhez.
Nincs még egy népművészeti tárgy, amely olyan monumentális, reprezentatív volna, elkészítése annyi eszközt és olyan sokoldalú tudást, ízlést igényelne, annyi jelentést hordozna, mint a székelykapu. Minden egyes kapu mögött emberi sorsok villannak fel. A faragott kapuk az életbe, a jelen felé irányítanak bennünket; székelyföldi falvakba, ahol metaforikus, ősi jeleikkel és felirataikkal múlt, jelen és jövendő hármas dimenziójában beszélnek egy emberi közösség élni akarásáról. Élni - és nem akárhogyan.

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2011 okt. 18. - 21:34:34
A székelykapukról és a hozzájuk kapcsolódó "filozófiáról" - illetve gondolkodásmódról és életmódról, hitvallásról - szól ez a picit talán hosszú, de annál tartalmasabb dokumentumfilm. Megdöbbentõ hallani, hogy mennyi munkával és milyen hosszú idõ alatt készül el egy-egy ilyen kapu, és az is kiderül a mûsorból, hogy miért állítanak még manapság is székelykapukat, hogyan gondolkodnak a székely emberek, mit szeretnének tudatni a világgal, és mit akarnak örökségül hagyni a következõ nemzedékekre. Ajánlom mindenkinek, aki érdeklõdik e tájegység és az ott lakók élete iránt, érdemes megnézni.