Kiközösítés

Bakancslistához adom
Skin
angol-dél-afrikai életrajzi dráma, 103 perc, 2008

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

A tízéves Sandra Laing külsőre afrikai kinézetű. A szülei azonban búr telepesek. Máshol talán nem okozna ez gondot, de az apartheid rendszer uralta Dél-Afrikában, a múlt század ötvenes éveiben elképesztő a helyzet. A szülők szeretnék, ha a lányukat fehérnek nyilvánítanák. Beíratják a bentlakásos iskolába, ahová a fehér bátyja jár, de a közösség kitaszítja a kislányt. Sandrát mindenhol megkülönböztetés, hátrány éri, a szerelmet is - tizenhét évesen - a fekete Petrus oldalán találja meg. Apja képtelen elviselni ezt, azzal fenyegetőzik, hogy lelövi Petrust, őt pedig kitagadja. A szerelmesek Szváziföldre szöknek.

Stáblista:

Szereplők

Abraham Laing
Sannie Laing
Sandra fiatalon
Sandra Laing

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Nótárius 2020 aug. 29. - 14:43:20 10/10 Előzmény Nótárius
A lenti 2. link pontosítva:
KIKÖZÖSÍTÉS - VIrtuális FIlmklub
https://vifi.hu/kikozosites/
10/10
Nótárius 2020 aug. 29. - 14:22:20 10/10 Előzmény Béla bá'
Életvalóságúan feloldhatalan ellentmondásosságú, a szegregáció lélekrombolását testközelbe hozóan elgondolkodtató és szívszorító film, az apartheid sorscsapdájába született lány identitás-válságáról és örökfájdalmú választási kényszeréről; valamint a helyzetet a saját és társadalom rasszizmusa miatt kezelni nem tudó családjáról

A szülők, de végletesebben az apa fájdalmas lelki, morális és szociális paradoxona, hogy a szociálisan rögzült, kérlelhetetlen elvszerűségű rasszizmusával, immár épp vele ellenségesen, a társadalom ugyanezt szegezi szembe; sőt önmagával és a szeretteivel szemben sem tud a saját maga általi kirekesztéssel mit kezdeni.

Ez a film számomra, a meggyőződés lehetőségének legteljesebb bizonyosságával, egyértelműen igaz történeten alapul. Mivel már a 17. századtól éltek Dél-Afrikában "fehér" hódítók és telepesek, a kezdeti időszakokban meghatározóan férfi-többségű népességgel, ezért az ő, bennszülött nőkre irányuló, vágyteljesítő késztetésüknek teljesen okszerű eredménye a nagyszámú és változatosságú genetikai keveredésű utód.
Ezért az elmúlt többszáz év alatt a filmbeli, nyilván kevert származású szülők genetikai előzményeibe, a tudtuk nélkül is, nagyon könnyen belekeveredhettek afro vonalak. Tehát ezen az alapon semmi okunk nincs megkérdőjelezni e film ténybeli valóságalapjának hitelességét.

Egyébként a film lényegén érdemben semmit sem változtat, ha a cca. negyedfélszáz (350) év sokgenerációs leszármazási sorának korábbi szakaszán, vagy (feltéve, de tényként elvetve) az anya esetleges félrelépésekor történt afro genetikai vonal bekeveredése. Az utóbbinak viszont az is ellentmond, hogy a filmben semmi sem utal az anya hűtlenségére, sőt a Sandra után született fiúgyermeken is egyértelműen afro sajátosságokat láthattunk.

Így aztán mélyen egyetértek Michael Rechtshaffen-nel (Los Angeles Times) is:
"Az a tény, hogy valójában egy igaz történeten alapul, egy extra megrendítő réteget ad hozzá, amelynek erős érzelmi hatását Sophie Okonedo újabb remeklése még tovább fokozza."

A fentiek alátámasztására és attól függetlenül is, nagyon érdekes információs háttérként, egyebek mellett, pl. az alábbi egymástól független forrású oldalak átolvasását javasolom:

Film a fekete kislányról, aki fehér családba született.
https://m.origo.hu/itthon/20030529acsalad.htm

KIKÖZÖSÍTÉS - VIrtuális FIlmklub
https://vifi.hu/kikozosites/Sandra Laing

Sandra Laing
https://www.basango.info/Sandra-Laing_a384.html
"... DNS-vizsgálatok igazolták, hogy a fehér apja a biológiai apja ... " !!!

Fekete-fehér ikrek
http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/fekete_feher_ikrek
6/10
Béla bá' 2020 aug. 17. - 03:38:47 6/10 Előzmény Béla bá'
Ja még annyit, hogy a fekete-fehér bőrű házaspárnak az általam ajánlott videóban csak a gyerekek bőre világos, attól függetlenül látható rajtuk, hogy nem fehérek, hanem úgynevezett kevert genetikájú gyerekek. Lásd göndör haj, arcforma, stb. És mindezt persze nem rasszista okokból, csupán a tények kedvéért írtam le, mert kezdem unni a néphülyítést!
6/10
Béla bá' 2020 aug. 17. - 03:26:21 6/10 Előzmény Viki1080
Én nem tudom honnan veszed, hogy ez igaz történet, de jó lenne újra utána nézned! Hiszen ez nyilvánvalóan kamu! Ez nem igaz történet. Sehol nem jegyeztek fel olyan esetet, amikor 2 fehér szülőnek fekete gyereke született volna. Mondom, sehol nem volt erre példa! Ha valaki mégis tud ilyet, akkor szívesen venném a linket (persze nem a mindenegybenblog kategóriából, vagy valami noname blogból). A helyzet az, hogy arra már volt példa, hogy egy fehér és egy fekete szülőtől 2 fehér gyerek is született, de ez is szenzáció lett. Neten rá lehet keresni (google: World’s First Black Woman to Give Birth to Two White Babies ). Ebben a videóban azt is bemutatják, hogy lényegében kizárt, hogy lényegében kizárt egy zöld és egy kék szem színű párnak barna színű gyereke szülessen (bár ez szerintem túlzás). Viszont azt továbbra is tartom, hogy soha nem született még egy fehér párnak fekete gyereke. Bármennyire is illúzió romboló vagyok, itt az lehetett, hogy anyuka bizony félrement... bár nem meglepő az apartheid rendszer uralta Dél-Afrikában, hiszen ott rengeteg a kanos fekete férfi, anyuka meg vágyott az egzotikumra. Lényeg a lényeg, ez NEM igaz történet alapján készült, ahogy Viki állítja.
8/10
oimuka 2013 márc. 03. - 09:35:54 8/10
Nekem nem is a filmmel van bajom, hanem a fõszereplõ(nõ) játékával. Annyira csapnivaló, hogy akár egy amatõr szereplõ is különbül eljátszotta volna. A történet mag megindító.
9/10
Viki1080 2012 márc. 03. - 20:59:51 9/10
Megható de egyben elszomorító a történet.Megható mert bemutatja egy nõ életét és szenvedéseit/Igaz történet!/és elszomorító,mert SPOILER a családja kitagadja,a tesói máig nem állnak szóba vele...Azért az tényleg elkeserítõ h Afrikában hogy bántak z afrikai négerekkel és bánnak a mai napig is,holott õk az õslakosok ott,a fehér ember csak elk*rt ott is mindent...
seprunyel 2011 okt. 08. - 19:51:26
8/10
Spooner 2010 nov. 05. - 07:51:01 8/10
Tényleg jó film. Durva, hogy milyen demagóg emberek voltak/vannak.. (mindkét oldalon..)
10/10
Catharin 2010 nov. 01. - 11:24:34 10/10
és még annyit,hogy nem az a film,hogy jaj elszökik a lány a szerelmével szülei kitagadják és esetleg a végére megbocsátanak neki,mert rájönnek hogy rosszul ítéltek! Nem közel sem az a gagyi hollywoodi rózsaszín világ. Csak ajánlani tudom!
10/10
Catharin 2010 nov. 01. - 11:20:17 10/10
Ez a film iszonyatosan jó volt! Annyira tragikus,sírtam is rajta. Átéreztem az elejétõl a végéig mind Sandra sorsát mind azt hogy milyen érzés lehet a szülõknek,hogy a gyerekük színes bõrû . Nagyon jó film. Ezt csak ajánlani tudom mindenkinek!