Kínai lány

Bakancslistához adom
She, a Chinese
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-francia-német filmdráma, 103 perc, 2009

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A film Mei történetét meséli el, aki egy kis kínai faluban él. Egy nap úgy dönt, elhagyja a falut, hátrahagyja addigi monoton életét és a legközelebbi városba megy. A dolgok azonban nem egészen úgy alakulnak, ahogy azt Mei elképzelte, ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve Londonba utazik, hogy új életet kezdjen. Zavaros magánélete azonban itt sem változik.
Bemutató dátuma: 2010. április 29. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Locarnoi Filmfesztivál

    2009
    Arany Leopárd: Xiaolu Guo

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Gega1 2010 okt. 08. - 15:50:26 7/10
Érdemes megnézni a filmet többek közt azért, hogy megismerjük egy más kultúra gondolat- és érzésvilágát, az események is érdekesek, a film végig leköti a nézõt, de most mégis fenntartásaimat említeném elsõsorban.

Több kritika megemlíti, hogy a lány magát Kínát jelképezi, a sorra elõbukkanó férfiak pedig a kínai nép sorsát befolyásoló országokat. Szerintem jobban kellene ismernünk, átlag európaiaknak Kína történelmét ahhoz, hogy ezt spontán felismerjük. Kissé erõltetetten nyilván találnék kapcsolatot Kína és Anglia és a lány és az angol öregúr, Kína és India és a lány és az indiai éttermes viszonylatában. De ez csak találgatás és utólagos okoskodás lenne, nem éreztem egyértelmûnek a filmbõl, újra írom, vélhetõen ismereteim hiányában. De hányan köpjük-vágjuk Európában a kínai történelmet, hogy efféle finom utalásokat észrevegyünk?

A lány szomorú sorsáért nézetem szerint saját maga is erõsen felelõs. Nevezetesen úgy hiszem, tipikus nõi viselkedés az, hogy az elébe kerülõ "rendes" emberek, akik mellett "normális" életet élhetne (a kínai közhivatalnok, az angol öregúr) nem felelnek meg neki, csibészekhez, kanyhallókhoz (helyi nagymenõ, bérgyilkos) vonzódik és köti össze velük ideig-óráig az életét, amíg aztán pórul nem jár: a férfiak el nem dobják vagy mesterségükre rá nem fáznak. Részben (azért részben, mert azért azzal tisztában vagyok, hogy a kínai faluból indulás nem a legjobb ugródeszka az élethez) ebbõl következik a lány elhagyatottsága és sorsának reménytelensége, amit a film leginkább ábrázolni próbál.

Spoiler!!!

Szintén a lány "hibájának" és önsorsrontásának érzem, hogy a film szerint (legalábbis nincs erre utaló jelenet) nem mondta el az indiainak, hogy gyermeket vár tõle. Egy férfinak mindenképpen joga van ezt tudni, és ennek ismeretében talán el sem hagyta volna a lányt.

Spoiler vége.

Eddig a kritika. Nagyon új és ezáltal érdekes volt számomra, hogy az erotikus jelenetekben határozottan felismerhetõ, hogy nõ rendezte a filmet. Nem megszokott (talán természetesen, hiszen a rendezõk túlnyomó többsége férfi, valamint a szexualitás ábrázolásával általában az erre nyitottabb és érdeklõdõbb férfi nézõket célozzák meg), hogy a szeretkezések közben a izmos férfitest kerül a kamera középpontjába, a nõ szinte jelentéktelennek tûnik, nem õrajta van a hangsúly.
lostbabe 2010 aug. 15. - 22:59:15 Előzmény alex4427
Elég szomorú, ha nem teszik. Nagyon jó film.
9/10
alex4427 2010 máj. 04. - 22:10:52 9/10
Ezt a filmet nagyon sok embernem meg kellene nézni! (Persze, nem fogják - sokan!)
lostbabe 2010 márc. 31. - 10:49:12