Királyok útja

Bakancslistához adom
Kóngavegur / King's Road
izlandi vígjáték, 99 perc, 2010

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Tragikomikus röntgenlátlelet a mai Izland életéről. Mondhatnánk egyszerűen, hogy "Niceland Izland", mely egy korábbi nagyszerű izlandi mozira reflektál. (Rendezője, az eredeti izlandi Mester, Fridrick Thor Fridriksson volt.)
A "Királyok útján" Izlandra érkezik egy német fiú, Ruppert, egyrészt, hogy barátját meglátogassa, másrészt, hogy behajtsa tőle a pénzt, amivel tartozik. Stuttgartban ismerkedtek meg, együtt dolgoztak egy night club-ban. Ruppertnek fogalma sem volt arról, hogy hová keveredett. Kietlen, holdbéli táj, sivár, monoton élet, s lakókocsiban élnek. Barátja, Júnior szegény, még mindig apján élősködik, egy vasa sincs. Egész nap csak döglik, s a tévét bámulja. Apja futóbolondként érkezett ide, a messzi Északra, mehetett volna melegebb égtáj felé is, hogy belső Én-jét megtalálja. Júniornak még az is jobb lett volna, ha inkább árva marad, s anyja nem cipeli magával az öccsével együtt, mint egy bőröndöt, ide, erre az istenhátamögötti helyre. A nagymama meg olyan, mint egy elmebeteg, pizsamában, aki egy döglött fókát vonszol magával, pórázon. De legalább neki határozott véleménye van: "Van olyan halott, akiben több élet van, mint egy élőben." Futóbolondok mindenütt, a Kék Lagúna és a gejzírek kora csak a turistáknak jár.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
olahmiki1959 2014 máj. 26. - 06:33:04
Hát, ha ez valóban Izland volt, és nem egy szürreális Tarkovszkíj utánérzés valami földrajzilag meghatározhatatlan, igazából nem létezõ, szürreálisan lepukkant helyrõl, akkor ott elég nagy gázok (és gõzök) lehetnek - és nem csak a föld alatt...:)))
Ez, mint vígjáték?...
Ha csak úgy nem, mint amikor valaki kínjában nevet, mert nem nagyon tud mást csinálni.
A felirat miatt eleinte bosszankodtam, aztán a szövegeket figyelve, rájöttem, hogy ennek is van valamiféle tanulsága, sõt, egy idõ után kifejezetten szórakoztatott.
Aki ezt az elharapott német, eltorzított angol, idõnként hollandra, svédre emlékeztetõ szavakból, szótöredékekbõl álló izlandi nyelvet meg tudja tanulni, az elõtt a legnagyobb tisztelettel megemelem a kalapomat.:)
Az viszont valóban érdekes kérdés lehet, hogy az a lerobbant Zsiguli kombi hogy kerülhetett Izlandra...:)
adamnagysweetmovie 2014 máj. 24. - 17:55:49 Előzmény wowow
Biztos nem mondok újat, de nem a feliratokat kell nézni, hanem a filmet:)
wowow 2013 okt. 14. - 22:24:54
Most akkor ez feliratos végig? Mert akkor nem nézem.
adamnagysweetmovie 2013 okt. 14. - 09:44:33
adamnagysweetmovie 2013 okt. 14. - 08:39:19
Bár ez egy elég fárasztó leírás, de a Country Wedding (elõzõ filmje) kedvesen õrültre sikeredett.