Koronaékszerek

Bakancslistához adom
Kronjuvelerna
svéd filmdráma, 120 perc, 2011

Értékelés:

51 szavazatból
Szerinted?

Fraganciát letartóztatják azzal a váddal, hogy megkísérelte meggyilkolni Richard Perssont, az egyik hatalmas gyártulajdonos fiát. De valóban ez történt? Amióta ugyanis megszülettek a svéd kisvárosban, a sorsuk elválaszthatatlanul egybefonódott. A rendőrségi kihallgatás során feltárul a nő különös története. Fragencia szegényes körülmények között nőtt föl. Serdülőkorában találkozott élete nagy szerelmével, a jéghokisztár Petterson-Jonssonnal. Mindez szerepet játszott a történtek alakulásában, ami a végzetes éjszakához vezetett.

Stáblista:

Szereplők

Jésus Fernandez
Fernandez Fernandez
Pettersson-Jonsson
Fiatal Pettersson-Jonsson

Hozzászólások

Szerinted?
wolfat 2021 júl. 12. - 07:26:26
Nekem nem jött be ez a film, annak ellenére sem, hogy Alicia Vikandert kimondottan kedvelem, és jól alakítja a központi figurát a történetben. Nem vele volt bajom, hanem a többi szereplővel, akik szinte kivétel nélkül – ki így, ki úgy – lelki sérültek. Ahogy egy étel sem attól jó, ha valamit túladagolunk benne, hanem ha pont annyi van egy-egy fűszerből, amennyi kell, ebben a filmben főleg a különböző debilitások vannak túladagolva. Az összhatáson a katartikus lezárás valamennyit tudott javítani, de nem annyit, hogy valami hasonló konklúzióra jussak, mint néhányan az előttem szólók közül, hogy no igen, a svédek. Voltak már ilyen tapasztalataim, de ezt a filmet nem sorolom a kiemelkedők közé.
6/10
vargama 2021 máj. 03. - 18:49:19 6/10
A film a közepétől egyre rosszabb lett a kedvem, és kimondottan hiányérzettel, csalódással álltam fel a végén. Vannak a filmbeli eseményeknek meglepő fordulatai, de végig nyomasztó, szomorú a történet.
5/10
Dörflinger 2021 febr. 10. - 21:30:48 5/10
Ez a film csak egy közepesre sikeredett. A szőke és a négergyerek homárkodása kimaradhatott volna belőle, ott majdnem befejeztem... de aztán rávettem magam a folytatásra. A film második fele már jobb volt. Egyszer nézős, felejtős. 5/10
5/10
Elisabeth53 2020 aug. 24. - 23:02:57 5/10
Annyira nem jó, sőt a svéd filmekhez képest csalódás.
Edmond Dantes 2020 jún. 08. - 16:53:11
Görög sorstragédia svéd módra. Nincs az az északi krimi, ami feketébb, baljósabb lehetne ennél, mégis vagy éppen ettől élményszerű. Két család többnyire párhuzamos, olykor összefutó életútja és balszerencséi sorjáznak, néha álom és valóság határán, de mindvégig jól követhető történetvezetéssel. Két szimbólum, egy kulcscsomó és egy aranyhal kísér végig a filmen, utóbbi jelentését -miként a címét sem- nem tudtam megfejteni, a kulcscsomó viszont szó szerint is kulcsfontosságú.. Nagyon nehéz, nyomasztó alkotás, de megéri. És aki azt hiszi, hogy a nyitó jelenet egyben a vége is lesz, az ... az nézze meg és rájön, hogy nem ám! Alicia Vikander sallangtalan, szikár játéka külön élmény.
10/10
Buga Jakab Alfonz 2020 febr. 21. - 22:54:41 10/10
Fantasztikus! Nincs annyi pont, amennyi járna neki......
9/10
kabat 2019 nov. 20. - 07:48:53 9/10
Hiába, a Skandináv filmek - akár dráma, akár vígjáték- sosem okoznak csalódást.Egy apró "hiba" a végig nyomasztó hangulat, de mivel dráma , ezért kötelezően a javára lehet ezt is írni.10 pont!Elgondolkodtató, kötelező megnézni.
10/10
amaro mela 2016 dec. 30. - 19:02:02 10/10
Egy gyöngyszem ez a film. Nyomasztó és erõsen elgondolkodtató. Igazi svéd mozi. Ismét nem csalódtam.
10/10
pocok1982 2013 dec. 23. - 18:46:07 10/10
vélemény pici spoilerrel :)
Egy nagyszerû svéd mûvészfilm (bár ez a szó már negatív-felhangot kapott) az élet fantasztikus összeszövõdéseirõl.
Fragancia és Richard Persson egyszerre született egy világvégi svéd falu kórházában a gyártulajdonos és a kétkezû munkás gyermekeiként. A történet egy tragikomikus balesettel indít: mindkét apa fiút várt, és rossz gyermeket adnak a kezükbe. Bár a csere pillanatok alatt kiderül, a kisfiú kézhezvétele körüli eszement kapálózásban a frissen megszületett csecsemõ leesik a fejére, az összetört koponyáját ezüstlemezzel erõsítik meg.
Így Fragancia és Richard élete már az elsõ perctõl összekapcsolódik, hogy a tragikus végkifejlet felé menetelve bemutassa a szegény családban felnõtt gyermeki elme, s nem utolsó sorban a szülõi elme csodavilágát párhuzamba állítva a gazdagság sivárságával.
A filmben vitt szerelmi szál koránt sem egy modern -kori Rómeó és Júlia átirat, sokkal inkább a társadalom torz tükre.
(Sárkány Zsibovitz minden, csak nem gáncsnélküli lovag, meg nem magasztosul, ellenben esendõ az egész film során.) Ahogy az egész film is, mintha egy eltorzult tükörbõl mutatná a valóságot: ami misztikum, az tragikus misztikum, ami tragédia, az felszabadító tragédia. Mintha egy csorba tükör egymásba hajlítaná Fragancia képzelt és valós világát.

Érdemes megnézni, aki hozzájut .
8/10
yaka 2012 dec. 02. - 14:52:02 8/10
A svédek egyszerûen nem tudnak filmet elszúrni... Remek kis film nagyon jó színészi alakításokkal.