Lány kilenc parókával

Bakancslistához adom
Heute bin ich blond
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német-belga filmdráma, 115 perc, 2013

Értékelés:

83 szavazatból
Szerinted?

Sophie huszonegy éves, életvidám lány. Alig kezdi el az egyetemi tanulmányait, amikor az élete fenekestül felfordul. Pár héttel egy csodálatos szexszel végződő szilveszteri buli után az egyetemista Sophie Ritternél (Lisa Tomaschewsky) mellhártyarákot diagnosztizálnak. Túlélési esélye az internet szerint 15%-ra tehető. Sophie családja és legjobb barátnője, Annabel (Karoline Teska) szerető támogatásával kórházba vonul, a kemoterápiától azonban kihullik a haja. A sorscsapást parókák segítségével éli túl, sőt a lány az egyes hajformákhoz különböző személyazonosságokat fejleszt ki. A megrázkódtatást követően Sophie úgy dönt, hogy az életet választja, az álmait, a boldogságot, a szerelmet. Nem várja meg, hogy a kemoterápiás kezeléstől kihulljon a haja, önmaga leborotválja azt, majd kilenc különböző színű és fazonú parókával fejezi ki a hangulatait. Kilenc Sophie veti bele magát az éjszakai Életbe, miközben Sophie csak egy van.
"Kihullik a hajam! Nem tudok bulizni! Unatkozom! És még ezzel a hülye mellhártyarákkal is meg kell küzdenem!" A holland Sophie van der Stap önéletrajzi ihletésű, azonos című bestsellerét feldolgozó "Lány kilenc parókával" története több kérdést vet fel a mai rohanó világban. Vajon a paróka a felépülés, a teljes emberré válás szimbóluma? A film legjobb pillanatai azok, amikor a főszereplő, Sophie gondolatait halljuk, aki tényleg tud olyat mondani, ami ilyenkor igazán segíthet. Különösen a végén pörgő flashback-képsorozat melengeti meg az ember szívét: „ez mind valóság…” – foglalja össze Sophie a betegségének egy éve alatt összegyűlt benyomásait. Itt érezzük igazán át, hogy a főhős tényleg súlyos beteg volt egyszer, régen Hollandiában. Hiszen megtörtént esetet mutat be a film.
Marc Rothemund német rendező nevéhez nem kisebb film fűződik, mint a Sophie Scholl - Aki szembeszállt Hitlerrel, 2005-ben szinte minden német díjat besöpört.
Bemutató dátuma: 2014. április 10. Forgalmazó: MTVA

Stáblista:

Szereplők

Sophie Ritter
Saskia Ritter
Dr. Friedrich Leonhard
Wolfgang Ritter

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
cinemad ápr. 18. 03:17:19 6/10
Nem vártam sokat tőle, de összességében kellemesen csalódtam. Alapvetően kevésbé szeretem a halálos betegséggel küzdő emberekről szóló filmeket. Nyilván más sem egy könnyű szórakozás kedvéért nézi valakinek a szenvedéstörténetét... Sok film készült a témában, ami ezt szerintem érdekesebbé teszi, hogy nem annyira durván a fizikai megpróbáltatások ábrázolására helyezte a hangsúlyt. Sokan pont ezt róják fel kritikaként, miért az a legfontosabb neki, hogy miként néz ki meg ilyenek. Holott épp ez egy érdekes felvetése is, hogy lehet ha próbálod nem elhagyni magad egy ilyen helyzetben és megtalálni az örömöt, pozitív dolgokat, akkor az a felépülésedben is segíthet. Az életigenlés és elszántság egyébként bájossá tette a főhősnőt. Ami a korházi állapotokat illeti az nyilván egy sci-fi és nem csak Magyaroszrágról nézve, hanem a világ 98%-a nem juthat ilyen ellátáshoz, Nyugat-Európában vagy az USA-ban se. De ami nem az infrastruktúrális része, hanem az egészségügyi személyzet hozzáállását illeti, na az nem annyira pénz kérdése. Ez a legszomorúbb igazából, hogy míg itthon lekötözik a betegeket, hogy ne kelljen foglalkozni velük, akár így is lehetne bánni a rászorulókkal, és ez tényleg nem (csak) a pénzről szól. Levetíteném igazából minden egészségügyi intézményben itthon, hátha legalább néhányan elszégyellnék magukat (de persze ez is roppant naiv dolog)... Összességében nem egy világmegváltó film, de hoz egy kis újat a műfajban, akit érdekelnek az ilyen témájú drámák tehet vele egy kísérletet.
10/10
pindur1 2018 dec. 04. - 00:00:48 10/10
Nem mindig csípem a feliratos filmeket (szeretek film közben valamit csinálni: zoknit stoppolni, vasalni, ebédet előkészíteni stb.) ..., de ebben az esetben pont jó volt! Csodálatos film, végig lekötött. A főszereplővel szinte eggyé lehetett válni... Na meg az elfogadó, szeretet, ami sugárzik a mellette állókból...! Példaértékű...! Klassz volt!!
háziboszorkány 2018 dec. 03. - 09:36:33 Előzmény gyereamozibabe
Köszönöm, hogy megadtad a linket ehhez a szívbemarkoló bloghoz.
sexykex 2018 máj. 08. - 18:26:18
Az eleje nem filmes, inkább gyászos. (Közben bevillant, hogy nyilván itthon is hasonlóak a körülmények bármelyik kórházunkban.)
Egyéb villanások: Rejtély, hogyan lehet sejtméreggel gyógyítani. Egy hullajelölttel csak a nekrofil élvezi a szexet. Az atomrobbanás is elpusztítaná a rákot – kár, hogy sok minden mást is éppúgy, mint a sugárkezelés.
A vége inkább filmes, mint rémes. (Ezért nem foglalkoznak azzal, hogy a „rákháborút” 99,99%-ban úgyis a rák nyeri, mert rendszerint kiújul.)
ÖrökösenPro 2017 nov. 24. - 19:11:10
:)
6/10
gyereamozibabe 2016 febr. 25. - 14:28:20 6/10
Youtube-on fent van. Többet vártam a filmtõl. 10/6 Ahhoz képest jó volt, hogy német. De ez inkább lányregény, mint egy rákos lány harca az életbenmaradásért. Olvastam pár rákos nõ blogját, akik sajnos meg is haltak. Az sokkal felkavaróbb volt. Ajánlom mindenkinek Pete Zsófi (egy fiatal anyuka) blogját, aki nem hiszi el, hogy ilyen fiatalon, egy páréves gyerkõccel maga mellett ilyet tehet vele az élet. A végén már mindenét kivetette, csak hogy túléljen, de hiába. Ajánlom mindenkinek: http://marpedigenebbenemhalokbele.blog.hu/ (csak három oldal)
Liberum 2016 jan. 13. - 00:29:53
Nos!
A film összességében rendben van.
Olyan , amilyennek egy drámának lenni kell. Van egy fõ probléma és az adott probléma köré gyülemlõ karakterek, no meg azok fejlõdése. Színészi teljesítmény oké! Van a rákos lázadó lány aki kellõképpen rákos és lázadó, van az apa, aki laza és apa, tehát túlsok mindent nem kellett kihozni belõle, õ is rendben van. Van az anyuka, aki már átélte azt amit a lány éppen átél, itt már adódtak problémák. Ebbõl a karakterbõl szerintem jóval többet is kilehetett volna hozni, vagy legalább is jóval többet annál, hogy minden rendben lesz, megfogsz gyógyulni stb. . A szituáció ismétlõdésébõl, a helyzet súlyából egy kis anyai õrületet, persze a szükséges határok keretein belül elvártam volna a filmtõl. Ez csak a kisebb problémám a filmmel. A nagyobb, hogy azt a hatalmas íráskészséget, amivel a lány rendelkezik teljesen figyelmen kívül hagyták. Egyszerûen csak megemlítették, hogy ír aztán lett belõle valaki. Persze sejthetõ, hogy a narrátor elbeszélése, maga a blog, de nekem akkor is hiányzott a forma, az írás fontosságának megjelenítése. Van egy jelenet a filmben, amikor a lány parókában van ! Na jó, viccen kívül, szóval amikor folyamatos képsorozatokat kapunk arról, hogy a lány mennyi paróka felvevésével nyer mennyi személyiséget. Õ elmondja, hogy a szöszi ilyen, a barna olyan, a rózsaszín és kék pedig amolyan. Nekem ezt ne mondja, hanem mutassa. Most komolxyan sajnálták rá az idõt, hogy az adott személyiségeket teljesen érthetõvé tegyék számunkra. Inkább írtak egy három perces monológot amivel elmondhatja a lány, hogy melyik egyéniség milyen. Ez csak személyes vélemény, de engem valamiért zavart. Egyébként ténylek oké a film. Sokkal nagyobb csöpögésre számítottam! 10/7
pneklara 2016 jan. 11. - 17:35:01 Előzmény mizuki
Igen? Én csak a könyvet olvastam.
Ilyen gyógyulásoknál az ember mindig szeretné tudni, hogy végleges-e, vagy ami elrendeltetett, az elõbb-utóbb jön...Akkor remélem, hogy sikeres volt a harca ennek az életvidám lánynak. Kösz., hogy válaszoltál:)
8/10
mizuki 2016 jan. 11. - 08:48:14 8/10 Előzmény pneklara
A film végén elhangzik, hogy Párizsban él azóta.

A neten még annyi van, hogy ír és egy gyermekrák alapítványnál dolgozik.
6/10
M.Zs.F 2015 jún. 12. - 16:37:53 6/10
Az Életrevalók-hoz szerintem témában nem kapcsolódik, maximum mondandójában: akarj élni, élj meg minden percet és csináld ami jól esik, nagyjából ennyi lehet de itt azért könnyedebben, fiatalosabban tálalja.
Egyébként nem volt rossz, lekötötte a figyelmemet, bár lehetett volna belõle többet-jobbat kihozni, de ezzel sem volt nagy gond azt gondolom.

10/6
proklima 2015 febr. 04. - 02:25:04
Ez így együtt már nagyon más. Az elõzõ hozzászólásod (számomra )félreérthetõ volt.
adamnagysweetmovie 2015 febr. 03. - 20:43:03 Előzmény proklima
köszi van, ezért írtam...
proklima 2015 febr. 02. - 17:40:15
Nekem nagyon tetszett a film! 10/10. A filmtekercs "avatott szakértõje" a következõket írja: "Jómagam nem tudtam azonosulni Sophie szenvedésével." Aki különben nem csak Sophie, hanem Stella, Sue, Daisy, Blondie, Platina, Oema, Pam, Lydia és Bébé (pont 9). Ez érthetõ is, mivel õ még valószínûleg nem volt rákos (nem is kívánom neki),mert akkor feltehõleg nem ezt írta volna. Én már megpróbáltam csukott szemmel (mintha vak lennék), vagy egy kézzel (mintha félkezû lennék)a napjaim egy részét eltölteni, de aztán rájöttem, hogy ez önbecsapás. Sophie van der Stap a saját életérõl írt és szerintem csak az tud igazán ezzel azonosulni, aki hasonlót élt át.
proklima 2015 febr. 02. - 17:16:19 Előzmény adamnagysweetmovie
Legyen részed benne! Jó bulizást!
8/10
sanderb 2015 jan. 31. - 20:06:18 8/10
Nekem mindent egybevetve tetszett. Nem ment túl mélyre, nem akart megríkatni, nem akart annyira nagyon dráma lenni.
A karakterek kifejezetten szerethetõek, a fõhõst alakító Lisa is remekül szerepelt. Igazi fiatalos és érezhetõen (ez bók!) német alkotás. Ajánlható kategória. 10/8
webulon 2015 jan. 08. - 23:06:44
Az eleje tetszett - a közepe nem - a vége igen

Semmi mélyen drámai ,- úgy végig kiszámítható történet

Olyan kamaszos sztori

( akit érdekel a téma - azt gondolom ,hogy egyszer- kétszer megnézhetõ ) -

nálam ez 6pontos
pihes 2014 okt. 24. - 16:02:43 Előzmény Adriamus
Így van, ezt a filmet, az életrevalókhoz hasonlítani, butaság.
Nézhetõ, normális film, de nálam, nem aratott nagy sikert.

6/10
8/10
NADALFAN 2014 okt. 20. - 18:21:05 8/10 Előzmény Adriamus
Annyiban azért lehet hogy a lány is életre való ebben a filmben. A szokásos németes feelengje megvan a filmnek de most elviselhetõ. Igazán az tetszett ahogy a lány hozzáállt a betegségéhez, alighanem példaértékû. Tetszett a film-8/10..
6/10
Adriamus 2014 ápr. 16. - 19:02:54 6/10
Ezt a filmet nem kéne az életrevalókhoz hasonlítani.
Ugyan nem olvastam a könyvet, de szerintem a film nem a legmegfelelõbb dologra helyezte a hangsúlyt. Sokkal több volt benne, mint amennyit megvalósítottak.
10/6
adamnagysweetmovie 2014 ápr. 16. - 17:03:23 Előzmény gera.agi
Olvastad az ajánlószöveget?
Összes hozzászólás