Lázadás a Bountyn

Bakancslistához adom
Mutiny on the Bounty
amerikai kalandfilm, 120 perc, 1935

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

"A film története 1787-ben kezdődik, amikor Őfelsége kitűnő hajója, a Bounty elindul Tahiti felé, a tudományos expedícióra: Blight kapitány remekül érti a mesterségét, és iszonyatos fegyelmet követel a fedélzeten...
A legfontosabb amerikai filmek közé tartozik Lloyd mozija. És nem elsősorban azért, mert a kalandfilm műfajának egyik nehezen felülmúlható darabja. Inkább azért, mert az amerikai demokrácia műhelytitkairól, ébredező ellentmondásairól kevés műalkotás beszél ilyen árulkodó öntudattal és önigazoló szándékkal...
A film kitűnő szórakozás, és elegendő gondolkodni való egyszerre. Aki csak az előbbit választja, az kielégül. Aki az utóbbira is hajlandó - élményben lesz része." (Bányai Gábor)
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
eagleburger 2011 nov. 23. - 11:16:50
Mint film, egészen kitûnõ. Nincsenek benne üresjáratok, folyamatosan lekötött. Clark Gable (bajúsz nélkül!:-))) nagyszerûen játszik benne, és jók a mellékfigurák is. Más kérdés a jellemábrázolás, ami elég egysíkú, de ez már nem a film hibája, hanem a mára idejétmúlt koncepcióé. És ez voltaképp a 30 évvel késõbbi Brando-féle verzióval sincs másképp.

Mégis kár, hogy ezekben a filmekben talán aprónak tûnõ, de fontos pontokon eltértek a valós történettõl. Bligh-t ez a film nem pusztán szadistaként ábrázolja, de gyakorlatilag sikkasztással is vádolja, ami túlmegy a szubjektív értékítéleten, már szinte becsület- illetve kegyeletsértés.
Tetszett viszont a végén annak bemutatása a kadét sorsán keresztül, hogy egyes a lázadásban részt nem vevõk is meg lettek gyanúsítva, pusztán mert rosszkor voltak rossz helyen.
Többször leírták már, hogy az 1984-es verzió a leghitelesebb. Aki pedig még annál is pontosabb képet akar, olvassa el Bengt Danielsson könyvét.

A magyar feliratot köszönjük a készítõnek.
mernok55 2010 jan. 07. - 15:24:39
Az 1935-ös változat csak angol hanggal és felirattal van meg Aviban.
Nincs meg valakinek legalább magyar felirattal? A Marlon Brando-sat tudom cserébe ajánlani (szinkronos, avi)
gsi1 2007 nov. 04. - 20:31:56
Remek Film. Üldözöm évek óta a DVD változatot,de sehol semmi.Csak az 1935-ös van meg mindenhol.A Brandóféle sehol.Ha lejátszanák még ebben az évben jó lenne.És ha vslaki tudja hol lehet megvenni értesítsen.Köszi