Ludvig von Beethoven: Fidelio

Bakancslistához adom
Fidelio
német-francia operafilm, 116 perc, 2003

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Beethoven egyetlen operája, a Fidelio, a 18. század második felében feltűnt "szabadító" opera tetőpontja. A zsarnok ellen, a hős megmentéséért küzdők győznek, az igazak és az igazság diadalmaskodik.

1. felvonás
Leonora fiatal férfinak (Fideliónak) álcázva magát, munkát vállal az erődben, és Rocco főfoglár segédje lesz. Az álcázás annyira jól sikerül, hogy Rocco lánya, Marcellina szerelmes lesz "Fidelióba". Igaznak bizonyul, amitől Leonora tartott: férje, Florestan (Don Fernando miniszter barátja és Don Pizarro börtönkormányzó ellensége) egy sötét, földalatti cella mélyén raboskodik. Pizarro bosszút esküdött Florestan ellen, mert az leleplezte igazságtalanságait. A börtönkormányzó tudomására jut, hogy Don Fernando hamarosan ellenőrzésre érkezik, ezért elhatározza: megöleti Florestant.

2. felvonás
A félig eszméletlen Florestan látomásában Leonora angyalként jelenik meg. Az asszony eléri, hogy legyöngült férje inni és enni kapjon, de nem fedi fel kilétét. Megérkezik Pizarro, hogy megölje Florestant, Leonora azonban eléugorva így kiált: "Előbb engem ölj meg, a hitvesét!" Ekkor trombita harsan, jelezve, Don Fernando megérkezett. Leonora leveszi Florestan láncait.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?