Magdolna

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 95 perc, 1941

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

1914. A Meszlényi család vidéki birtokán vadászatra gyűlnek a család barátai és ismerősei. Megérkezik a világhírű zeneszerző, Szilágyi Ákos is, a ház asszonyának, Magdolnának hajdani nagy szerelme. Az érzelmek újra felizzanak, és Magdolna úgy dönt, elhagyja családját és követi Ákost. Kislánya, Klári betegsége azonban megakadályozza az asszony lépését, aki inkább a betegágy mellett marad. Később a háborúban elesik Meszlényi, és a magányos Magdolna újra szerelmes lesz, Detkybe, a híres íróba. A férfit nem csak Magdolna, de lánya, Klári is szereti, és anyát és lányát is kínozza a lelkifurdalás, képtelenek dönteni…

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
omjazmin 2020 máj. 03. - 15:11:27 4/10
Rettenetes a hang, hol üvölt, hol alig hallani. Kicsit javíthattak volna rajta.
10/10
buba66 2013 okt. 20. - 09:15:52 10/10
Turay Ida annyira jó volt, hogy Oscar-t érdemelt volna!!! A nyegle kamaszlányt éppolyan tökéletesen alakította, mint a fiatal, felnõtté vált nõt. Zseniális!!!
10/10
buba66 2013 okt. 20. - 09:13:55 10/10
El kezdtem nézni véletlenül, és nem tudtam elkapcsolni, annyira lekötött. Nem feltétlenül a történet, hanem az alakítások. Bár a történet sem mindennapi..
adamnagysweetmovie 2013 okt. 19. - 11:15:20 Előzmény Missis Lugosi
Én örülök, hogy a korabeli népszerû anyamelodráma magyar verziója is elkészült, annak minden kötelezõ túlzó mûfaji kellékével együtt.
Missis Lugosi 2011 febr. 23. - 21:07:44
Itt van pár régi kép Ivánról:
http://www.virtual-history.com/movie/person/1384/ivan-petrovich/images
Régi nagy szerelmem ez az Iván...
kosdimamo 2011 febr. 20. - 16:43:36
Ó, jaj figyelmetlen voltam. Most olvasom újra a szereposztást. Petrovich Iván valóban csinos még ebben a korában(!) is :)
kosdimamo 2011 febr. 20. - 16:38:23
Bocsánat a tudatlanságomért, de milyen Ivánról van szó? Kit játszik a filmben?
Én is szeretném megcsodálni...
Missis Lugosi 2011 febr. 17. - 19:34:19
Sok okos hozzászólás van itten kéremszépen, mind-mind szakértõktõl, higgyetek is nekik mert õk a frankót monnyák ám! Õk már csak tudják!

Na kezdjük. Ezt a filmet már sokszor megnéztem, mert nagyon szeretem. Egy a maréknyi hangosfilmbõl, melyben Iván játszik.
A téma egész jó, csak a végén több szálra szakad, és van pár karakter, akiknek fontosabb szerepet kellet volna tulajdonítani. A film helyenként humoros (Jolanda versei), ideges, szomorú, boldog, van benne hideg-meleg.
Nagyon örülök hogy Ivánt még lehet magyar filmben látni, mert ugye a sikeres hazai némafilmjei elvesztek, hangos meg alig van. Nagy színész, csak ebben a filmben nem nagy eresztés, mert a karaktere egyhangú. Aki látta õt a külföldi filmjeiben az tudja mirõl beszélek.
Már csak azért is örülni kéne ennek a filmnek, mert neves színészek fordulnak meg benne, dehát látom a többség nem nagyon értékeli. Fogalmatok sincs ki az a Petrovich meg Lehotay.
De inkább nyafogjatok hogy ponyva meg hát hú de fhörtelmes film ez hû...
Lázár Mariska meg azért modoros, mert a karaktere ilyen, és szerintem nagyon jól játszik. Ida is tökéletes tininek.
Összegezve annyit írnék még, hogy mindenki maga döntse el hogy tetszik-e neki vagy sem (mert ugye mindenkinek más az értékrendje) ne hallgasson senkire, nézze meg. Tény hogy ha Iván nem játszana benne, nem nézném meg olyan sokszor. Bár itt már a kora miatt nem az a szépfiú akiért odavagyok, de azért mégiscsak nem akárki.

Elsõre nekem sem jött be annyira, de aztán jó sokszor megnéztem és már majdnem kívülrõl tudom.
Szokás szerint, a régi magyar filmek nem kapnak sok pozitív kommentet.
Én imádom.
Misker 2010 nov. 03. - 10:13:56 Előzmény Misker
Késõbb jutott eszembe, hogy hülyeséget írtam, hiszen Törõcsik Mari a Kölyökben nõt játszott, legfeljebb kisfiúként kezelték a munkatársai. Nem akarták észrevenni a benne rejtõzõ nõt, épp emiatt volt nagy gondban szegény.

Mindegy, három napja egy fórumozó sem vette észre a hibát... :-)
hurvanyek 2010 okt. 31. - 23:50:24
Pedig Harsányi Zsolt egy elég felkapott író volt,amolyan bestsellergyártó.Lehet persze hogy a regény nem szirupos,és hát a 40-es évek izlése sem igazán mai.
feketevipera 2010 okt. 31. - 23:33:58
Igen, néha vannak olyan filmismertetõk, hogy ihaj. Grétsy professzor csemegézhetne a különbözõ borzalmakból.
A filmrõl csak annyit, hogy azért az igényesebb kiállítású daraboknál megpróbáltak vigyázni arra, hogy nagyjából a hihetõség határain belül maradjanak. A Magdolna viszont számomra inkább "ponyvaként" hatott, szirupos történetként, amitõl egy kicsit többet vártam.
hurvanyek 2010 okt. 31. - 21:52:24
hát mondjuk ,aki a beharangozót írta annak sem ártana egy kis fogalmazási gyakorlat.:"egymás javára furdalja õket a lelkiismeret".Osztán én is szeretem a régi jó filmeket ,de ezt nem fogom megnézni,kicsit sok világhírû író meg zeneszerzõ meg felkarolandó Tímár nyüzsög benne. Meg köll a szívnek hasanni:)
Misker 2010 okt. 31. - 20:34:51
Szerintem is ez egy jó film, a maga kategóriájában. Nekem ilyen filmeknél egyrészt érdekes visszanézni a régi idõkbe, utcaképekbe például (jármûvek, épületek), ami nyilván nem csak díszlet, hanem eredeti valóság. Hogy a kor stílusának megfelelõ a negédesség, itt-ott életszerûtlenség is, az is helyénvaló, számomra még tolerálható szintû volt.

Lázár Mária például, noha a mai fogalmak szerint kicsit "érdekesen" adja elõ magát, de nekem azért tetszik, szép nõ. A 70-es években gyerekként én még nem szilikonos, mûmellû mûnõkön "nõttem fel", hanem szép úriasszonyok szerepeltek a tévéfilmekben, Tolnai Klári stb., így nekem tetszenek az ilyen típusú nõk.

A színházi életben ma sem szokatlan, hogy a fiatalabb szerepet idõsebb színész játszik, régen a filmekben sem számított ez különösnek. Nem beszélve, amikor például Törõcsik Mari egy fiatal fiút személyesített meg (Kölyök). Mai szemmel ez is fura, sõt valószínûleg a maga korában is, de azért elfogadták az emberek, mintha színház lenne (filmszínház...).

Ennek több oka is volt, szakmai presztízs-kérdés is szerepet játszott, de akkoriban mások voltak a társadalmi elvárások, például az idõsebbek még nem számítottak a társadalom hulladékának, a fiataloknak pedig sokkal kevesebb mozgásterük volt. Vagyis a "taknyosok" csak taknyosok voltak, nem celebek, fõnökök, vezérigazgatók stb.

Mindent összevetve, kár lenne ilyen filmeket örökre elsüllyeszteni, szerintem is jól teszik, hogy vetítik még.
feketevipera 2010 okt. 31. - 19:37:25
Szerintem a Magdolna nem éppen a legsikerültebb alkotás a magyar filmkészítés történetében, számomra kicsit giccses volt. Lázár Mária sem volt számomra különösebben megnyerõ, mintha modoros lett volna. Egyébként az is érdekes, hogy a Klárit játszó Turay Ida a valóságban csak néhány évvel volt fiatalabb Lázár Máriánál, kicsit furcsa volt a "bakfisszerepben".
offtopic
feketevipera 2010 okt. 31. - 19:28:35
"Kik azok ilyen filmekre még vevõk." Vannak még ilyenek, és õk talán még meg is tudnak fogalmazni egy épkézláb magyar mondatot. Egyébként ha már választhatok, akkor inkább ilyeneket nézek, mint amerikai gagyit vagy a mûhülye celebjeinket.
offtopic
feketevipera 2010 okt. 31. - 19:22:01
Nem hinném, hogy pont az ilyen filmek vetítése jelezné az mtv anyagi helyzetét. Van jó néhány, a két háború között készült magyar film, amely ma is megállja a helyét. Fõleg akkor, ha megnézzük, hogy manapság mik készülnek (akár állami támogatással is). Nem vagyok biztos abban, hogy az utóbbi évek termésébõl lesz magyar film, amelyet 50-60 év múlva is vetíteni fognak.
seressandor 2010 okt. 31. - 18:15:43
Sokkal jobb, mint egy mai szappanopera...
Érdemes megnézni akár többször is.
Hamuel 2010 okt. 31. - 17:38:33
Engem szórakoztatott...Örülök hogy látni régi magyar filmeket.
Dzsonikes 2010 okt. 31. - 16:28:14
Kik azok ilyen filmekre még vevõk. Kinek nyújt ma ez szórakozást?
topikos8 2010 okt. 31. - 15:01:29
1941-es ff film, csõd szélén az mtv?
Összes hozzászólás