Másnap

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 120 perc, 2004

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Kerékpáros idegen járja az elhagyatott vidéket. Magányos házat keres - családi örökségét. A környék lakói gyanakodva figyelik egymást és minden idegent, aki erre téved. Kivetik maguk közül azt, aki eltér íratlan törvényeiktől. Így tesznek azzal a tizenöt éves lánnyal is, akit brutális kegyetlenséggel megöl valaki aznap.

Janisch Attila 2004-es Filmszemle Fődíjas filmjének főhőse álmok, vágyak és megélt, megtörtént események útvesztőjében tévelyeg. Egy gyilkosság anatómiája.
Bemutató dátuma: 2004. november 4.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Nira1900 2015 ápr. 08. - 23:25:59 10/10
Szerintem felejthetetlen film, a maga összes, tökéletes részletével, kiváló színészekkel. Érdekes volt a port.hu kritikájában a francia új regény említése a film kapcsán, gondolkodásra érdemes. (Bár Alain Robbe-Grillet mûveivel jómagam inkább birkóztam, mintsem faltam õket). :)
payahu 2011 aug. 21. - 18:30:10
Másodkameraman Szaladják István - ezt csak a végén olvastam, de közben számos képsor (és a záró zenék) behozta a Madárszabadítót, (igaz, az 2006-os).
Amúgy nekem ez egy se füle se farka film, bár az összes "környezeti tényezõ" színvonalas (képek, atmoszféra, spéci világvégi társadalom stb.) - sõt, az epizodisták szerepe is helyén van. A fõ dolog viszont nincs: hogy kerül a csizma az asztalra - mifene ez a gyilkosság? Semmi szerves köze nincs semmihez, amit a filmben látunk. Akkor meg minek belerakni? Akkor meg minek ez a film?
Majd kell néznem mást a Janischtól, de ez így olyan, hogy nincs is minek drukkolnom. Sajnos.
1/10
Pisti1990 2011 máj. 14. - 20:50:13 1/10 Előzmény siegelinde
Ez jól hangzik, amit mondasz, de ez elég liberális felfogás, hogy az ember véleménye nem mérvadó. Szerintem igenis az, mert mindenkinek el kell döntenie, hogy valami jó vagy rossz. Ez a film pedig rossz. Ennyi és én csak leírtam. Persze lehet, hogy feldühödtem, mert azt írta, hogy nekem jó lesz az új AVP film, és erre kicsit ideges lettem. De ki ne lett volna? Igazán nem akartam ilyen aljas vitába keveredni, ne érts félre, de egyszerûen ilyen beszólásra reagálni kell.
Persze megértelek téged is, hiszen a filmrõl kéne fogalmazni, és nem egymással vitatkozni.
siegelinde 2011 ápr. 14. - 00:26:24 Előzmény chunlee
Chunlee, Pisti, Tiger és mindenki!
Nem láttam a filmet. De ha megnézném és unnám, akkor sem mondanám, hogy en bloc szar. Legfeljebb azt, hogy NEKEM nem tetszett. Ami nem jelenti azt, hogy nem is jó. Mivel az én ítéletem nem az abszolút igazság.

Szerintem ha ennyire eltérõek a vélemények és akinek tetszik, az a képi világát dicséri, akkor a kétfélén vélekedõk mást és mást vártak a filmtõl, illetve általában másfajta filmeket kedvelnek. Mind a kétfajta film lehet jó, szerintem ezért nem kell egymásnak esni, csak felismerni, hogy különbözõek vagyunk és az ízlésünk is különbözik.
1/10
Pisti1990 2011 márc. 15. - 17:22:43 1/10 Előzmény Combat Wombat
A képi megjelenítés valóban elismerésre méltó, de ettõl ez még nem lesz jó film. Hiába jó a látvány, ha a történet lapos. Én nem hívnék vmit csak azért mûvészfilmnek, mert a látványban lehet gyönyörködni. Akkor inkább kirándulni megyek. A történet totál hiányzott belõle.
1/10
Pisti1990 2011 márc. 15. - 17:20:10 1/10 Előzmény chunlee
Ne személyeskedj velem, kis p+cs. Láttam már igényes filmet, de ez nem az. Ez egy vontatott és unalmas, érthetetlen vmi. Ez nem jó film. Aki pedig ezt mûvészfilmnek tartja, az sem normális. Az operatõr meg nem menti meg a filmet. A forgatókönyvírónak kellett volna odafigyelnie, hogy vmi normális sztorit írjon.
Combat Wombat 2011 febr. 10. - 13:07:03
Nekem nagyon tetszett. Tegnap hajnalban láttam a filmmúzeumon. Amatõr fotós vagyok és ámulatba ejtettek a képi megoldások, az operatõri munka, a helyszínek a kompozíció. Rég volt rám film ilyen hatással. Sajnos csak a felétõl láttam, ezért a történet nem volt teljes számomra, de a képi világ teljesen kárpótolt.
Nagyon szélsõséges érzéseket váltott ki belõlem, de a szó jó értelmében. Olyan volt mintha egy regény elevenedne meg. A a szereplõk karaktere, és a végkifejlet nagyon nyomasztóan hatottak rám. Nem egy könnyû darab, de számomra az utóbbi idõk legmeghatározóbb filmélménye. Én ajánlom mindenkinek aki érdeklõdik a mûvészet iránt.
Tiger205 2011 febr. 08. - 14:25:01 Előzmény chunlee
Nekem sem tetszett. Talán többet vártam. Vontatott volt.
Azért mert egy unalmas filmet valaki unalmasnak nevez, nem biztos, hogy õ a hülye.
Ha ez a modern magyar film, nem csoda, hogy a mai kormány egy Andy Vajnát tesz meg kormánybiztosnak. Megérdemelték.
Nem tiltakozó leveleket kellene írni, hanem nézhetõ filmeket csinálni!
10/10
chunlee 2011 jan. 20. - 12:23:52 10/10
Pisti!

Reménykedj akkor, hogy leforgatják a színvonaladnak és agyi kapacitásodat teljes mértékben kiszolgáló Alien vs Predator 3 részét!
Szorítok neked!
1/10
Pisti1990 2010 nov. 30. - 12:17:18 1/10
Ez egy ritka pocsék film. Nem tudom, hogy lehet szeretni. Piszok unalmas, nem történik semmi. Nincs is története az egésznek.
Szerintem nagyon rossz film. Majd eluntam magam rajta.
Ez egy ritka szar film. Baromi unalmas.
Elsie Beckman 2010 aug. 29. - 17:11:12
Nem tudtam róla, de hosszú ideje kerestem ezt a filmet. Nem konkrétan ezt a filmet, de rég keresek egy ilyen filmet, ami így lenyûgöz a világával.

Ritka az ilyen szürreális világ, ami nem erõltetetten bizonyítani akarja folyton, hogy õ bizony elvont, hanem finoman hagyja a maga fantáziavilágát kibontakozni. Példa lehet mondjuk a Janisch filmek visszatérõ motívumrendszere, amit ha pontosan nem is ismerek, de nem túlzott, mesterkélt, mint más rendezõknél...) Bûntudtaom van, hogy csak most ismertem meg!
offtopic
Janisch Attila 2009 dec. 05. - 23:34:48
.
filmfanHG 2007 ápr. 08. - 10:37:22
Számomra a film egyáltalán nem volt vontatott, sõt(!), éppen a lassan bontakozó cselekmény és az a fantasztikusan erõs atmoszféra, amelyet a rendezõ és az operatõr teremtettek, ébresztett bennem sokkal erõsebb feszültséget és várakozást a film nézése közben, mint nem egy gyorsan pörgõ multiplex thriller.
Nem állítom, hogy Janisch a mai világritmus szerint készíti filmjeit, de én azt gondolom éppen ettõl lesznek a filmjei idõtállóak.
A korábbi filmjeit is (Árnyék a havon, Hosszú alkony) nagyon kedveltem.
Az erõteljes atmoszféra, amelynek megteremtése komoly filmes tudást igényel és az ezzel párosuló nagyon erõs vizualitás + Forgách nem fecsegõ dialógusai és a nem szokványos idõkezelés nekem mindig nagy élményt jelentenek. Ebbe a fojtogatóan sûrû atmoszférába pedig nagyon passzol az a visszafogott színészi játék, amelyet pl. a Másnapban Gáspár Tibortól láthattunk. Janisch filmjeiben a színészek is mindig kiválóak. Visszafogottak, erõteljesek.
Kíváncsi vagyok, mi lesz a következõ munkájuk?

Talán nem áll távol a véleményemtõl az egyik legjelentõsebb amerikai filmes szaklap (VARIETY) kritikusának a véleménye, amelyet a dátum szerint a film filmszemlés bemutatóját követõen írhatott. (Kicsit hosszú, de idemásolom az egészet. Az eredeti cikk linkje a Variety honlapján:
<a target="_blank" href="http://www.variety.com/review/VE1117923021?categoryid=31&amp;cs=1&amp;query=janisch&amp;display=janisch)" title="http://www.variety.com/review/VE1117923021?categoryid=31&amp;cs=1&amp;query=janisch&amp;display=janisch)">www.variety.com</a>
______________________

"AFTER THE DAY BEFORE
Masnap (Hungary)
By EDDIE COCKRELL
A Eurofilm Studio production. (International sales: Magyar Filmunio, Budapest.) Produced by Peter Miskolczi. Directed by Attila Janisch. Screenplay, Andras Forgach.

Stranger - Tibor Gaspar
Romek - Denes Ujlaki
Woman on Lonely Farm - Kati Lazar
Young Girl - Bori Derzsi
Simon - Sandor Czeczo

A wandering stranger may or may not be involved with a brutal murder in the astonishingly unclassifiable thriller "After the Day Before." Magyar helmer Attila Janisch eschews linear narrative in favor of a kind of waking dream state that is cumulatively creepy and ultimately terrifying. This is uncompromising, risk-taking contemporary Euro arthouse filmmaking at its best, and as such will be in great demand at festivals. Less certain is pic's commercial fate in mainstream play, though brave distribs shouldn't tarry in tracking down a print: Word-of-mouth both yea and nay among upscale auds will be formidable.
This unsettling item, which Janisch says is about "the psychology of sin," summons feelings and images from work as diverse as Bram Stoker's "Dracula," the canon of experimental icon Maya Deren and Stanley Kubrick's "The Shining."
Dressed in a vest, tie and gabardine raincoat in spite of the boiling hot weather, a stranger gets off a truck in the middle of a rock-strewn, yet verdant, countryside and accepts a dilapidated bicycle from the driver. The visitor is searching for his inheritance, the apparently abandoned Gruber farm. He has no map
rockertoro 2007 jan. 30. - 23:35:28
engem a képek fogtak meg! fantasztikus, milyen képek vannak benne, olyan helyszíneken játszódik...?! fantasztikus... elmennék néhányra...
sztem a film sem rossz....
Szani 2006 jan. 07. - 21:18:45
Valaki azt írta errõl a filmrõl "Egy be nem rúgott tökéletes gól!" Nekem tetszett a film, de igaza volt annak, aki ezt írta. Olyan mintha egy zseni és egy paralitikus együtt rendezte volna ezt a filmet. Az elejét és a végét a zseni, a közepét a béna.

Attila? Ki volt az a béna, aki besegítet? Legközelebb is fog? : D