Megkésett memoár

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 26 perc, 2003

Értékelés:

20 szavazatból
Szerinted?

"Ki ez a szikár, magas, mindig kifogástalan sötét öltönyt, mellényt, korrektül megkötött nyakkendőt viselő, ötvenes éveit taposó férfi, akit nyilvánosság előtt nemhogy nevetni, még elmosolyodni sem látott szinte senki? Ki ez a kimért szavú, pontosan fogalmazó politikus, akit a sodrából kihozni jószerint lehetetlen, akinek az indulata legfeljebb iróniában nyilvánul meg? Aki mintha kamaszkora óta erre a szerepre - a miniszterelnök, az új magyar demokrácia első miniszterelnökének szerepére készült volna? Tanúsíthatom: erre készült, s erre készítette elő a sorsa, gyermekkora óta." (Göncz Árpád)

1993. december 13-án halt meg Antall József, az új Magyar Köztársaság első szabadon választott miniszterelnöke. Életében alig tudhattunk valamit személyes sorsáról, emlékeiről és élményeiről, a hajdani gyermekkori környezetről és mindarról, ami meghatározta életét, pályáját, megszabta emberi tartását, politikusi hitét és hitelét. Ezúttal olyan megkésett memoárt hallhatnak, amelyik talán segít kiegészíteni azt a sokszor hamis és igaztalan képet, amely politikusi pályáját végigkísérte.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
isti1 2012 máj. 11. - 00:06:36 Előzmény drProktor
1, ez a kabátos vicc, valljuk be, jóindulattal is csak gyenge közepes.
2, a le"jobbikos"-ozást ezúton kérem ki magamnak - ha megengeded, jobbikos a jó édes náncsi nénikéd ..
3, Antalljóskabá'-ról alkotott véleményemen pedig megsértõdni (merthogy jelen esetben szemmel láthatóan errõl van szó) szabad, csak éppen értelme nem sok van: meg köll nézni az elmúlt huszonegykét év történelmét és objektive osztani-szorozni - akkor pedig feketén fehéren kijön, ki a legnagyobb rabló, csaló és kinek köszönhetjük legelsõsorban a mindmáig meg nem történt rendszerváltást (ez utóbbi büszke cim tulajdonosa lehet hõsünk).

A többi pedig csak maszatolás...
drProktor 2012 ápr. 24. - 01:02:07 Előzmény isti1
"Antalljóskabát tisztelni lehet"

Milyen kabátról van szó?

Dd, fére a tréfát, úgy látom, te jobbikos vagy, úgy,
hogy scluss-pass, ennyi a meggyõzési kísérlet részemrõl.

Pláne, ha komolyan gondolod(nyilván!), hogy bennfentességed azzal
érzékelteted, hogy per ilyen-olyan "bá" formán aposztrofálsz politikusokat.
Vagyis hát neked megmarad Viktor bá, oszt jónapot.
Osszátok be a fideszesekkel.
isti1 2012 ápr. 20. - 22:40:00 Előzmény drProktor
Antalljóskabát tisztelni lehet - csak nem azért, amit '89-tõl haláláig politikusként tett(illetve pontosabb úgy fogalmazni, sokkal inkább nem tett). Emberileg tisztességes és erkölcsileg feddhetetlen lehetett, de ennek a kis hazának talán sokkal többet ártott, mint Horngyuszibá', Megyó és Gy.ferike együttvéve - pedig azért valljuk be: egyikük sem volt az a tipikus ma született nyeretlen úttörõ!

A tanulság: a jóhiszemû laikusoktól ments meg minket Istenem, mert biza, a legnagyobb károkozást õk tudják elkövetni kishazánk ellenében - á m e n !! !! !!

ps. Orbánt gyûlölni lehet, de objektíve nézve -tudom, ez a legnehezebb dolog- töredékét sem tudja felmutatni fent említett nagy elõdjei romboló tevékenységének.
..persze-persze, tudom; erre mondhatod: ami késik, az nem múlik - csak hát az elõzmények /mert ugye Viktorunk esetében ilyesmivel is rendelkezünk/ egyáltalán nem ezt mutatják! ..bárcsak ott tartanánk most(vagy 2-3 éve), ahol õk abbahagyták legutóbbi országlásukkor: K-európai élország az Euró kapujában stb... (bár itt jegyezném meg: ez utóbbira a legkevésbé sem érdemes olyannyira vágynunk..)
isti1 2012 ápr. 20. - 22:24:41 Előzmény Onogundur
Szerintem erre a kérdésedre a választ mindannyian nagyon is pontosan tudjuk/tudhatjuk -ha akarjuk. Kérdés hogy szembe akarunk-e vele nézni: én mindenesetre nagyon is tisztában vagyok a válasszal. Aki nem tuja, az valamilyen okból nem akarja - s aki nem akar szembenézni a valósággal, annak nyilván megvan rá a maga oka: én senkit nem kívánok "megvilágosítani" - a tények mindenki számára ott vannak. Csak látni kell és tudni értelmezni/összerakni - nem ördöngõsség...
drProktor 2012 ápr. 15. - 21:15:36
"Igaz, ha most élne, nyilván ugyanúgy rühellném, mint akkor,
No, de meecsoda különbség!"

Egy demokratát éplelkû ember még rühellni is másként rühell.
Úgye Orbán?!
drProktor 2012 ápr. 15. - 21:10:07 Előzmény Onogundur
S a fõlényeg, hogy Antall ízig-vérig demokrata volt,
ellentétben Csurkával és pl. jelenlegi Nagyvezírünkkel.
Én pl. annak idején a hiúsága miatt meglehetõsen rühelltem.
Azóta az események megtanítottak tisztelni õt.
Igaz, ha most élne, nyilván ugyanúgy rühellném, mint akkor,
No, de meecsoda különbség!
Onogundur 2012 ápr. 09. - 22:43:22 Előzmény isti1
"Nagy mértékben õ volt a felelõs" - de kikbõl került ki az az "erkölcsi hulladékhalmaz"?
Onogundur 2012 ápr. 09. - 22:41:31
A Ligának egy bizonyos Horn Gábor volt az elnöke, õt a legutóbbi idõkig nem az SZDSZ fényesebbik arcaként ismertük.
Azt beláthatod, hogy a fûtõolaj külföldi forgalmára édeskevéssé hatott Hornék akármilyen rendelete. Õk maguk adták ki az importengedélyt, jó eséllyel a saját cimboráiknak, az olajüzlet pedig ugyanúgy dübörgött, mint az elõzõ kormány idején, ha nem jobban.
Bobby1 2012 ápr. 09. - 14:50:15 Előzmény Onogundur
Megint pont a lényegrõl maradtál le- Az ÕS!!!, vagyis anti- komunista SZDSZ!-rõl beszélek, és igen, sokkal jobb lett volna, ha nem az MSZOSZ visz mindent ezen a téren is.
Ami az olajszõkítést illeti, nyugtass meg: Ugyen azért ha nincs árrés, akkor nincs miért szõkíteni? Mikor tûnt el az árrés? Mit vetttek, kik vettek, amit aztán szõkíteni volt érdemes?
isti1 2012 ápr. 08. - 23:12:50
Minden respektem ellenére objektiv megfontolás nyomán azt kell mondjam, Antalljóskabá' poszthumusz elmehet a jó nyavalyába: az elcseszett rendszerváltás okán, ami -bármilyen sajnálatos- nagy mértékben az õ személyes felelõssége, és mindaz a politikai-közéleti-erkölcsi hulladékhalmaz, ami napjaink Magyaro.-át jellemzi az nagymértékben az Õ munkásságuk jelentõs kezdõlendületébõl ered.
Mondom ezt úgy, hogy meggyõzõdésem, alapvetõen jószándékú, tisztességes amatõrök társasága volt a korabeli MDF (bár lehet, hogy ez utóbbi állitásom naiv idealizmusom bizonyitja..).
Onogundur 2012 ápr. 08. - 20:38:27
Ez nem volt egyedi helyzet, így mûködtek és mûködnek a dolgok a világ összes eladósodott országában. Az IMF-et jónéhányan bírálják, amiért nem folytat növekedésösztönzõ gyakorlatot - ennek a megítélésénél nyilván megoszlanak a vélemények.
1/10
berci83 2012 ápr. 08. - 20:19:06 1/10
„Igaz ugyanis, hogy az IMF költségvetési elõírásai és gazdasági szerkezetátalakítási követelményei szövegszerûen nem tartalmaznak politikai követelményeket, hallgatólagosan és lényegében véve mégis tartalmaznak, mert egy társadalmat és egy gazdaságot semmiképpen nem lehet a finanszírozó szándéka ellenére kialakítani, márpedig a finanszírozó ez esetben az IMF, hiszen aláírása nélkül a világ egyetlen nagybankja sem áll szóba semmilyen magyar kormánnyal sem, és mivel ezen bankok folyamatos kölcsönei nélkül a magyar gazdaság nem marad talpon, mert nem tudja - akkor még különösen nem tudta - törleszteni felvett hitelei kamatát. Ha pedig nem tud fizetni, nem kap hitelt, s ha nem kap hitelt, térdre rogy. S ami egyenértékû: megcsappan a külföldi beruházók érdeklõdése, nem jön be a gazdaságba tõke.”
- Néhány gondolat
Onogundur 2012 ápr. 08. - 19:54:42
Az orvosai világosan megírták neki, hogy pihennie kell, ha tovább akar élni, õ erre nem volt hajlandó. Egy-két év az életébõl valamiért nem volt a legfontosabb - de ki zsarolt kit és hogyan?
Onogundur 2012 ápr. 08. - 19:51:09
A lakosság valóban azonos áron vehette meg õket, azok már nem, akik külön export-import engedélyt kaphattak a fûtõolajra - Horn minisztériumától, egy '95-ös rendelettel. Nem tudom, hogy egy SZDSZ-közeli szakszervezet üdvösebb lett volna -e egy MSZP-közelinél, de egy ilyen ponton Antall "bûnérõl" alighanem túlzás volna beszélni.
Bobby1 2012 ápr. 08. - 19:45:41
Amikor már tudta, hogy halálos beteg, nem volt veszíteni valója, mert a fia 84. fényképészként pont annyira megélt volna bárhol, mint a 83. fényképész. Bemehetett volna a köztévébe, és egyenes adásban elmondhatta volna: Ezek és ezek, így és így zsarolják az országot. Tetszett volna bátor lenni, és önfeláldozó!
Bobby1 2012 ápr. 08. - 19:36:11
Pont csak annyit tehetett volna, mint ahogyan a Horn Gyula aztán egyetlen tollvonással megszüntette a fûtõolaj - gázolaj közötti árrést, és azzal vége is lett az olajszõkítésnek..
A szakszervezeti vagyon elosztása végett pedig bizony országos választást tartottak! Csak annyira nem akarta az Antal, hogy a Liga nyerjen - mert akkor még szorosan kötõdött az SZDSZ-hez ( az õshöz)- hogy addig-addig várt, amíg aztán taroltak a komcsik!
Onogundur 2012 ápr. 08. - 16:18:37
Hogyan nézett volna ki ez az 'önfeláldozás'? Nem úgy álltak a dolgok, hogy az egész ország kívül állt a Kádár-rendszeren, mintha tízmillió ember sötét elnyomásban sínylõdött volna, ami alól föl akart szabadulni. Ha cinikus is volt a mondat, mégiscsak beégett az agyakba: "Tetszettek volna forradalmat csinálni".
ihatejuice88 2012 ápr. 08. - 16:18:26 Előzmény roogdky niombahn
"Egyszemélyben az õ bûne, hogy elszabadult a szélsõjobb és a mai napig nem vonták felelõsségre a szoci korifeusokat, hogy a mai napig egzisztálnak ezek a borzasztó figurák és nem jött létre egy igazi szocdem párt."

Pfff... Te mégis milyen elszabadult szélsõjobbról beszélsz??? Hol élsz ember??? Hogy nem Magyarországon az biztos, vagy ha netán mégis, akkor fel sem tudod fogni mi zajlik körülötted...

Mielõbbi ébredést kívánok!
Onogundur 2012 ápr. 08. - 16:12:18
Ez sántít, nem Pozsgai valamiféle jóindulatának volt köszönhetõ a megegyezés, jóval inkább annak, hogy az ellenzék (Antall vezetésével) alapkérdésekben nem volt hajlandó engedni, a vörösök közül pedig Pozsgai mutatkozott kompromisszumképes figurának. Nem tudom, mennyire folyhatott bele Antall az olajszõkítésbe vagy a szakszervezeti ügyekbe, egyáltalán azt se, hogy egy miniszterelnöknek van -e módja vagy hatásköre van az ilyesmihez.
1/10
berci83 2012 ápr. 08. - 14:46:00 1/10
Akkoriban tudatában voltak annak a veszélynek hogy a hatalom átmentheti kiváltságait. Ehhez mérten elõvigyázatlan lépés volt a reformkommunista Pozsgaynál bizonytalanabb "párt"-kötõdésû embert egy nemzeti érzelmû párt élére állítani. Ugyanakkor az a féltés is dolgozhatott benne, hogy másról (szdsz, mszp, fidesz) valószínûleg joggal nem tudta elképzelni a haza ügyének elõmozdításának szándékát, így õ tudatában lehetett annak, hogy õ a kisebb rosszat képviseli. És nem akart elbukni bátrabb fellépéssel, hogy aztán az idegeneket jobban kiszolgálók irányítsák minden szinten az országot. De gyengekezû volt és nem tudta ellenõrzése alatt tartani az ügyeket. Szerintem az a bûne, hogy miniszterelnök akart lenni, mert ennek az országnak akkor egy önfeláldozó vezér kellett volna. A meghátrálás, a védekezés, az engedmény már akkor tudvalevõ volt, hogy a végünket jelenti. A zsarolásokat is nyilvánosságra kellett volna hozni, bár az már még inkább világpolitika. Tudom, utólag nagyon okos az ember, de ha nem ölik ki a hazaféltést a politikusrétegbõl sem (belõlük a legkevésbé nem), könnyebb lett volna megmenteni a rendszerváltozást.
Összes hozzászólás