Miért ferde a kereszt a Szent Koronán?

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 21 perc, 2004

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Miért ferde a kereszt a Szent Koronán? Ferdinánd magyar király (1637-1657) első felesége, Mária Anna királyné koronázására készülődött az udvar. Esterházy Miklós nádor vezetése alatt közel tucatnyian a templom sekrestyéjébe gyűltek össze, hogy a királyné koronázásához szükséges jelvényeket előkészítsék. Itt kezdődött az a bonyodalom, amelyről filmünk szól.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Nemes945 2018 aug. 21. - 14:41:09
Ha valaki közel akar kerülni az igazsághoz, vegye kézbe Csomor Lajosnak a keresztről készített rajzát, Ipolyi Arnoldnak a koronaládáról készített rajzát és mélyedjen el kicsit az 1608.-as koronázáshoz vezető eseményekben! Miért nem foglalkozik senki a koronaládán lévő ferde kereszttel, miért nem foglalkozik senki azzal, hogy a Rudolftól át/elvett Koronát miért tartották vissza 15 napig a csehek??? Miért bagatelizálják el azt a tényt, hogy II. Mátyás 1609-10-11-es körmöcbányai tallérjain ferde a kereszt, hová és miért tüntették el a koronaládáról az 1608.-as évszámot és Mátyás monogramját tartalmazó lemezt??? stb-stb!!! Ne üljenek fel az ilyen és ehhez hasonló bárgyú, megtévesztő meséknek! Nagyon jó útmutatónak, a Wathay Ferenc emlékérem hátoldala!
attilak 2012 aug. 20. - 17:41:36 Előzmény F.Kristóf
Ekkora marhaságot mint ebben a youtube videoban már rég láttam
F.Kristóf 2010 szept. 27. - 20:09:24
5fulka5 2009 jún. 18. - 19:48:37
A Szent Koronát aranymûves szemmel elõszõr nem 1983-ban, hanem 1946-ban Michael Wilm aranymûves vizsgálta, Albert Boecler mûvészettörténészt segítve. Idõtartama és eredménye közreadatlan.
Az 1978.II.2-án kelt miniszteri levél alapján pedig minden héten egy nap vizsgálható a Szent Korona. A vizsgálatok célja, a vizsgálatokat végzõ személyek,a vizsgálatok helye és idõpontja, valamint azok eredménye közlés hiányában ismeretlen.

Pálffy Géza által föltalált és ismertetett forrás tanúsága szerint, a palást alatt lévõ réztékát,- a Szent Korona akkori tartóját-, ütés nem érte. Így sem a téka, sem pedig a benne lévõ Szent Korona keresztje és keresztpántja sérülést nem szenvedett.
A kért "késsel", sem a Szent Koronát "feszengették", hanem a réz tokból "hasítá le az szélíben egy darabot".
Az ismertetett forrás semmiféle adattal nem rendelkezik, amely által feltételezhetõ lenne a Szent Korona keresztjének elferdülése, valamint a keresztpántok sérülése, ami töréshez vezetett volna. Így Pálffy Géza feltevéseinek nincs alapja.
A dokumentum müsorban tényként közölt feltevések pedig a tudományos kutatás módszere alapján, tudománytalan!
E pár szó az együttes munkát szolgálta, hogy általa egy lépést az igazság felé is tehessünk.