Mr. és Mrs. Bridge

Bakancslistához adom
Mr. & Mrs. Bridge
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-amerikai filmdráma, 121 perc, 1990

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

A helyszín Kansas City, a város, amely a '30-as, '40-es években az amerikai provincializmus fellegvára volt. A sikeres ügyvéd, Walter Bridge és felesége, India példás, idilli életet élnek, a külső szemlélőnek úgy tűnhet, hogy két lányukkal és egy fiúkkal együtt ők testesítik meg a képeskönyvek által lefestett családi boldogságot. Ez azonban csak a látszat: míg India valóban a szeretetet, a melegséget és a törődést keresi a házasságban, addig férje hidegen, érzelmektől mentesen közelít a családjához. Szálkás szigorral neveli gyermekeit a kötelességtudatra, a fegyelemre, s a tévelygést nem ismerő erkölcsös, prűd életre. De ahogy múlnak az évek, úgy nő a feszültség és az ellenállás a gyerekekben és India-ban. Az asszony és a lassan felnőtté váló gyermekek pedig megpróbálnak kitörni az apa által állított morális és érzelmi börtönből.

Stáblista:

Szereplők

Walter Bridge
India Bridge
Grace Barron
Dr. Alex Sauer
Ruth Bridge

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1991
    Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Joanne Woodward
  • Oscar-díj

    1991
    Legjobb női alakítás jelölés: Joanne Woodward

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
Dalmát 2015 dec. 11. - 21:00:56 5/10
A szinkron "igényességérõl" sokat elárul, hogy a film végén azt a feliratot, hogy Mr. Bridge izgatottságában elfelejtette átadni a rózsákat Mrs. Bridge-nek, úgy fordították, hogy pár évig nem történt semmi. Pedig amúgy a magyar hangok nem akárkik, de nem tudom megérteni, ilyen hiba hogy csúszhat be.
Amúgy James Ivoryhoz képest szórakoztató film, de a második felében meglehetõsen leül. Kár érte.
5/10
Corpse Bride 2015 okt. 14. - 17:37:02 5/10
Igényes korrajz, látványos képsorok, egyáltalán nem vonzó karakterek, mégis, érdekes a maga módján.
Mr Bridge egy tipikusan szigorú erkölcsû családfõ, akinek ridegsége, szenvtelensége saját családjában és legszûkebb környezetében mutatkozik meg leginkább.
Mrs Bridge egy szolgalelkû, odaadó feleség, akire erõsebben hatnak barátai és a környezete, férje iránt érzett elkötelezettsége miatt azonban önálló lépésekre képtelen.
A három gyermekük röviden, de mindig kifejezõen és tanulságot kínálva kerülnek a színre.
Figyelemre méltók a jól kidolgozott részletek, meggyõzõek a színészi játékok, és bár szinte senki nem szimpatikus, az elhangzott gondolatokra érdemes odafigyelni.
A film hirtelen ér véget, és eléggé jópofáskodó módon közli velünk, hogy amit láttunk, azt nem érdemes túl komolyan venni.
5/10
csipet 2010 szept. 26. - 21:59:15 5/10 Előzmény shdise
Szégyen, gyalázat, - de én sem. 10/5. Adtam 5-t, mert meg lehetett nézni, de nem nagyon volt miért...
shdise 2009 jún. 06. - 19:46:22
hm... ezek szerint nem éreztem át a mûvészi jelleget... mert én nem élveztem... 10/5 Paul Newman elegáns korosodása miatt...
gtothistvan 2008 szept. 04. - 22:29:04 Előzmény ELog
Igazad van, a H.F.nyárban tényleg együtt játszott a feleségével...bocsa.
ELog 2008 júl. 26. - 23:22:06 Előzmény gtothistvan
Ezt a kérdést most láttam csak meg, bocsi. :) Nem tudom, Natalie Wooddal játszott-e, teljesen kiesett a nõi fõszereplõ személye. De talán Nat Woodra emlékeznék, ámbár nem biztos. Meg kéne nézni a filmnél a stáblistát. :) - Lenyugodott az öregúr, és amit magára szedett szertelen évei alatt, abból legjobban profitál idõs korára. :)
gtothistvan 2008 júl. 11. - 23:32:01 Előzmény ELog
Ahhoz képest, hogy ifjon milyen fenegyerek volt, dícséretes dolgok tõle. + Talán Natalie Wooddal játszott Roy Thines??
gtothistvan 2008 júl. 11. - 23:21:59 Előzmény Dr Milton
Kérlek óvatosan a ffi. sovinizmussal.
gtothistvan 2008 júl. 11. - 23:18:42
Egyik Nagy kedvencem Paul Newman, ilyen kimért kispolgári szerepet is remekelt, de Joanne Woodward majdnem "lejátszotta" a vászonról igy tényleg megérdemelte az Oszit. + J.Ivory olyan leheletfinoman tálalja a családi/generációs konfliktust, szinte belénk csurgatja.
Dr Milton 2008 júl. 03. - 22:42:46
Baszki micsoda világ...Ez kellene legyen az alap viselkedési forma, ahogy Paul Newman/Mr. Bridge viselkedik a filmben. Ezt a stílust oktatni kellene iskolákban.
A film amúgy, sztem nem olyan bõdületes, de tényleg Newman jeleneteit vetíteni kéne minden embernek.
A nõk elég béna szerepet töltenek be filmben, de Newman megmutatja nekik, hogy mi a dörgés...:)
ELog 2008 júl. 01. - 13:30:43
Sajnos lemaradtam a film felvételérõl. :( Woodward tényleg nagyon jó (hogy Newman-rõl már ne is beszéljek, talán nem véletlenül találtak egymásra. :) ). Már több filmjéhez volt szerencsém. Pl. a már említett Gammasugarakhoz, vagy a Hosszú forró nyár-hoz, amiben szintén együtt játszottak. Ez utóbbiból készült egyébként egy tv-sorozat is (Roy Thines-szel és még valakivel, aki a nõi fõszerepet játszotta), dehát össze se hasonlítható a Newman-Woodward páros alakításával.
ELog 2008 júl. 01. - 13:20:05 Előzmény gtothistvan
Teljesen egyetértek, Newman kimagasló alakja a 20. századi filmmûvészetnek, hozzákezdeni sem érdemes a méltatásához. És emberként is megfelelõ magasságokba helyezhetõ (pontosabban helyezi Õ saját Magát). Egy komplett gyárat üzemeltet csak azért, hogy annak minden hasznát a rászorultakra fordítsa.
gtothistvan 2008 jún. 29. - 19:53:36
Paul Newmannak egyáltalán van rossz filmje??? Nekem pl a "színek" csücske. A rendelkezésre álló üz.küldõ rovat kevés, az Õt magasztaló kritika terjedelmére.
ELog 2008 jún. 27. - 20:28:29
Joanne Woodward-ról nekem mindig A gammasugarak hatása a százszorszépekre jut eszembe. Az után a film után nem is csoda, ha kíváncsi vagyok minden alakítására. Paul Newman-rõl már nem is beszélve. És aki a mai sztárok közül is kíváncsi egyre, Robert Sean Leonard is játszik a filmben. Szóval ez csak egy jó film lehet.