Negyedíziglen

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 95 perc, 1942

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

1941, Vinyica. Magyar csapatok ostromolják a várost. A helyi lakosság menekül, egy magányos férfi azonban megvárja a magyar katonákat, és megadja magát. Keresztes István, aki 1919-ben a tiszakövesdi direktórium elnöke volt és 1920 óta él a Szovjetunióban, kiábrándult a kommunista rendszerből, és szeretne hazatérni otthon maradt fiához, Gáborhoz. A Krivoj Rog-i harcok során Keresztes Moszkvában nevelkedett lánya, Vera tudtán kívül bátyjának gyilkosa lesz, majd apjával együtt ő is Magyarországra utazik. Az ateista, kollektív szellemben nevelt lány nehezen illeszkedik bele a magyar falu életébe. Titokban részt vesz az orosz felderítés munkájában, de bátyja halála miatt szörnyű lelkiismeret-furdalások gyötrik. Végül a felderítők ellen fordul, és elesik ebben a harcban.

Stáblista:

Szereplők

Keresztes István
Vera, Keresztes lánya
Keresztes Gáborné
Sonka András
Sonkáné
Keresztesné

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Torolt Felhasználo 2016 febr. 20. - 19:02:13 Előzmény adamnagysweetmovie
"Isten" nem létezik. Nem büntethet hát senkit.
offtopic
adamnagysweetmovie 2012 dec. 14. - 12:31:34
Kimaradt:
"akik elkoptatják-kiüresítik Isten nevét...miközben a humánum alapvetõ normáit tapossák naponta.
(Na így jön ide Antigoné, sõt, Kreon nem tudom, papolt is-e még zsarnokságához naponta).
adamnagysweetmovie 2012 dec. 14. - 10:35:44 Előzmény feketevipera
Mert háborús propagandafilmként tartja számon a filmtörténet. Az Örökmozgóban most mûsorra tûzték - a kémfilmsorozat részeként.

Ezt a megállapításodat (Anthigonéval együtt) ajánlom mindenki figyelmébe, különösen azon közszereplõinknek, akik elkoptatják-kiüresítik Isten nevét: "Isten negyedíziglen megbünteti azokat, akik nem az õ törvényei szerint élnek, és ezt kvázi figyelmeztetésül szánták mindenki számára"
feketevipera 2011 júl. 09. - 19:56:56
Valamikor pár éve láttam a filmet, de nem tudom, hogy a tévében-e, vagy egy egyetemi órán. Nyilvánvalóan azzal a szándékkal készült, hogy hazafiasságot öntsön az emberekbe, és hogy egyértelmûvé tegye: a szovjet rendszer testileg-lelkileg egyaránt elpusztítja az embert (ne feledjük, 1942-ben forgatták, zajlott a háború, szükség volt arra, hogy senki ne álljon át a másik oldalra, és hogy a keleti fronton kitartsanak a katonáink). A sztori lényege: Isten negyedíziglen megbünteti azokat, akik nem az õ törvényei szerint élnek, és ezt kvázi figyelmeztetésül szánták mindenki számára. A filmet a pártossága és a hibái ellenére is érdemes megnézni, fõleg azért, mert sajnálatos módon ritkán vetített darab.