Neveletlenek

Bakancslistához adom
Conduct Unbecoming
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol filmdráma, 107 perc, 1975

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

1878-ban, az indiai lovasezredhez két új hadnagy érkezik: Arthur Drake és Edward Millington. Az antipatikus Edward szemet vet Marjorie Scarlettre, az ezred hősének özvegyére. Hamarosan az események váratlan fordulatot vesznek: a katonai bálon a nő szexuális zaklatással vádolja Milingtont. Hogy a botránynak ne legyen túl nagy visszhangja, az ezred parancsnoka, Benjamin Strang katonai bíróságot állít fel az eset tisztázására. A vádlott Edward Drake-et kéri meg, hogy legyen a védőügyvédje. A férfi elvállalja az ügyet és megkezdődik a tanúk meghallhatása. A vallomások egyre inkább ellentmondanak egymásnak és Drake hamarosan rádöbben, hogy kettőjük érkezése előtt már történt egy hasonló eset a katonai alakulatban. Vajon milyen titkot rejtegetnek a könnyű lovasezred katonái?

Stáblista:

Szereplők

Arthur Drake
Lionel E. Roach
Benjamin Strang
Alastair Wimbourne
Mrs. Marjorie Scarlett
Richard Fothergill

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2010 aug. 22. - 23:04:51 Előzmény DarkGirl
Van igazság ebben. A katonai tisztesség, lojalitás, becsület és gyávaság kérdéskörét érinti, mindez egy steril zárt helyiségben, nagyon kevés külsõ helyszínnel. Egy angolnak talán kötelezõ elmerengenie a brit birodalom ilyen erkölcsi dilemmáin, egyéni tragédiákon. Másoknak, nekünk is, a brit birodalom összetákolásának körülményeirõl és mindennek következményeirõl érdemesebb volna elgondolkodnunk. Ez a film inkább egy thriller 'Whodunnit' vonalat erõltetett, brit kolóniai háttérrel. Erre mindig is volt vevõközönség, és még sokáig lesz is, csakúgy mint az angol nyelvre.
DarkGirl 2010 aug. 17. - 21:09:42
Rémunalmas,tipikus angol hülyeség.
Jim Hacker 2010 aug. 09. - 16:06:27 Előzmény orgyen
Nem zavar az eltérõ véleményed.

Annyit tennék még hozzá, hogy Michael York valóban remekelt mint gyermek színész, de itt mint drámai hõs nagyon halovány volt. Ezen még a legkiválóbb magyar szinkron sem segít, sajnos.

(Akit érdekel egy szellemes értékelés az 'eredeti helyszínekkel' kapcsolatban, íme: http://www.imdb.com/title/tt0072812/usercomments
"Despite the boast of being 'filmed in location on the NorthWest Frontier and in Pakistan,' it's painfully obvious that none of the cast of Conduct Unbecoming ever got nearer to the NorthWest Frontier than the Shepperton Taste of Moghul Tandoori restaurant during their lunch break."
Ezzel is lehet nem egyetérteni, mindenesetre az IMDb-n mindösszesen öt hsz található. Ez is elég beszédes, szerintem.)
orgyen 2010 júl. 21. - 12:43:34 Előzmény Jim Hacker
Ahányszor adják mindíg megnézem, annyira szórakoztató és bár 4 évtizede ismerem a darabot mégis változatlanul leköt a belõle áradó feszültség és a szó szépsége:
- kiváló színdarab és a belõle készült film is valódi remekmû,
- ragyogó rendezés és színészek,
- csodálatos magyar szinkron: Szabó Gyula, Avar István, Egri István, Mécs Károly, Ruttkai Éva, Szakácsi Sándor, Gelley Kornél, Somogyvári Rudolf, Benkõ Gyula, Tolnay Klári, Hegedûs D. Géza, Sztankay István, Oszter Sándor...
Sajnos legtöbbjük már elment.

(Kár hogy vannak akik nem tudják értékelni a brilliáns párbeszédet és játékot. Õk nézzenek inkább szappanoperát vagy valóságshowt, az szellemileg nem olyan "megeröltetõ" és kisebb szókinccsel is nézhetõ)
Jim Hacker 2010 jún. 01. - 12:18:07 Előzmény erikatibor
Egyetértek, sajnos.
Jó nevû rendezõ ide vagy oda, nagyon vontatott volt az egész. (Tedious, tiresome and very cheap)
Ezzel a véleménnyel is egyet tudok érteni: "What do you call a tedious courtroom drama with a shallow bottom but filled with fine acting? 'Conduct Unbecoming'".
Mit ér a 'kiváló színészi játék', ha végig unalmas álló és közeli képeket látunk. Nyakig begombolt zubbonyban látható férfiak és mindössze két nõ.
Filmmûvészet, regény, dráma. Mindnek másban rejlik a varázsa. Ez a film egy fabatkát sem ért nekem.
1/10
erikatibor 2010 ápr. 07. - 20:44:32 1/10
Ez aztán egy unalmas, vontatott ötlettelen egy film volt. Senkinek sem ajánlom.
aiolosz 2009 nov. 01. - 19:04:26 Előzmény orgyen
Marton Endre rendezésében mutatták be 1972-ben és a fiatal Szacsvay László (Millington) volt Sztankay hadnagypárja. Szacsvaynak ez volt az elsõ fõszerepe.

Én szerencsés voltam, mert láttam. Az apropót az adta, hogy olvastam a darabot a "Nagyvilág" címû folyóiratban és nagyon megtetszett.
Sinkovits Imre, Császár Angéla, Tyll Attila, Sinkó László, Gyõrffy György, Gáti József, Csernus Mariann, Major Tamás, aki a megbetegedett Avar helyett játszott egy darabig, Csurka László voltak még a szereplõk.
Régen volt, igaz sem volt...vagy igen, mert már el sem hiszem, hogy volt egy ilyen (színházi)világ(is)
babajaga 2009 márc. 16. - 23:48:34 Előzmény orgyen
ti is hiányoljátok a jó szinkronokat? bár végül is van néhány fehér holló ebben a témában is, néhány francia filmnek pl. ma is remek szinkront sikerült alkotni.
orgyen 2009 febr. 02. - 22:50:00 Előzmény E-gon
Igen valóban remek filmrevitele egy kiváló színdarabnak, nagyszerû színészekkel és az utánozhatatlan klasszikus magyar szinkronnal.
Sajnos a magyar szinkron színészeinek többsége már nem él, nagy ûrt hagyva maga után a hazai színjátszásban, mert sajnos NINCS utánpótlás!

A '70-es években sokat játszották az eredeti színdarabot, én is színházban láttam. A fõszereplõ (a filmben Michael York) Sztankai István volt.

üdv.:
orgyen
rajongólány 2009 febr. 02. - 22:10:05
Igen, jó!
E-gon 2009 jan. 03. - 21:43:47
Ez igen! Feszültség az elsõ képektõl az utolsóig, nagyszerû színészek, nagyszerû rendezés.