Őshüllők arénája

Bakancslistához adom
Jurassic Fight Club
amerikai dokumentumfilm, 2008

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Tudjuk, hogy évmilliókkal ezelőtt hatalmas hüllők uralták a Földet. Azt viszont, hogy pontosan miként éltek, hogy vívták meg mindennapi csatáikat a táplálékért és az életben maradásért, nem tudta senki. Egészen mostanáig. A legfrissebb tudományos kutatások eredményeinek köszönhetően most először nyerhetünk bepillantást a dinoszauruszok viselkedésének eddig rejtett titkaiba.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
zsoltix 2014 ápr. 01. - 21:56:01 Előzmény Jojjo
Ezen én is elgondolkodtam már. Fõleg a ragadozókat mutatják mindig úgy az ilyen animációkban, hogy mennek, és ordítanak. Szerintem ez csak amolyan filmes hatásvadászat, már így szoktuk meg, fura lenne, ha jönne a képernyõn egy ház nagyságú rémisztõ hüllõ, és nem ordítana. :)
Jojjo 2014 márc. 26. - 16:48:56 Előzmény Vrahno
És mi a helyzet a hangokkal? Vajon azok a hangok, amit az ilyen filmekben hallunk, mennyire hitelesek?
3/10
Vrahno 2012 júl. 05. - 17:11:38 3/10 Előzmény ceia
Ezek többsége igazából mind megállapítható valamilyen módon. Például bõrlenyomatok, megkövült tollak, sõt pigmentek is kerültek elõ bõven. Több dinoszaurusznak (pl. Anchiornis, Microraptor, Sinornithosaurus, Archaeopteryx, Sinosauropteryx) már ismert a színezete többé-kevésbé, és néhányuknak pedig a bõrmintázata (legalább két Saurolphus fajnak).
A lábnyomokból, csontokon maradt sérülésekbõl, de akár az koponyából kiöntött "agymásolat" vizsgálatából vagy a most élõ, hasonló állatok tanulmányozásából is következtetni lehet viselkedésre. A melegvérûségre pedig szintén utalnak a tolltakaróból, testalkat vizsgálatából levont következtetések, vagy eleve az, hogy egy adott környezetben milyen arányban fedeztek fel növényevõ illetve húsevõ fosszíliákat.

Ettõl még ez a mûsor szar marad, de az õslények küllemérõl és viselkedésérõl, mûködésükrõl vannak elég megbízható információink. Persze ezek egyike sem elég arra, hogy tökéletes képet alkossunk róluk, de szerintem világos, hogy ezek a filmek és sorozatok nem is állítják azt, hogy a bennük bemutatott dolgok mind abszolút hitelesek lennének. Ha pedig igenis ezt merné valamelyik állítani, akkor azt a mûsort ne vegyük komolyan.
ceia 2012 júl. 01. - 16:17:57
Ezek a dinoszauruszos filmek azért nem jók, mert valójában foglamunk sincs, hogyan néztek ki, melegvérûek voltak-e, és akkor volt-e szõrzetük, vagy akár tolluk is lehetett és milyen színûek voltak? A viselkedésükrõl sem tudunk semmit, minden csak találgatás. Csak akkor tudnánk meg milyen volt egy dínó, ha fennmaradt dns-bõl klónoznának.
3/10
Vrahno 2012 jan. 30. - 21:09:39 3/10 Előzmény ann@
A Planet Dinosaur az az új, BBC-s? Mert ez a mûsor ahhoz képest semmi.

Ne érts félre, szórakoztatónak ez is szórakoztató, el lehet nézegetni, de tudományosságát nézve igencsak alulteljesít. Valahol olvastam is egy listát a pontatlanságairól és kigondolatlanságairól, és az a lista nagyon hosszadalmas volt.

Csakis arra jó, hogy nevessünk rajta egyet, meg bömbölõ, harcoló õslényekre gúvasszuk a szemünk, de semmi érdemlegeset nem tanít. Sõt inkább butít, mert néhol észbontó sületlenségeket mondanak benne (pl. hogy a T. rex úgy tartotta távol a többi ragadozót, hogy vérrel locsolta körbe a területét, ami meg ugyebár éppen hogy odavonzotta azokat).
ann@ 2012 jan. 28. - 15:35:53 Előzmény Vrahno
szóval azt mondod nem jó? a planet dinosaur sorozathoz képest rosszabb v jobb? csak mer már elkezdtem letölteni...
3/10
Vrahno 2012 jan. 22. - 14:12:17 3/10
Ez szintén egy nagy szégyenfolt az utóbbi idõk paleontológiával foglalkozó mûsorai közt. A hibáiból és kigondolatlanságaiból össze lehetne állítani egy külön sorozatot.