Othello, a velencei mór tragédiája

Bakancslistához adom
The Tragedy of Othello: The Moor of Venice
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-olasz-francia-marokkói történelmi dráma, 89 perc, 1952

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A filmtörténet egyik, - minden értelemben - "legnagyobb" figurája mindig is ihletett Shakespeare rajongó volt. Bizonyítja ezt, hogy filmre vitte a nagy drámaíró több művét, és a színpadon is minden oldalról körüljárta, rendezőként és színészként egyaránt. Több más darab mellett színpadra állított egy híres "fekete Macbeth"-et, melyben Skóciából Tahitiba helyezte át a történetet. Shakespeare-filmek készítőjeként ugyancsak a Macbethtel debütált, s ezt csakhamar követte az Othello, melynek bemutatójakor Welles nem csupán az alapmű újszerű értelmezésével keltett feltűnést, hanem azokkal a formanyelvi megoldásokkal is, melyekkel filmszerűvé varázsolta a színpadi művet. A pénzügyi nehézségek miatt három évig, jórészt Welles színészi keresetéből több etapban, kisebb részt Olaszországban, nagyobb részt Marokkóban forgatott film a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon méltán nyerte el a megosztott nagydíjat.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    1952
    Fesztivál Nagydíja

Hozzászólások

Szerinted?
Wilde 2010 jan. 18. - 21:33:04
Hatalmas film, Welles részérõl döbbenetes rendezõi és színészi teljesítmény! Katarktikus darab, valódi remekmû!
mudibarát 2010 jan. 18. - 20:15:26
Nem tudjátok, hogy honnan lehet letölteni Kenneth Branagh Othelloját( mármint amelyikben Iagót alakítja)? Nagyon kellene! Esetleg ha valaki el tudná küldeni, írjon privit!
verdeleth 2007 júl. 06. - 01:47:04
Nagyon tetszett Welles talán egyik legjobb alakitása Egyáltalán nem poros és a Shakespeare adaptációk közt az egyik legklasszikusabb
Newcastle United 2007 febr. 08. - 11:49:32
Nagyon nagy film, hatalmas alakítás. Kár hogy nem lehet összekombinálni egy filmbe a Wells alakította Othellot és Branagh alakította Jagot.:)