Öveges 33

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 2011

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Öveges József kísérletein generációk nőttek fel. Diákok százai döntöttek úgy, hogy természettudományos pályát választanak. Halálának 33. évfordulójából most olyan fiatalok mutatnak be kísérleteket, akik már valamennyien bizonyították rátermettségüket tudományos területen, több elismerést és innovációs díjat nyerve újításaikkal.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas 2012 szept. 18. - 08:23:33
Gyerekkoromban mindig vártuk a következõ Öveges-adást.

Õ bizonyos tekintetben a korszak "Csodák palotája" volt egy személyben.

Meg is van néhány könyve és otthon is kipróbáltuk jópár dolgot, még az én gyerekeimmel is.

Ez az új sorozat tartalmában és technikailag nem rossz, de sajnos nem tudja visszaadni az õ személyiségét.

Általános iskolai fizikatanárom az õ tanítványa volt és bizony sokat kísérletezgettünk vele is Öveges-módra...
Akkoriban (70-es, 80-as évek) még volt elhivatottság, idõ, akarat és a szertárban mindig valamilyen eszköz, hogy látványosabbá és érthetõbbé váljon a fizikaoktatás (ugyanez a kémiára is igaz). Pedig amit maga csinál az ember, sokkal jobban rögzül benne, mintha csak bemutatnák neki vagy filmen nézné...
tdk 2012 szept. 17. - 19:23:03
Úgy emlékszem, a mikrohullámú sütõnél sem igazán sikerült átadniuk a lényeget, nevezetesen azt, hogy azért nem veszi a mobil a Wifi jeleket, mert a sütõ belseje le van árnyékolva a fém borítás és a fém háló által, illetve hogy ugyanezért kifelé sem jut semmi (magának a mikrónak a sugárzásából - pontosabban a hálón át egy nagyon minimális igen).

Egyébként a fõcím nem tudom, miért olyan lett, amilyen, de a néhai Öveges úr úgy fest benne, mint a Nagy Testvér, aki szugerálni akarja a közönségét az 1984-es Apple-reklámban:
http://www.youtube.com/watch?v=HhsWzJo2sN4
10/10
mioka1 2012 jún. 23. - 17:59:02 10/10
Szerintem ez a mûsor nem azoknak készül, akik hivatalból foglalkoznak ezekkel a dolgokkal,hanem az átlagosan természet tudományosan mûveletlen közönségnek. Nekik kell vonzóvá tenni elsõsorban. Ez egy külön mûfaj.
10/10
mioka1 2012 jún. 23. - 17:53:50 10/10 Előzmény DcsabaS
most láttam elõször,és csak a végét. Nekem nagyon tetszik. Az a lényeg,hogy bemutassák ezeket a jelenségeket, hogy mennyire érdekesek. Akit jobban érdekel, az úgyis máshol tanulja, ismeri meg az elméletet hozzá.
DcsabaS 2012 jún. 09. - 19:45:47
Ööööö, azzal mélyen egyetértek, hogy ilyen elõadásoknál (is) nagyon elõnyös/kívánatos lenne a szakmai konzulens, valamint hogy egyáltalán bõségesebb idõ álljon rendelkezésre az esetleges hibák, hiányosságok kiküszöbölésére. (Öveges Józsefnek óriási tapasztalata gyûlt össze jóval mielõtt a képernyõre került volna!) A fiatalok itt most ezért sokkal nehezebb helyzetben vannak, ezt vegyük figyelembe!
A mûsorral kapcsolatos "szervi problémának" inkább a túl rövid idõt érzem. 10 percbe még az sem fér bele, hogy "mi az elektromos áram?". Aki szerint "de igen, belefér" (bízva egyetemi diplomájában a zsebében), szívesen ráébresztem az ellenkezõjére :-)))...
Másik, még súlyosabb probléma (bár talán az elõzõ következménye), hogy ilyen keretben nincs idõ a jelenségek lényegét bemutató vázlatokra, elméleti magyarázatra, számolásokra, levezetésre. Márpedig ez elidegeníthetetlen részét képezte mindegyik Öveges féle mûsornak és nem véletlenül (tessék ellenõrizni)! Fizikát csak a kísérlet és az elmélet szerves egységében lehet mûvelni és bemutatni - sehogy másképp! (És ezt már legalább Galilei óta illik tudni, de akár Archimedesig is visszamehetnénk.)
atticusworld 2012 jún. 03. - 11:56:12 Előzmény gg630504
Valóban: ami az újdonsült elõadónak evidencia, az nem minden esetben az a hallgatóság számára.
Igaz, vannak hiányosságok az elõadásban, egy szakkonzulens elkelt volna, hogy szakmailag "átengedje" az anyagot.
Amúgy igen hasznosnak találoma sorozatot, remélem sokaknak örömük telik benne és meghozza a kísérletezési kedvet is.
gg630504 2012 jún. 02. - 18:08:13
Dicséretes, hogy lehetõséget adtak néhány fiatalnak a szereplésre.
De az elõadás egy külön szakma, amire a színészeket, tanárokat képzik.
Különleges együttállás, ha a szakmai tudás és elõadásának képessége egyszerre megvan valakiben, mint Öveges professzorban.

Az elektromágneses rész szakmailag hiányos.
Nem említi az iránytûnél, hogy ahogy a mágnestû elmozdul, ugyanolyan erõ mozgatja a tekercset. Enélkül a hangszóró nem érthetõ.
A végén említi a szigetelt vezeték használatát, de nem említi, hogy a csatlakozásnál a szigetelést le kell szedni.
Lehetett volna laposelemet választani, az könnyebben szerelhetõ. Ceruzaelemtartó beszerzése nem nyilvánvaló. Vezetéké sem; jó lett volna néhány tipp, hogy egy pesti/borsodi kísérletezõ honnan szerezzen kísérletezõanyagot.
Maga az elõadás valószínûleg az elõadónak okozta a legnagyobb örömet. Bízom benne, néhány év múlva rutinosabb lesz.