Requiem a Római partért

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 70 perc, 2008

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Még két évtizeddel ezelőtt is a vízisportok szerelmeseinek paradicsoma, s a kispénzű budapestiek nyaraló- és kirándulóhelye volt a Római part. Az utóbbi évtizedek azonban átalakították a környék arculatát, alighanem örökre megszüntetve valami nagyon emberit.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
umma 2012 aug. 19. - 00:17:30
Az a baj, hogy nagyon ügyesen csinálják - egyszerre mindig csak kis darabokat hasítanak ki, falnak fel, tüntetnek el, ami egyszerre csak viszonylag kisebb zárt közösségeknek fáj, de nem rázza meg az egész nemzetet - és ezt mindaddig folytatják, amíg végül minden el nem tûnik, ki nem esik a kezünkbõl. Iszonyú régen folyik már a marcangolás, van idejük és türelmük rá...
De olyanok csak, mint a rákos daganat - amikor a tumor mindent felzabált, maga is elpusztul.
Én pedig kivárom és meg fogom látni, ahogy kirohadnak innen azok, akik most rohasztanak. Nekem is van idõm és türelmem bõven.
adobubus 2012 aug. 18. - 23:41:52
Mata János - a film készítõje - maga is "Rómaista" volt, ezért mindent pontosan tud a Római part szándékos megölésérõl! Sok állami vezetõ tyúkszemére taposott a 2008-ban készült filmjével, amelyrõ túlzás nélkül állítható, hogy a valóságot mutata be.
A filmben megszólaltatott hajdanvolt Rómaisták jogosan állították, hogy tõlük lopták el Római-partot, erõszakosan és mindenkin átgázolva és maffiaszerû összefonódásokkal ebrudalták ki a kisembereket, és egymás között felosztották a pesti prolik szórakozó és üdülöhelyét!
De nehogy azt higgye bérki, hogy egyedi esetrõl van szó, mert az álságos kifogások és kitalált ál-környezetvédelem öli meg az elsorvasztásra ítélt üdülõterületet, a Szentendrei-sziget hajdani gyöngyszemét: Horány-t.
A nyílt sorvasztás egyik tettenérhetõ története, hogy a Megyeri-hídról nem építették meg az eredeti tervekben még szereplõ szigeti lehajtót, helyette a kilóra megvásárolt polgármesternek egy kishidat ígértek Szentendre és Szogetmonostor közé a kiságban, de az csak ígéret maradt.

Horányt nem csatornázták, a vezetékes ivóvízhálózat sem épült ki teljesen, az utcák-utak állapota gyalázatos, a közösségi közlekedés nulla, azaz Horánynak csak múltja van de jelene és jövõje nincs - akár a Római-part esetében. Az árvízvédelem is megoldatlan, mert a Duna áradását inkább Horányra engedik azt remélve, hogy ezzel megvédhetik a Fõváros északi, Duna melletti területeit. Ez is hazugság, de arra alkalmas, hogy a biztosítók senkivel sem kötnek szerzõdést, merthogy Horányt árterületnek és/vagy hullámtérnek minõsítették.

Magyarán szar országgá váltunk, amelyben politikai kalandorok szétlophatnak mindent - tehetik mindezt büntetlenül, ennek vált-válik áldozatául Római-part és Horány is.

Kedves Mata János barátom!
Nagyon szépen köszönjük a filmet, de sajnos csak a rossz érzésünk fokozódik tõle, mert államunk mindenkori vezetõi magsról tesznek az ilyen és hasonló esetekre. A pillanatnyi hangos indulatok elcsendesednek, ahogy lassan a Sukoró-ügy is a homályba vész és a Gyurcsányhoz hasonló gazember kalandorok minden megúsznak.