Septyni nematomi zmones / Seven Invisible Men

Bakancslistához adom
portugál-holland-litván-francia filmdráma, 119 perc, 2005

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
ChrisAdam 2013 márc. 30. - 14:58:21 9/10
Kimért tempójú, szabad érzésû, magával ragadó hangulatú szláv dráma. Zseniális, ahogy Bartas a színészekkel, tájakkal törõdik, szinte az az érzésem, mintha én is ott lennék. Talán azért van, mert sokszor dialógusok helyett a képek beszélnek, a hangok, a szél, a lenyûgözõ naplemente, a hegyek, a mocsok, ahol élnek, az arcok, a pillantások, egy-egy apró mosoly, összeráncolt homlok...
Olyan, mint egy dokumentumfilm. Pedig nem az. A kamera mögött ott állt Bartas és rendezett, mégis az az érzésünk, hogy Bartas csak kamerázott, egy szót nem szólt, hagyta hogy az emberek játszanak vagy épp önmagukat adják. A színészek és a karakterek teljes mértékben eggyé olvadnak, szinte a kezdõ pillanattól a végsõkig ezt tapasztalhatjuk. Nincs zene, csak néhány vidám nóta, meg a szél süvítése.
Sharunas Bartas eszméletlen jól prezentálja a törvényen kívüliek egy-egy életszakaszát, hogyan élik meg azt az éjszakát a gyerekek, a fiatalok, a beavatottak, az öregek és a fõhõsnõ, Mila.

Remekül ábrázolja a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, elveszettséget, magányt, a szeretetet, a gyûlöletet, a kétségbeesést és a lassú tempó ellenére egyszer sem éreztem azt, hogy unalmas vagy vontatott lett volna, mert ez tényleg életközeli élmény, nincs rendezõ, aki ilyen természetességgel tudott volna egy életmomentumot vászonra vinni.

Kár, hogy ilyen kevesen ismerik, nagyon jó film, ajánlom mindenkinek!

Leírása:

A film hõsei törvényen kívüliek - tolvajok, kalandorok, részegesek, munkakerülõk, kisstílû bûnözõk -, férfiak és nõk egyaránt. Helyszíne a sztyeppe, valahol az ukrajnai Krím-félszigeten. Mila, a fiatal lány összeszûri a levet néhány törvényenkívülivel, elkötnek egy régi Mercedest. A menekülés létük alapeleme, vágyakoznak utána és szükségük van rá. Miközben útjuk során különféle emberekkel és vidékekkel ismerkednek meg, próbálnak dûlõre jutni egymással: megtapasztalják a szeretetet és gyûlöletet, kétségbeesést és közönyt. Minthogy alig szólalnak meg, a kapcsolatuk a gesztusok révén fejlõdnek. Utazásuk cél nélküli, s végül nem is marad más számukra, csak a reménytelenség.

Szerintem jó leírás lehetne, talán így több embernek van kedve majd megnézni a filmet.