Solti 100

Bakancslistához adom
Sir Solti 100
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető 53 perc

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Születésének 100. évfordulóján Solti György karmesterre emlékezik a zenei világ. A 2012-es évet az UNESCO hivatalosan is Solti-évnek nyilvánította. A világhírű karmester 31 Grammy-díjat kapott, európai és amerikai egyetemek avatták díszdoktorrá, az angol királynő lovaggá ütötte. Solti György neve és művészete ma is országimázst építő és erősítő márka. A riportfilm családjával (felesége, Lady Valerie Solti), barátaival, tanítványaival, muzsikustársaival (többek között Pauk György hegedűművésszel, és olyan nagynevű zenei intézmények vezetőivel, mint a Solti György alapította Világzenekar a Békéért, és a Chicagói Szimfonikusok) készült interjúk segítségével mutatja be az egyik legnagyobb 20. századi karmester életének és karrierjének legfontosabb állomásait és beszámol a centenárium kapcsán rendezett programokról. A film arra keresi a választ, hogyan hatott Solti György művészete a komolyzenei világra, és mit jelent ma a fiatal muzsikusoknak. Olyan világsztárok szólalnak meg a filmben, mint Angela Gheorghiu, Bryn Terfel, René Pape, Kiri Te Kanawa, Jevgenyíj Kiszin, Sir Neville Marriner.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
-greghouse- 2012 dec. 17. - 21:34:25
Nem kívánok többet ezzel foglalkozni, és nem is nézek ide vissza. De az utolsó szó jogán pár dolog.
1. Én tisztességgel, és õszintén bocsánatot kértem.
2. Soha nem voltam náci. Nem tudom, hogy aki más véleményt mond mint ti, az rögtön náci lenne. Tehát ki is az általánosító és kirekesztõ?
3. Valóban Kertész Imre (sokszor dokumentált, és általa is vállalt) nyilatkozatára asszociáltam, mikor azt mondta, hogy "én nem vagyok magyar, hanem egy világpolgár, aki történetesen éppen Magyarországon született."
Én az ilyen nyilatkozatokat igenis, ma is, elitélem.
De ettõl még nem vagyok náci.
Szerintem azok a (fõként) balliberósok, akiknek minden ellenük tett megjegyzés "náci", legalább úgy kirekesztõk és szélsõségesek, mint az általuk náciknak nevezettek.
Uff.
tortura 2012 dec. 17. - 15:24:20 Előzmény -greghouse-
Mégis Te mentél ebbe az irányba. Nem mi náciztunk. Látod, saját vermedbe estél.
10/10
timolnar 2012 dec. 17. - 11:34:01 10/10
Olvastam a korábbi hozzászólásokat, nekem csupán annyi a véleményem, hogy Solti életpályája példaértékû. Sokat lehetne tanulni a róla és a hasonló emberek életútjáról készült mûsorokból.
-greghouse- 2012 dec. 16. - 23:22:59
Viszont akkor pontosan Solti György iránti tiszteletlenség a Magyar Televízió részérõl, hogy nem tud ilyen "apróságot", hogy a Brit Birodalom Lovagjait megilletõ "Sir" címet KERESZTNÉVVEL használjuk, tehát a Mester hivatalos megszólítása "Sir George" volt. A vezetéknévvel az örökölt Lord címet használjuk, azt nem az uralkodó adja, hanem öröklik, akkor lett volna Lord Solti. De olyan, hogy Sir Solti nem létezik. Mondom én, aki szintén rosszul itéltem meg, és ez nem mentségem, de azért erre egy MTV-s szerkesztõnek illene figyelnie.
-greghouse- 2012 dec. 16. - 23:15:04
Nálad a pont. Elnézést kérek, nem jártam utána amit hallottam. Most elolvastam az életrajzát, és megkövetlek, mert igazságtalanul itélkeztem.
Teljesen komolyan. Bocsánat.
zampano 2012 dec. 16. - 22:25:28
Solti sírja a Farkasréti temetõben található, és itt jól látható, hogy mi van ráírva:
-greghouse- 2012 dec. 16. - 21:36:42
Nem lexikon a fejem, de biztosan mondta, hogy (kb.) "Most nem Magyarország a hazám..." Lehet, hogy úgy értette, hogy nem itt él, de akkor így kellett volna mondania is.
Jó, dobálhatod rám a köveket, mert nem állok naprakész információkkal, mea culpa.
Belõled az indulat süvölt, csak éppen még nem náciztál le. Tedd meg nyugodtan, egy árva szóval sem fogok válaszolni.
zampano 2012 dec. 16. - 20:01:51
Nem válaszoltál a kérdésemre.

Hol és mikor mondta Solti, hogy Mo. nem a hazája többé???? Forrást kérek.
-greghouse- 2012 dec. 16. - 19:41:51
Ezek után, most jön megint az aktuálpolitika, a nácizás, stb.
Most már azon sem lepõdök meg, ha engem lenáciznak, és ezt összekötik azzal, hogy Herbert von Karajan is náci volt, mivel Hitlernek vezényelt és kedvence volt.
Sõt, korlátoltagyúaknak Wagner is náci volt, mert Hitler kedvence volt (pedig sokkal korábban meghalt Wagner), valamint Friedrich Nietzsche is náci volt, pedig õ is korábban meghalt.
Jó.
Akkor meg Mózes is kommunista volt.
Tényleg ebbe az irányba akartok elmenni?
Én nem.
tortura 2012 dec. 16. - 16:50:04
A mai világban egyre többen nyilatkoznak úgy, hogy Mo. már nem a hazájuk, nem tekintik annak, s magukat sem magyarnak. Azt hiszem, Kertész Imre is így tett, meg még sokan mások. Õszintén szólva én valahol meg is értem õket. Ha már ezer éve külföldön élnek, ott alkotnak, ott ismerik el õket, ott él a családjuk, talán érthetõ, hogy a fogadó országot tekintik hazájuknak. Talán még egyéb okuk is van rá. Mi nem tehetünk mást, mint hogy az érzéseiket tiszteletben tartjuk. Egyébként zárójelben jegyzem meg, hogy már egyáltalán nem csodálom, hogy manapság sokan letagadják a magyar származásukat. Elég rossz a hírünk a világban mostanában. Köszönhetõen elsõsorban politikusainknak.
zampano 2012 dec. 16. - 14:53:37
Helyesen: "Azt csak remélni merem, hogy kevered..."
zampano 2012 dec. 16. - 14:28:10
Hol is mondott Solti olyat, hogy Mo. nem a hazája??? Jó lenne erre valami forrás. (Az csak remélni merem, hogy nem kevered Schiff Andrással, a zongoramûvésszel, aki manapság rendszeresen nyilatkozik valami dehonesztálót az országról.) Ha már magyar karmesterek: Riener Frigyes, Fricsay Ferenc, és Széll György is jóval feljebb van a ranglétrán, mint Solti. Solti igazából operakarmesternek volt kiváló, õ készítette az elsõ teljes sztereo Ring-felvételt (stúdióban, több éven keresztül). Ami elég nagy dobás volt akkoriban, és sokaknak máig meghatározza a Wagnerhez fûzõdõ viszonyát. (Azért Furtwängler korábbi két mono interpretációját nem szárnyalja túl.)
-greghouse- 2012 dec. 16. - 13:19:21
Sir Soltit, mint mûvészt nagyon tiszteltem, óriási volt.
De azért mikor azt a bizonyos nyilatkozatot tette, hogy Magyarország többé nem a hazája...azóta én többet nem kívánok róla mondani.

De mondok egy ellenpéldát. Kocsis Zoltán annak idején az egészen kemény mag egyik tagja volt az SzDSz-nek. Aztán gyorsan otthagyta õket. Ma sem a (mostani) rendszer kedvence, de azt mindenki elismeri, hogy a világ egyik legnagyobb zongoramûvésze, karmestere, és bárkit kérdezel, ha Bartók Béláról van szó, akkor mindenkinek Kocsis jut eszébe. Lehet, hogy mások is nagyon jól játszanak Bartókot, de - nem én találtam ki, hanem zenetörténész és zongoramûvész barátom - "ha Bartók, akkor Kocsis".

Mi közük egymáshoz?
Szerintem semmi. Mindketten nagyok (voltak), csak Kocsis nem szidja a hazáját, ahogy Sir George tette.
ennyi.