Somnakaj

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott 135 perc, 2021

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Balladai éjszaka. Egy lassan kialvó tűz parazsa halovány fénnyel pislákol. Valahol a távolban ősi roma éneket játszik egy hegedűs. Táncosok bizonytalan körvonala sejlik fel, s ahogy közelednek, egyre jobban hallatszik a lábdobogásuk. Egyre több hangszer hangját halljuk, a táncosok közül kiválik három férfi, élükön az idősebb Sztágyival, aki hírt hoz: messzi földről hazatér Gojma, hogy családot alapítson. Első útja régi lánypajtásához, Somnakajhoz vezet. Hosszú idő telt el azóta, hogy utoljára találkoztak, a lány bizony már nővé érett, és vonzalmat ébreszt Gojmában. Az öreg Zsáró mama észre is veszi: micsoda gyönyörűséges kisasszonnyá lett az a rosszcsont kislány, s lám megtetszettek egymásnak.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
GeoPort 2023 nov. 29. - 17:05:13 10/10
Ez a szöveg tán az előzménye a történetnek - amúgy nincs semmi köze hozzá.
Ez viszont tényleg arról, amit láthatunk - ráadásul Szakcsi Lakatos Bélával

A Somnakaj musicalről:

A cselekmény egy létező, Alsószentlélek településen játszódik. Egy roma lány, Somnakaj meséli el családja és saját történetét. Sorsának állomásai elevenednek meg, reális képet festve a cigányságról. A lány, családja ellenkezése ellenére elindul szerencsét próbálni a fővárosba. Példát mutat arra, hogy a hovatartozás vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés.

A darab az identitás vállalásának, a tehetség kibontakoztatásának kérdéseit járja körbe, miközben általános emberi kérdéseket feszeget, egyéni sorsokon próbál rámutatni a személyes felelősségre, sorsunk irányíthatóságát tekintve. Megkérdőjeleződnek az általánosításokban megmutatkozó előítéletek, sztereotípiák.
BGM56 2023 aug. 09. - 16:17:18
Mi van? 😳🤔