Szarvasgombászás Erdélyben

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 30 perc, 2008

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Majd' mindenki hallott róla. Tudjuk, hogy ritka csemege, hogy disznókkal, kutyákkal keresik, majd kiássák. A föld alatt él és fekete, ezért régen az ördöghöz tartozónak hitték, és csalással, hamissággal hozták kapcsolatba. Mondják, hogy a szarvasbikák bőgés előtt ettől kapnak erőre (innen a régi magyar neve: gímgomba), és az emberek közt is becses szerelmi ajándéknak számít. Ízletes és ritka, tehát drága, és előkelő: jól mutat a menükártyán, az étlapon, de főleg egy szelet libamájon. A film egy erdélyi szarvasgombászt, Sandru Viorelt mutatja be egy fiatal magyar szarvasgombász-szakember, Fekete Oszkár segítségével.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
vino-et-veritas 2016 júl. 02. - 10:06:49
OFF

Na, az nem az én mûfajom.
A laska nekem olyan, mint kb. a pacal. (A család többsége szereti én nem).
A lecsó individualista mûfaj. Tésztásat, gombásat, cukkiniset, stb. sokfelé ettem már többször is, de magam inkább az "autentikusabb" változatokat készítem (hagyma, szalonna, paprika, paradicsom, tojás, kolbász, esetleg sonkaféle, rizs).
vino-et-veritas 2016 júl. 01. - 17:07:07
Gombában széles a választék: szegfû, kucsma, õzláb, róka, tinóruk, vargányák, csiperkék, újabban shiitake, fafül, stb.
Jó, a szarvas különleges (nem vagyok eléggé "kifinomult", mert nemigen estem hasra tõle eddig, ha volt szerencsém hozzá), de "túlhájpolt".
A laska nálam nagyon a sor végén áll, nem kedvelem...
vino-et-veritas 2016 júl. 01. - 16:03:01
OFF

"Székelyes" vicc.

- Apám látott már antennát?
- Hogyne fiam! Nemhogy láttam, már ettem is!
- De az fémbõl van és olyan nagy izé...
- Ja, akkor csak láttam...
adele50 2009 ápr. 18. - 20:37:58
Kérem legyenek szivesek egy kis reményt adni, fogják még a filmet vetiteni? Nagyon szerettem volna megnézni, sajnos elmaradt. Ha ismert az idõpont, kérem irják meg.
Elõre is köszönöm, Mária