Szarvasgombászás Erdélyben

magyar dokumentumfilm, 30 perc, 2008

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Még nincs szavazat!

Légy te az első!
Majd' mindenki hallott róla. Tudjuk, hogy ritka csemege, hogy disznókkal, kutyákkal keresik, majd kiássák. A föld alatt él és fekete, ezért régen az ördöghöz tartozónak hitték, és csalással, hamissággal hozták kapcsolatba. Mondják, hogy a szarvasbikák bőgés előtt ettől kapnak erőre (innen a régi magyar neve: gímgomba), és az emberek közt is becses szerelmi ajándéknak számít. Ízletes és ritka, tehát drága, és előkelő: jól mutat a menükártyán, az étlapon, de főleg egy szelet libamájon. A film egy erdélyi szarvasgombászt, Sandru Viorelt mutatja be egy fiatal magyar szarvasgombász-szakember, Fekete Oszkár segítségével.

Stáblista

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
vino-et-veritas 2016 júl. 02. - 10:06:49
OFF

Na, az nem az én mûfajom.
A laska nekem olyan, mint kb. a pacal. (A család többsége szereti én nem).
A lecsó individualista mûfaj. Tésztásat, gombásat, cukkiniset, stb. sokfelé ettem már többször is, de magam inkább az "autentikusabb" változatokat készítem (hagyma, szalonna, paprika, paradicsom, tojás, kolbász, esetleg sonkaféle, rizs).
vino-et-veritas 2016 júl. 01. - 17:07:07
Gombában széles a választék: szegfû, kucsma, õzláb, róka, tinóruk, vargányák, csiperkék, újabban shiitake, fafül, stb.
Jó, a szarvas különleges (nem vagyok eléggé "kifinomult", mert nemigen estem hasra tõle eddig, ha volt szerencsém hozzá), de "túlhájpolt".
A laska nálam nagyon a sor végén áll, nem kedvelem...
vino-et-veritas 2016 júl. 01. - 16:03:01
OFF

"Székelyes" vicc.

- Apám látott már antennát?
- Hogyne fiam! Nemhogy láttam, már ettem is!
- De az fémbõl van és olyan nagy izé...
- Ja, akkor csak láttam...
adele50 2009 ápr. 18. - 20:37:58
Kérem legyenek szivesek egy kis reményt adni, fogják még a filmet vetiteni? Nagyon szerettem volna megnézni, sajnos elmaradt. Ha ismert az idõpont, kérem irják meg.
Elõre is köszönöm, Mária