Több, mint normális

Bakancslistához adom
Atypical
amerikai vígjátéksorozat, drámasorozat, 30 perc, 2017

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
lukenukem 2023 júl. 10. - 21:53:21
nekem tetszik a sorozat, még hátra van a negyedik évad, de eddig lekötött. jól felépített, tipikus karakterekkel. és teljesen tipikus amerikai családmodellel. viszont magát az autizmust és annak a mindennapjait bemutatni, kiemelve azt a részét, hogy milyen hatást gyakorol a család többi tagjaira. ez egy érdekes téma, és szerintem nagyon kedvesen ábrázolták a sorozatban. miközben sok társadalmi problémára is rámutat, amivel egyáltalán nem biztos, hogy tisztában vannak azok, akik nem érintettek. kiváltképpen, hogy akik nem érintettek azok fel se ismerik, és nem is tudják, hogy miként reagálják le.
nem érzem, hogy nem lenne hiteles a főszereplő. színész. eljátssza azt amit el kell játszani, tudása, felkészültsége és képességei szerint. ahogyan rami malek is leutánozta freddie mercury minden mozdulatát, szájmozgását, légzését, apró kis rezzenéseit, úgy a fiatal főszereplő is leutánozta, hogy egy autista miként viselkedik különféle szituációkban. szerintem teljesen rendben volt. magát a hozzászóló kritikáját nem értem, elvégre hány meleg játszik hetero szerepet, és fordítva, és hányan játszanak el pszichopatákat, miközben a színész feltehetően nem az... látók vak szerepet, vagy egyéb fogyatékossággal élő szerepét? dustin hoffman sem volt hiteles a leghíresebb szerepében, mert ő maga nem autista? vagy neki elnézhető, mert oscar díjat kapott a szerepért? a színész az én értékrendemben annál jobb, minél lehetetlenebb, és tőle távol álló szerepet játszik el hitelesen. persze nem lekezelendő a karakterszínészeket, mert a jobbak azt az egy szerepet fantasztikusan játsszák filmről filmre, sorozatról sorozatra.
az lmbtq vonal. én nem érzem ezt problémának. a főszereplő hugát játszó színész egyébként is nem binárisként jellemzi magát, és már az első részekben benne volt a levegőben. nagyon jól megírt vonal az övé, hogy ennyi tépelődéssel írták meg a karakterének az ívét. és kifejezetten tetszett a szituáció, ahogyan ő felvállalja, és ezt hogyan látja a testvére. nyilván megvan a sorozat fő sodorja, de hogy azt milyen egyéb szálakkal egészíti ki, azt nem érzem önkényesnek, mert mindig összetalálkozik a főszereplő világával, és kifejezetten érdekessé teszi a rá adott reakciója. ezt a részt meg különösen szerethetővé!
a karakterek egyébként remekek. egytől egyig nagyszerűen megvannak írva, teret hagyva a jellemfejlődésnek. (még hátra van a negyedik évad számomra, de eddig is már nagy utat tettek meg)
mindamellett, hogy a téma fontos, sokkal fontosabb, hogy maga a sorozat nagyon szórakoztató! mert mit ér az a fontos témáról értekező médiatermék, ami nem tölti be az alapvető funkcióját, hogy élvezettel nézze a közönsége?
én kifejezetten ajánlom azoknak, akik szeretik a családi dráma vígjátékokat. ez abszolúte egy jobban sikerült fajta!
5/10
Fernando de la Santa 2022 júl. 04. - 16:13:28 5/10
A sorozat erőltetett,hiszen a színész csak próbál eljátszani egy olyan szerepet,amit csak egy olyan ember tud eljátszani,aki valóban érintett az autizmusban.
6/10
Jash 2022 márc. 31. - 12:43:50 6/10
Zavaróan, nagyon túl van tolva lmbtq vonal, emiatt nagyon elmegy a fókusz az autizmusról.
aFuzet 2022 jan. 18. - 16:11:44
A Több, mint normális nem próbál nagy célt kitűzni magának, az alapkoncepció szerint egy hétköznapi család mindennapi életét és bonyodalmait szándékozik bemutatni, annyi többlettel, hogy a család egyik gyermeke autista. Ez a témafelvetés nem újkeletű a média világában, hiszen korábban is voltak már könyvek, filmek vagy éppen sorozatok, amelyek a spektrumzavarral élőkkel foglalkoznak, vagy megpróbálják bemutatni az ő gondolkodásmódjukat.
https://afuzet.hu/tobb-mint-normalis-ilyen-az-elet-egy-autista-tinedzserrel-sorozatajanlo/