Tűzgyűrű

Bakancslistához adom
Ring of Fire
amerikai dokumentumfilm, 52 perc, 1991

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Tűzgyűrű lélegzetelállító közelségből mutatja meg a vulkánok krátereit és az egész csendes-óceáni partvidéket megrázó földrengéseket. A mérhetetlen vulkáni erőkről, a Szent András törésvonal mentén élő közel félmilliárd embert nap mint nap fenyegető földmozgásokról készült díjnyertes filmet a világ IMAX mozijaiban milliók láthatták lenyűgözve.
Szinte érezhető a hőség azokból a képsorokból, amelyek egy új vulkán keletkezését mutatják be Chilében, vagy éppen a híres-hírhedt Mount St. Helens 1980-as kitörését örökítik meg.
Ezeknek a ritka és máshol nem látható felvételeknek a segítségével tanúi lehetünk a Föld kimeríthetetlen energiája által táplált legfélelmetesebb természeti erők tombolásának. Láthatjuk a japán lakosság éves kiürítési gyakorlatát, amelyet az igen aktív vulkáni tevékenységet folytató Sakurajima közelsége miatt szinte már megszoktak, és láthatjuk a tényleges menekülés megdöbbentő képsorait, amikor a vulkán hamuesővel kísért kitörést produkál. Számítógépes animáció segítségével behatolunk a Föld belsejébe, ahol magyarázatot kapunk a vulkánkitörések és a pusztító földrengések keletkezésének okaira. E pusztító erők hatását érzékeltetik az 1989-es San Francisco-i földmozgások során készült képsorok, amelyekben láthatjuk, milyen elementáris erők döntik romba ezt a nagyvárost.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?