Twist Olivér

Bakancslistához adom
Oliver Twist
angol-amerikai drámasorozat, 176 perc, 2007

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Észak-Anglia, 1825: a fiatal Agnes Fleming belehal a szülésbe, és fia, Twist Olivér árvaházba kerül, ahol kemény munkára fogják. Olivérnek egyetlen emléke maradt anyjától: egy arany medál, amelyet gyámja ígérete szerint 12 éves korában megkap. Egy nappal születésnapja előtt azonban fellázad a kegyetlen bánásmód ellen, és ezért elkergetik az intézetből. Oliver azonban az éj leple alatt visszalopódzik, megkaparintja az ékszert, és nekiindul, hogy fényt derítsen saját múltjára. London utcáin éhesen, magányosan kóborolva gyerektársaságba keveredik, és így ismerkedik meg a zsebtolvajok királyával, Faginnel, aki őt is kitanítja a mesterség minden csínjára-bínjára. Fagin egyik társa a gonosz lelkű bűnöző, Bill Sikes. Általa ismeri meg Oliver a melegszívű Nancyt, aki maga is árva lévén, megérti a kisfiú minden fájdalmát és gondját. Hiába azonban minden szeretet, amelyet Nancy Olivernek adhat, a fiúnak egy napon ki kell mennie az utcára, hogy végrehajtsa Fagin és Bill Sikes parancsait.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
frenchbullie 2022 dec. 30. - 19:56:17
Üdv! Kamaszkoromban láttam az Oliver! című musicalt tévében, és imádtam. Többek között, Ron Moody zseniális Fagin alakítása miatt. Féltem tőle, még képernyőn keresztül is, ahogy sütött belőle a mézes-mázas aljasság. Azt hittem, jobb feldolgozást nem is fogok látni, aztán jött ez a minisorozat. Tom Hardy-val Bill Sikes szerepében. Oliver Reed is nagyon hozta a zsigeri gonoszságot, de Hardy még őt is überelni tudta. Szerintem. Ebben a feldolgozásban nekem is különösnek hatott, hogy Nancy színes bőrű, de manapság van ez így...
OFF Szeretem Hardy-t klasszikusokban látni, másik kedvenc filmélményem vele az Üvöltő szelek, ahol Heathcliffet alakítja.
OFF Készült olyan Üvöltő szelek, amelyben Heathcliff fekete. Igazán megnéznék egy Tamás bátya kunyhója verziót, melynek főszereplője fehér:-)
De azért jó ez a hagyományos feldolgozás is!
https://www.youtube.com/watch?v=xQQy96dDO6I
8/10
Mohácsi Zoltán 2022 dec. 18. - 07:20:14 8/10
Jól sikerült feldolgozás, üresjáratok, szenvelgés néllkül. Nagy részben tartja magát Dickens regényéhez, bár van benne néhány egyszerűsítés, szereplőelhagyás, dramatúrgiai arányborítás.

Három regényalak megjelenítése kicsit meghökkentett, de előre mondom, baj egyikkel sem volt, csak jelentősen eltért a Dickens által megformálttól.

Fagint nem így képzeltem el, de a Timothy Spall formálta alak teljesen visszadja az alak lényegét.

Olivért egyáltalán nem így írta le Dickens. Olivér a regényeredetiben nem ennyire határozott, s pláne nincsen ilyen jó húsban. Meg még szőke is. :-) Már ha ez számít. Mert a főhőst alakító kissrác, William Miller remekül hozza a némileg átgyúrt alakot.

Manapság, amikor már az Oscar-díj sem adható át, ha a film nem kisebbséggel, valami mássággal foglalkozik, szinte természetes, hogy kellett egy nem fehér bőrű szereplő is. Nancy bőrszíne és szemvágása azonabn egyáltalán nem tűnik autentikusnak. Kétlem, hogy Dickens egy fekete-keleti félvérre gondolt, amikor Nancyről írt. Akkor sem, ha az szereplőt megformáló Sophie Okonedo alakításával a égvilágon semmi baj sincsen.

De mondom, végeredményben teljesen rendben van ez az adaptáció, bármit nézzek is, a szereplőket, a tempót, a látványt, a dramaturgiát. Mi sem nagyobb bizonyíték, mint hogy hosszú film, de nem tűnik annak.