Üdvözöljük Észak-Koreában

Bakancslistához adom
Vítejte v KLDR!
cseh dokumentumfilm, 72 perc, 2008

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Utazás az ismeretlenbe címmel hirdette meg az egyik cseh utazási iroda a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba szervezett útját. 1989 óta ez volt a második alkalom, hogy cseh turisták látogathattak Észak-Koreába, abba az országba, amely az Egyesült Államok és a nyugati országok szerint komoly fenyegetést jelent a világ biztonságára. A jelentkezéskor mindenkinek el kellett fogadnia, hogy az utazás során korlátozzák a szabadságukat, a szállodán kívül csak csoportosan, kísérővel közlekedhetnek, előre meghatározott helyszínekre mehetnek, és nem használhatnak mobilt és GPS-t.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Texas Bill 2013 dec. 09. - 15:40:18
Érdekes és szép film.
hanguktaekwondooo 2013 júl. 30. - 15:04:59
Kulcskészítõ 2013 máj. 24. - 19:57:00
Érdemes megnézni. Egy érdekes dokumentumfilm Észak-Koreáról úgy, ahogy azt a hétköznapi emberek látják (turisták, akik filmre vettek és kommentáltak mindent), nem pedig egy hivatásos forgatócsoport. Persze egy valódi forgatócsoport munkája is érdekfeszítõ volna errõl a zárt országról, csak õk valószínûleg mást tartottak volna fontosnak megörökíteni. Az persze jól látszik, hogy utólag megvágták és feljavították a felvételeket, hiszen például a melankolikus zene alatt látható utcaképek sora, ahogy a tömeg a rendszert éltetõ molinók és szobrok árnyékban közlekedik, valódi filmes hatást kelt.
Azt viszont igazán díjaztam volna, ha a csoport "sötétebb" tagjainak megnyilvánulásait nem vágják be a kész filmbe. Ha az egyikük volt olyan udvariatlan, hogy a mosolygós idegenvezetõnek a szemébe mondta: "Tudja, hogy önöket és Iránt tartják a leggonoszabb államnak?" akkor legalább ne tegyék bele a kész filmbe ezt a vendéglátóval szemben tanúsított tahóságot.
A másik kedvencem a kapafogú "szépség" volt, aki 64 foggal vigyorogva mondta a vége felé, hogy azt hittem, itt igazi, kõkemény diktatúrát látunk, de semmi különös. Nem tudom mit akart, nyilvános kivégzéseket? Az nem volt elég diktatórikus, hogy a szálloda halljában a kommunizmust és a politikusokat éltetõ énekeket gyakoroltak a helyiek, hogy kötelezõen fejet kellett hajtani (nekik is, mint mindenkinek) Kim Ir Szen szobránál, hogy nem filmezhettek szabadon, hogy amikor elkószáltak a városban, akkor fekete egyenruhások terelték õket vissza, vagy hogy az idegenvezetõt nem volt szabad a magánéletérõl kérdezni, mert ha válaszol, megbüntetik érte?