Útkereszteződés

Bakancslistához adom
Ristumine peateega
finn-észt vígjáték, 65 perc, 1999

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Fergeteges sztori, kiváló forgatókönyv, szenzációs, töredékes dialógok, remek színészi alakítás, egyszóval majdnem megszületett az "ismeretlen remekmű", egy finn-észt kisjátékfilm, mely méltán nyerte el a FIPRESCI díjat 1999-ben, a Stockholmi Filmfesztiválon pedig a legjobb skandináv film, a legjobb rendezés, a legjobb színészi alakítás díjait söpörte be. A néző egy izgalmas játék részese, melyben az élet legegyszerűbb és legnépszerűbb kérdése vetődik fel - Pénzt vagy életet? De úgy is feltehetjük - Pénzt vagy szerelmet? Két fiatal szerelmes, egy lány és egy fiú, Laura és Roland, autóstoppal utazik az országutakon, mígnem a nagy elágazáshoz érnek. Ebben az útkereszteződésben dől el minden. Ki merre, s hová. A kietlen táj, ködbe burkolózó táj nem túl ígéretes, átvágnak a nádason, s egy elhagyatottnak tűnő házhoz érnek. A házigazda, Osvald különös fogadtatásban részesíti a szabad, független, szerelmeseket. S a játék még csak itt kezdődik el. Vajon megvásárolható-e a szerelem. Milyen áron? S kiért? Vagy miért? Egy igazi groteszk a javából, Godot-ra várva...

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Károly Szekeres 2015 febr. 02. - 10:51:18
Ínyenc filmeket vadászva leltem rá erre a filmre, de hatalmas csalódás volt. Értem a szimbolikáját, értem a mondanivalóját, de kínszenvedés volt végignézni. Összeszedtem pár pontban, mi volt ami felidegesített:
SPOILER

-Ha a fõszereplõk olyan nagymenõk, miért kell stoppolniuk? Késõbb elhangzik, hogy van autójuk.
-Miután kidobta õket az autós (azért mert csókolóztak???), akkor miért mennek be a mocsárba?? Miért nem maradnak a fõút mellett?
-A ház lakója Osvald láthatóan egy pszichopata, mégsem hagyják ott azonnal, sõt a lányt még magára is hagyja a pasija??
Értem én hogy fáznak, de ez akkor sem logikus.
-Osvald ötpercenként elájul, ezzel mit akart elérni a rendezõ?
-A végén kiderül, hogy a gengszter hordta oda a pénzt. Mégis miért tett volna ilyet? Miért visz be egy rakás pénzt egy idegen házába? Honnan tudta, hogy az ott fog maradni? Miért kezd el nyugodtan pizzát zabálni?

65 perc volt, de alig tudtam végigszenvedni. Ha a végsõ tanulság köré építenek egy normális filmet akár jó is lehetett volna.