Utta Danella: Rejtély Prágában

Bakancslistához adom
Utta Danella: Prager Geheimnis
német romantikus dráma, 88 perc, 2012

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Boldog házasság, csupa bizalommal és szeretettel. Christine és Claudius számára az aranylakodalom a közös életük megkoronázásának számít. Viszont az ünnepség kellős közepébe betoppan Anica Prágából, Claudius házasságon kívüli gyermeke, aki Editával, az aranyművessel folytatott titkos szerelmi afférjából született. Anicának születésnapja van, és 30 év után szeretné megismerni a vérszerinti apját.

Anyja, egy büszke tudatosan önálló nő, aki a lányát egyedül nevelte fel, mivel tudta, hogy Claudius házasságban él. Mindez viszont nem akadályozta meg Anicát abban, hogy barátjával, Jannal ne utazzon el az ismeretlen családjához Németországba. Claudius, Christine, lányuk Maren és az unokájuk Sophie teljesen elképednek. És pont az történik, amitől Claudius tartott: Christine mélyen megbántva távozik, és a férje aggódik, hogy örökre elveszítheti a feleségét.

Miután Anica és Jan épp olyan gyorsan eltávoznak, mint ahogy ideérkeztek, Sophie rábeszéli a nagypapáját, menjen el vele Prágába. Anica mégiscsak a családhoz tartozik! Eközben Christine otthon, Bajorországban kilép az elzárkózottságából… Véletlenül találkozik Thilóval, azzal az emberrel, akinek korábban Claudiushoz való hűsége okán egy romantikus találkozást visszautasított…

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
grosz_i 2023 febr. 12. - 17:38:04 8/10
A 2018-ban bemutatott premierben a magyar szinkronváltozatnak a végleges címe Utta Danella: Négy nő egy szerelem.
8/10
grosz_i 2023 febr. 06. - 19:17:56 8/10
Figyelem! Részletes filmismertető…!

A cseh Anica 30. születésnapján, mint minden évben, üdvözlőlapot kap édesapjától. Soha sem találkozott vele személyesen, bár tudja, hogy családjával Bajorországban él. Az anyja visszaküldte a férfit, Claudiust a családjához, mert nem akarta annak házasságát tönkretenni, és tudta, hogy ő maga pedig nem alkalmas feleségnek. Anica azonban csalódott és dühös, amiért apja sohasem látogatta meg. Spontán úgy dönt, hogy elmegy hozzá, és barátja, Jan támogatja a tervében. Szándékosan figyelmen kívül hagyja apja és anyja megállapodását, miszerint soha nem lépnek kapcsolatba egymással személyesen.

Anica és Jan Bajorországba mennek a Skoda kabriójukkal, és megállnak egy impozáns villánál, hogy útbaigazítást kérjenek. Kiderül, hogy a birtok az apjáé, Claudiusé. Unokája, Sophie spontán meghívja Anicát és Jant a házba, miután Jan lehozott neki egy elveszett léggömböt a fáról. A szív alakú lufi egyike annak a 49 másiknak, amelyet Sophie most ajándékoztak Claudiusnak és feleségének, Christine-nek: Mindketten számos vendéggel ünneplik aranylakodalmi évfordulójukat. Anica azonnal meg is akar fordulni, de már késő. Sophie sürgeti, hogy mutatkozzon be, Claudius pedig azonnal felismeri Anicát, a lányát. Christine-nek viszont gyanús Anica „Sycora” vezetékneve, ugyanis egy gránát ékszer, amit Claudius ékszerész egykor Prágából hozott neki, az a Sykora ötvösműhelyéből származik. Anica azt mondja, az édesanyja készítette az ékszereket, és sietve távozik Jannal. Claudius bevallja Christine-nek, hogy Anica a lánya. Christine megszakítja az ünneplést, és ridegen elutasítja Claudiust. Claudius lánya, Maren is megdöbbent, mert az ő házassága felbomlott, amikor férje egy másik nőért elhagyta. Sophie unokája pedig egyértelművé teszi Claudius számára, hogy mindenképp Prágába kell utaznia. Talán Anicának szüksége van rá, és ő maga is tudja, milyen fontos az apa a gyerek életében.

Claudius és Sophie Prágába mennek, és Christine nem akadályozza meg őket. Prágában Sophie újra találkozik Jannal, és mindketten egymásba szeretnek, pedig Sophie tudja, hogy Jan és Anica egy pár. Claudius és Anica óvatosan közelednek egymáshoz, de ennek hamar szemrehányás lesz a vége. Anica túl sokat akar vár el az apjától, míg Claudius úgy érzi, gyors neki ez a tempó. Anica csalódottan reagál apja reakciójára. Claudius és Anica édesanyja, Editha rég nem látott barátként köszöntik egymást. Akárcsak akkoriban, sétálni mennek a Moldva partjára, együtt táncolnak, és csak éjfél után térnek haza Edithához. Editha világossá tette Claudius számára, hogy úgy szereti az életet, ahogyan éli, és élete végéig soha nem keresett tartós kapcsolatot. Claudius úgy dönt, már másnap visszamennek Sophie-val Bajorországba. Előtte atyai tanácsot ad Anicának, mivel Editha aranyallergiája miatt már nem dolgozhatott ötvösként, így Anica kötelességének érezte, hogy a nyomdokába lépjen. Nem élvezi a munkáját, még akkor sem, ha a barátja, Jan is ötvösként ott dolgozik a Sykorában. Claudius azt tanácsolja neki, az ember csak azt csinálhatja jól, amit szeret is. Attól pedig nem kell félnie, hogy a saját útját járja.

Claudius és Sophie visszatér Christine-hez. Időközben újra találkozott Thilo Wagner kertésszel, akinek a boltjába rendszeresen járt, de aztán váltott, és egy másik kertészetbe jár, amely közelebb is van hozzájuk. Mindig nagyon jól kijött Thilóval, és egyszer majdnem viszonyt is kezdett vele. Azonban azon a döntő éjszakán, amikor a férfi várt rá, nem jelent meg. Most a férfi virágot hoz neki, és végre meghívja éjszakára a kertészetbe. Ez az éjszaka lesz az Éj királynője kaktusz kivirágzásának. Christine elfogadja a meghívást, pedig Claudius és Sophie kifejezetten neki főztek. A féltékeny Claudius követi őt, és valamivel később meglátja, hogy Christine és Thilo együtt ülnek a gyertyafénynél. Mindketten azonban csak Christine problémájáról beszélgetnek: a bizalomról, a hűségről és a megbocsátásról. A beszélgetés során Christine rájön, hogy Claudius eltitkolta előle az igazságot, mert nem bízott benne, hogy meg tud bocsátani neki. Másnap reggel visszatér a villába, és meg akar bocsátani Claudiusnak, amikor a férje közli vele, hogy előző este utána ment Thilóhoz. Christine megint csalódik, mert a férje nem bízott benne.

Jan megjelenik, de egyedül a villában. Szakított Anicával, és tudni akarja Sophie-tól, hogy a lány vonzódása iránta ugyanolyan őszinte-e, mint az ő szeretete. Claudius hallani sem akar a kettőjük közötti kapcsolatról, hiszen nem lehet az unokája hibás a lánya kapcsolata végéért. Anica pedig az édesanyjával beszélget, és rájön, hogy Edithához hasonlóan ő is olyan ember, akinek szabadságra van szüksége, és nem állandó kapcsolatra. Egy napon úgyis elhagyta volna Jant. Mivel Jan vele ellentétben szereti az ötvösmunkát, így maradhat a Sykora cégnél, míg Anica azt keresi, hogy mi is az, amit igazán szeret csinálni. Anica felhívja Claudiust, de Christine veszi fel a telefont. Elnézést kér az okozott kellemetlenségért. Christine azonban megbocsát neki, és azt mondja, bármikor hívhatja őket és mindig is szívesen látják az otthonukban. Jan pedig telefonon hallja Anicától, hogy minden jót kíván neki és Sophie-nak. Christine mostanra pedig rájön, még mindig Claudiust szereti, aki nagyon is megbánta az akkori hűtlenségét. Megbocsát neki. Ha 30 évvel ezelőtt elhagyta volna őt a hűtlenség miatt, akkor nem élhette volna meg vele ezt a csodálatos 30 évet.
korona777 2019 máj. 11. - 22:37:21
Christine meglepődik, amikor aranylakodalmán megjelenik egy vendég. Kezdetben azt hiszi, az Anica nevű fiatal nő férje barátnője. A valóság azonban teljesen más: Anica egy prágai aranyműves nő lánya, akivel Christine férjének egykor viszonya volt. A lány tehát Claudius törvénytelen gyermeke. Christine azonnal véget vet az ünneplésnek, Anica pedig elrohan. Úgy érzi, megjelenése szánalmas volt. Sophie, Claudius unokája azt tanácsolja neki, menjen Prágába és beszéljen a lányával. Christine gondterhesen otthon marad. Férje elutazása után találkozik Thiloval, a kertésszel, akit egykor kikosarazott, amikor Claudiust választotta. Vajon bosszút áll férjén annak régi félrelépése miatt?