Vasfüggöny - Színház a Váci Fegyház és Börtönben

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 70 perc, 2011

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A Váci Fegyház és Börtönben színház működik, szereplői a fogvatartottak. Külsős rendezővel évek óta működnek mindenféle publicitás nélkül. E film arra vállalkozik, hogy megmutassa a világnak, elszigetelt, minden szempontból hátrányos, sőt, sokszor majdnem elviselhetetlen körülmények között hogyan lehet a művészet megváltó erejébe kapaszkodni, színházat csinálni ott, ahol élni is nehéz.
A Váci Fegyház és Börtön elítéltjei Sławomir Mrożek Mulatság című drámáját próbálják. A darab által felvetett kérdések kapcsán a játszók többek között a bűnről és a bűnhődésről, a kívülmaradásról, a gyökértelenségről, a virtusról, az ember közegének és körülményeinek személyiségére gyakorolt hatásáról beszélnek - a saját szerepükön keresztül, saját sorsukat is beleszőve mindebbe.
Filmünk fontos célkitűzése, hogy segítsen az elítéltekkel kapcsolatos sztereotípiák eloszlatásában, és megmutassa a társadalomba való beilleszkedés nehézségeit számos elzárva töltött év után.
A film szereplői Rada Lilla börtönszínházi rendező és Dávid, Gyula, Józsi, Papa, Pici, Zoli, a Váci Fegyház és Börtön elítéltjei.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vondermonarchie 2012 júl. 30. - 15:21:38
Ha nem kerültek volna börtönbe nem kellene értelmezni a helyzetüket...
7/10
adamnagysweetmovie 2012 júl. 30. - 15:18:05 7/10
Ja és a legnagyobb jóság, hogy megmutatja, legtöbbjükben milyen tehetség is rejtõzik. Remélem, hasznosulhat.
7/10
adamnagysweetmovie 2012 júl. 30. - 15:15:47 7/10
A próbák során az egyes szereplõk elõre ismertetik az adott fejezet konfliktusát, szüzséjét, ami könnyebben követhetõvé teszi a próba aztkövetõ jeleneteit.
Az is jó, ahogy a saját benti helyzetüket értelmezik. Néha meglepõen mélyre mennek.
A fényképezés, az apró részletek megragadása, elfogultan mondhatom, ügyes volt.