Veszett a világ

Bakancslistához adom
Wild at Heart
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai romantikus dráma, 124 perc, 1990

Értékelés:

155 szavazatból
Szerinted?

Sailor Ripley éppen a börtönből szabadult. Találkozik szerelmével, Luluval és közösen megszöknek a lány vallási fanatikus anyja, Marietta, elől, aki ellenzi a kapcsolatukat. A fiatalok elindulnak New Orleans felé. Nem is sejtik, hogy a nyomukban van az anya által felbérelt magándetektív, Farragut, akinek feladata, hogy keresztezze a terveiket. Marietta azonban biztosra akar menni, ezért egy kegyetlen kábítószer-kereskedőt is utánuk küld ugyanezzel a megbízatással. Sailor és Lulu egyre furcsább emberekkel találkozik az útjuk során.
Bemutató dátuma: 2023. március 30.

Stáblista:

Szereplők

Sailor Ripley
Lula Fortune
Bobby Peru
Marselles Santos
Cousin Dell
Marietta Pace Fortune
Perdita Durango
Johnnie Farragut

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    1990
    Arany Pálma: David Lynch
  • BAFTA-díj

    1991
    Legjobb hang jelölés
  • Golden Globe-díj

    1991
    Legjobb női mellékszereplő jelölés: Diane Ladd
  • Oscar-díj

    1991
    Legjobb női mellékszereplő jelölés: Diane Ladd

Hozzászólások

Szerinted?
pihes 2022 aug. 30. - 14:43:40
1/10
4/10
Mxplanet81 2021 jan. 16. - 14:52:00 4/10
Ez fajoan gaz film. Tegnap Este elkezdtem nezni bebaszva es betepve, mar akkor sokszor a plafonra nettem, hogy úr isten de gaz. Elaludtam a felénél. Most ebéd közben megnéztem a veget. Meg mindig szánalmasan szar.
8/10
Trap 416 2020 márc. 30. - 11:49:44 8/10
Sok idő kellett hozzá, de sikerült megtalálni az első Lynch filmet, ami tetszett. Bár ez is beteg, és kicsit egy drogos vízióra hajaz, de teljesen emészthető. A Veszett a világ De Palmásan epikusan nyit, mondtam is magamban, hogy ezt a szintet nehéz lesz tartani, de majdnem sikerült Lynch-nek. A film nagyon túlfűtött szexuálisan, és jól áll neki!
Ami nagyon bejött,hogy egy tiszta, őszinte szerelmet ábrázol Cage és Laura Dern között; egy ennyire visszataszító környezetben - ahol az egész játszódik - üdítő látni, hogy két ember ennyire feltételek nélkül tudja szeretni egymást és ragaszkodik a másikhoz. Gyakorlatilag a Veszett a világ egy love story csak Lynchesen tálalva, az viszont biztos, hogy ennyire erős hangulata nagyon kevés filmnek van. Jönnek a bizarrabbnál bizarrabb figurák és az ember csap kapkodja a fejét, és amit a rendező ezzel kapcsolatban kiválóan csinál, hogy senki nem idegesítő, senki nem megy az néző agyára. Fura lesz, amit mondok, de nekem pont William Dafoe-val kapcsolatban volt egy kis hiányérzetem. Nem az alakítása miatt, az - mint mindig - most is nagyon erős, hanem maga a karakter volt kicsit alul reprezentált ahhoz képest, ahogy például Puzsér beharangozta. Gyakorlatilag epizód szerepe van csak a filmben. Ugyan erős jelenet, amikor a csajjal kimondatja, hogy "Fuck me", mert addig nem megy el, amíg meg nem kéri őt, hogy megdugja, de ezzel együtt nem estem hasra Bobby Peru-tól. Számomra onnantól ül le kicsit a film, amikor ő megjelenik, pedig azt hittem onnantól fog a csúcsra érni. Számomra a Veszett a világ legnagyobb erőssége a színészi játék, az utánozhatatlan hangulat, és a szerelmi szál. Egyébként találtam párhuzamot a Született gyilkosokkal és a Ponyvaregénnyel kapcsolatban is a filmben. Szerintem Oliver Stone-t és Tarantino-t is megihlethette, a fényképezés, a bevágások, az időben ugrálás mind-mind hasonlóság.
Nálam 10/7.5, de ez több lenne, ha egy óra után is tudná tartani az a szintet, amit előtte felállított.

4/10
end33 2019 dec. 07. - 09:23:29 4/10
A film hozzám is csak későn jutott el, - (korrekt, zavartalan megtekintésre alkalmas körülményeket feltételezve.) - és nekem ez egy kezdetleges Lynch-film! - Hosszabban kifejtve.., még korai formában alkalmazott, de nagyon ígéretes filmes kifejező-eszköztár mindenütt "bicsaklik". Az alkotónak a "csiszolt mesterdarabokhoz" még évek, folyamatos munkájára és fejlődésre volt szüksége. A tehetsége e film alapján is megállapítható, - (de szerintem a jó forgatókönyvet valaki más, gyakorlottabb rendező a korcsoportjából ezerszer jobban megrendezte volna.) - csak a vak Lynch-rajongók adhatnak rá, - valószínűleg megelőlegezve a későbbi vitathatatlan teljesítményét, - mondjuk 8 pontot. -- Mondom ezt úgy, hogy magamat nagy Lynch-rajongónak tartom.) - Nekem, sokakkal ellentétben, - már itt is tetszett Laura Dern játéka, kedvenc színésznőim közé tartozik, még akkor is, ha alakításaiban túlteng ösztönös női mivolta. Nicolas Cage, némiképp túljátszva a szerepét, hozta a szokásos formáját. Már az itt mutatott teljesítménye alapján is tehetséges színésznek könyvelhető el, és már fiatalon megvan benne egy erőteljes, szemet az "alakítására húzó kisugárzás". Nem bánom, hogy megnéztem, - de többet biztosan nem fogom.., - a későbbi filmek jelentik számomra a kiemelkedő filmművészeti teljesítményt. (Mulholland Drive, Inland Empire, és a többi.)
8/10
Trap 416 2019 márc. 08. - 15:37:50 8/10
Sok idő kellett hozzá, de sikerült megtalálni az első Lynch filmet, ami tetszett. Bár ez is beteg film, és kicsit egy drogos vizióra hajaz, de teljesen emészthető. A Veszett a világ De Palmásan epikusan nyit, mondtam magamban, hogy ezt a szintet nehéz lesz tartani, de majdnem sikerült Lynchnek. A film nagyon túlfűtött szexuálisan, és jól áll neki!Ez egy tiszta, őszinte szerelem Cage és Laura Dern között, groteszk módon egy ennyire visszataszító környezetben - ahol az egész játszódik - üdítő látni, hogy két ember ennyire feltételek nélkül tudja szeretni egymást és ragaszkodik a másikhoz. Gyakorlatilag ez a film egy love story csak Lynchesen tálalva, az viszont biztos, hogy ennyire erős hangulata nagyon kevés movie-nak van. Jönnek a bizarrabbnál bizarrabb figurák és az ember csap kapkodja a fejét, és amit a rendező ezzel kapcsolatban kiválóan csinál, hogy senki nem idegesítő, senki nem megy az néző agyára. Fura lesz, amit mondok, de nekem pont William Dafoe-val kapcsolatban volt egy kis hiányérzetem. Nem az alakítása miatt, az - mint mindig - most is nagyon erős, hanem maga a karakter volt kicsit alul reprezentált ahhoz képest, ahogy például Puzsér beharangozta. Gyakorlatilag epizód szerepe van csak a filmben. Ugyan erős jelenet, amikor a csajjal kimondatja, hogy "Fuck me", mert addig nem megy el, amíg meg nem kéri őt, hogy megdugja, de ezzel együtt nem estem hasra Bobby Peru-tól. Számomra onnantól ül le kicsit a film, amikor ő megjelenik, pedig azt hittem onnantól fog a csúcsra érni. Számomra a Veszett a világ legnagyobb erőssége a színészi játék, az utánozhatatlan hangulat, és a szerelmi szál. Egyébként találtam párhuzamot a Született gyilkosokkal és a Ponyvaregénnyel kapcsolatban is a filmben. Szerintem Oliver Stone-t és Tarantino-t is megihlethette, a fényképezés, a bevágások, az időben ugrálás mind-mind hasonlóság.
Nálam 10/7.5, de ez több lenne, ha egy óra után is tudná tartani az a szintet, amit előtte felállított
berkes.bandi 2017 febr. 19. - 16:42:42
Bobby Peru karaktere miatt már megérte leforgatni!
Dolphus Lundgrennus 2015 nov. 08. - 00:58:26
Én is pont ezt szerettem volna tõled kérdezni:)
8/10
nandelecki 2015 márc. 24. - 15:34:42 8/10
A cím utal a film cselekményére. Ebben az elkorcsosult világ középpontjában egy szerelmespár áll, akiket ugyan megfertõzött már valamilyen szinten ez a világ, mégis tiszták az érzelmeik egymás iránt, és legbelül sem rosszak õk. Tetszett az egymáshoz való viszonyulásuk, az enyhe pátosz még passzolt is. Jeleskedik a film fekete humorban, a karakterek nagyszerûek, nagyon jól hozzák is õket a színészek. Fellelhetõek Lynch stílusjegyei, mint a fény-árnyék kontraszt, feszültségteremtés, karakterek élessége. Kiváló forgatókönyv és rendezés, nagyszerûek a zenék, az alakítások hitelesek, kifogástalanok. Kiváló cselekményvezetés, bár számomra a film elsõ fele jobb volt, mint a második. 8/10.
pie85 2014 szept. 25. - 20:52:47 Előzmény Conor Oberst
Mert alapvetõen tetszenek a korai munkái, pl. Radírfej, az elborultságuk ellenére. Én személy szerint nem úgy vélem h a Twin Peaks lenne David Lynch non plusz ultrája. Persze szerepel a terveim között h nekiülök végignézni, csak az elsõ rész után valahogy nem nagyon visz rá a lélek, mert nem jött be.
Conor Oberst 2014 ápr. 25. - 14:12:21 Előzmény pie85
de akkor miért szereted Lynchet? ha még a Twin Peakst se bírod..
pie85 2013 okt. 02. - 13:52:14
Szeretem David Lynch-t és nagy reményekkel kezdtem neki ennek a filmnek, mivel sok jót olvastam róla és sokan ajnározzák. Hát borzasztó nagyot csalódtam! Ennyire vontott szart én már rég láttam... Elnyújtott és felesleges jelenetek tömkelege. Egy óra telt el a filmbõl amikor még mindig nem történt a filmben semmi, csak: bõgnek, bõgnek, dugnak, dugnak, autóznak, dugnak, bõgnek, dugnak, autóznak, dugnak, autóznak... Ráadásul sehova nem halad az egész. A felbukkanó karakterek is csak bejönnek a történetbe, aztán ennyi. Vagy az a balesetes rész... Mi értelme volt? Mi köze volt a történethez? Semmi. Egyedül Bobby Peru karakterét éreztem érdekfeszítõnek a filmben, rá is több mint egy órát kellett várni. Semmi jelentõsége nem volt továbbá se a nyomozónak, se a bérgyilkosnak akit utánuk küldött Lulu anyja. A párbeszédek sem voltak csöppet sem érdekfeszítõek, hatásosak meg pláne nem. A Wicked Game-es részt se értettem, mér ennyire epikus. Ráadásul sok jelenet eléggé túl volt játszva szerintem, bár lehet h ez volt a cél h direkt felnagyolni minden karakter jellemvonását. Mindenesetre engem baromira idegesített a film 70%-a. Amúgy senkit sem szeretnék lehurrogni, akinek tetszett a film, igazából én nagyon szerettem volna szereti ezt a filmet, de totál ellenkezõ hatást váltott ki. Pedig szeretem a Lynch féle világot. Amúgy sajnos a Twin Peaks sorozattal is hasonlóképpen vagyok. Letöltöttem az egész sorozatot h de jó lesz! Az elsõ rész megnézése után úgy döntöttem, nem vagyok kíváncsi a többire :/ Bár lehet rá kéne vennem magam h adjak neki mégegy esélyt, hátha kellemesen csalódok a továbbiakban.
Amúgy némileg látok párhuzamot a kettõ között: ezek a percekig elhúzott túljátszott bõgések! Borzasztóan idegesít! Továbbá számomra a feszültség teljes hiánya, ami totális érdektelenségbe és unalomba fullad.
Tuti megköveztek páran mivel ez egy igen kultikus filmnek mondható és ez a 8,2-es átlag azér igencsak jó, kevés filmre adnak itt ennyit.
De nekem ez a film egy érdektelen, túljátszott, vontatott, idegesítõ, semmilyen irányba nem haladó nagy nulla volt.
Bruder_N 2012 aug. 04. - 21:39:13 Előzmény convar
Szimplán örök! Amikor elõször láttam - 120 éve:) - ez nem tünt fel, és tényleg. :)
1/10
littlerock 2012 jún. 16. - 23:58:07 1/10
Próbálom megérteni, ki és mit eszik ezen a filmen, de hiába... ez egy rakat összevágott valami. Értem én, hogy ez ilyen stílus, de pl Picasso képeit sem értem ... Ez nem az én világom...
9/10
convar 2011 aug. 23. - 18:57:39 9/10
"Ez a klip a filmbõl az a részlet, ahol a Wicked Game zenéje megy.

http://www.youtube.com/watch?v=fc4ZNuwYU4A"

Nekem is ez volt az egyik legerõsebb emlék a filmbõl. Fantasztikus hangulata van annak a jelenetnek. És mellesleg szürreális is, ahogy Fennt próbálják megmenteni.

Egyébként Lynch és Chris Isaak jó barátok lehetnek. Gondoljunk csak bele, a Twin peaks - Tûzz, jöjj velem-be még egy szerepre is meghívta Christ, nem is olyan nyúlfarknyira.
9/10
convar 2011 aug. 23. - 18:47:51 9/10
Akiknek, mivel a forgatások párhuzamosan zajlottak, lehetett egypár sûrû napjuk: délelõtt Twin Peaks, délután Veszett a világ? :)
9/10
convar 2011 aug. 23. - 18:44:59 9/10
Hogy stílszerû legyek: veszett a film :) Lynch itt nagyon formában volt. Roadmovie tele meseszerû (pl. a boszorkány, a jótündér, a kép eltûnése) és abszurd (legdurvább az amikor a bankos keresi a kezét de közben a kutya meg már elszaladt vele) jelenetekkel és term. betegebbnél betegebb karakterekkel :D

Tehát fantasztikus :)

Am régen 1x már láttam a filmet, de akkor még nem tûnt fel vagy már nem emlékeztem rá hogy feltûnt: a fél Twin Peaks is a stáblistán van.
marslakólajos 2011 júl. 12. - 21:53:04
Félvér? Perui az édesanyja, de szerintem kreol, nem indián.
Lynch-et nagyon szeretem, a videoklipeket nem annyira, de ez igazi mûvészi alkotás.
4/10
grebel 2011 júl. 12. - 12:59:32 4/10
Híres rendezõ, zeneszerzõ és színészek >>> megtévesztõ, mert vontatott és ezért is kicsit unalmas. A kategóriában születtek jobb alkotások is.
marslakólajos 2011 júl. 11. - 10:51:03
http://hu.wikipedia.org/wiki/Helena_Christensen

Errõl nem szól a fáma, de valami vonzódás egészen biztosan kialakulhatott a jelenetek közben.
Azt nem is tudtam, hogy az MTV minden idõk legszexibb klipjének választotta, de maximálisan egyetértek vele. Bár a mûfajt soha nem tartottam nagyra, ez a zenével együtt, a maga nemében egy tökéletes mûalkotás. Engem is teljesen letaglózott, mikor elõször láttam.
marslakólajos 2011 júl. 10. - 19:17:58
http://www.youtube.com/watch?v=UAOxCqSxRD0&feature=related

Ezt a klipet nézzétek meg! Linch rendezte. Szerintem zseniális. tömény erotika, de a lehetõ legízlésesebb formában.
A zene, a látvány, a két szép ember, akik szerepelnek benne. Egyszerûen tökéletes!
Összes hozzászólás