Világfalu - A titokzatos ember

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

"A "Világfalu" kifejezést McLuhan használta először bolygónkra, amit a tömegkommunikációs eszközök kicsiny faluvá zsugorítottak. Igaz, az információk percek alatt eljutnak távoli földrészekre, de hogy mennyire értjük egymás gondolkodásmódját, az is kiderül a véres híradásokból. Az életem úgy hozta, hogy különböző kultúrákban nevelkedtem, az elmúlt harminc év során, pedig több tucat országban forgattam. Mindig abban reménykedtem, ha sikerül megértenem, hogyan gondolkodnak az emberek egy kis afrikai faluban, a dalai láma udvarában vagy a dél-amerikai esőerdő mélyén, akkor talán sikerül megértenem a pesti szomszédomat is.

A világ nagy részén az emberek másként születnek, másként élnek, másként halnak, másként szeretnek, másként gondolkodnak, mint mi! Valami okuk talán csak lehet erre! Hátha lehet tőlük tanulni. Két éve elhatároztam, ismét nyakamba veszem a világot. Megkértem Magyarországon élő külföldi barátaimat, mutassák meg saját kultúrájukat.

Kíváncsi voltam, boldogabbak-e Indiában azok, akiket már gyerekkorukban összeadnak, és nem kell a kamaszkori szerelmi csalódásokkal bíbelődniük. Vagy, mondjuk Marokkóban, akiknek egyszerre van három feleségük, nem egymás után, mint nekem. Milyen lehet nem a lakásért, házért küzdeni egy életen át? Nem lenne jobb négyezer méter magasságban a Titicaca-tó közepén, egy úszó nádszigeten élni vagy egy jurtában a mongol sztyeppén, úgy, ahogy őseink éltek másfélezer évvel ezelőtt? Kíváncsi voltam képes lennék-e stressz nélkül élni. Mondjuk, az Andok hegyei között elengedni magam egy transz-szertartáson, és a sámán tanácsára a révületben eggyé olvadni a természettel. Vagy Japánban, egy többórás teaszertartáson elmélyülten gyönyörködni a teáskannában és egy kétszázötven éves teáscsészében. A Gangesz partján a lélekvándorlással barátkoztam, miközben a máglyán elégettek egy halott asszonyt, Észak-Afrikában pedig egy véres dzsinn-szertartáson igyekeztem meglesni a szellemeket. De legalább ennyire érdekelt az is, milyen értékrend szerint élnek gyimesi csángó, oláh cigány vagy ortodox zsidó barátaim.

A tizenkét részes sorozatban tucatnyi kultúra mindennapjait hasonlítjuk össze a születéstől a halálig. Sőt azon túl is."

- Kepes András

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Lord Ice 2013 júl. 17. - 04:07:44 10/10 Előzmény user11
Most fedeztem fel (kicsit ujra, a zeneje sokaig allando vendege volt a lejatszomnak), fantasztikusan jo.
Emlekszem anno a Gyozike show utan vetitettek, a nepbutitas utan sajnos mar kevesen maradtak ebren ehhez a musorhoz.
user11 2012 dec. 28. - 09:19:55
Valaki feltolta a sorozat részeit a youtube-ra, ott megtekintheted, érdemes, nagyon jó, tanulságos , gazdag és mélyen emberi sorozat. Írd be, nézd meg, tetszeni fog. Értékesnek mutatja be a zsidó, cigány, fekete, arab, andoki stb. kultúrát, képviselõit emberszámba veszi. Ezért is nagyon ajánlom.
10/10
sanderb 2012 febr. 17. - 08:09:08 10/10
Szenzációs! A közelmúltban volt módomban újra megnézni az egészet egyben, és állíthatom, hogy az általam valaha látott legjobb ilyen jellegû sorozathoz volt szerencsén. Amikor már kezdi elveszíteni az ember a jövõbe vetett hitét itt, Európa kellõs közepén (vagy akárhol), akkor ezt látva egy akaratlan terápia szerencsés résztvevõjévé válik, s újra értelmet nyer minden. Egyszerûen tökéletes. Csak ilyen gondolkodás mentén szélesre tárt látómezõ biztosíthatja az ideológiai szélsõségesek elcsendesedését, a rossz értelemben vett nacionalizmus kivérzését. A fegyverek ellen ilyen és ehhez hasonló kultúrbombával lehet leginkább harcolni - szerintem.10/10
southwind 2007 júl. 08. - 09:55:02
Tulajdonkeppen vannak vilagreszek, amik eleg lassan valtoznak... ahol 5 ev vagy 10 en nem hoz akkora valtozast, mint nalunk... En nagyon kedvelem ezt a sorozatot.. magat a temat is, meg Kepes hozzaallasat is... sok, nagyon sok ilyen film kellene.. talan kesebb lenne az eloitelet, a viszolygas, az ellensegeskedes, es tobb lenne bennunk a megertes, belatas.
Huma 2007 máj. 13. - 05:05:40 Előzmény svaradi
Ez az elmúlt sorozat ismétlése szerintem.
svaradi 2007 jan. 13. - 22:12:18
Mikor készült??? Melyik évben??
Köszi:
Pista