Volt egyszer egy Erőd-ország

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2009

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

1951.január 7-re Sztálin Moszkvába rendelte a kelet-európai párt és katonai vezetőket. Az elhangzott tájékoztató szerint a NATO 1953 végére éri el azt a fejlettségi szintet, amely lehetővé teszi számára egy sikeres támadás indítását a Szovjetunió és szövetségesei ellen. Ezért a "sztálinista modellt" már kiépített országoknak, erőltetett ütemben, arra az időpontra fel kell készíteni hadseregeiket a támadás sikeres kivédésére, s egyben előkészülni Nyugat-Európa megszállására. A nemzetközi helyzetet helytelenül értékelő szovjet álláspont szerint elkerülhetetlennek tűnő harmadik világháborúra való felkészülés, Magyarország számára is újabb, óriási erőfeszítésekkel járt. Már 1948 második felében sor került az ország védelmét szolgáló első katonai tervezet kidolgozására, amelyet a vezérkar hadműveleti csoportfőnöksége több alkalommal továbbfejlesztett. A dokumentum az "Ország védelem" címet kapta, s ez képezte alapját az 1950-től fokozódó hadászati célú fejlesztéseknek.
Ezen program egyik szuper-titkos része volt a magyar-jugoszláv határ mentén mintegy 600 km hosszan felépített erődvonal létrehozása is
A film megpróbálja a még élő tanúk, a kevés megmaradt objektum és dokumentum segítségével bemutatni ennek az őrült tervnek a végrehajtását, emléket állítva mindazoknak, akik építőként- vagy mert csak lakhelyük a tervezett nyomvonal közelébe esett-, kitelepítésre kerültek.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
adamnagysweetmovie 2013 márc. 13. - 21:51:13 Előzmény Texas Bill
Eszetlen hatalomerõltetéshez, paranoia-szülte népnyúzó-környezetromboló beruházásokhoz sosincs késõ.
A lényeg: senkivel ne beszéljék végig, mert kiderül, mennyire nem a közjó érdekében áll.
Texas Bill 2013 márc. 12. - 22:54:57 Előzmény feketevipera
Meg azt a kárt is, amit az erõltetett közlekedésfejlesztés okoz manapság is Magyarországon. Pl. ki volt az az okos, aki a Mezõföld legjobb talajú részein vezette át az M6-ost???
feketevipera 2011 jún. 08. - 23:15:01
Az ország déli részén felépített erõdvonal a hidegháborús hisztéria terméke, de azt az ismertetõben nem emelték ki, hogy miért itt jött létre ez a vonal. Ekkorra ugyanis jelentõsen megromlott a viszony a Szovjetunió és Jugoszlávia között, s így a jugoszláv csapatokat is szerették volna visszatartani, ez is szerepet játszott az erõdök felépítésében. Egyébiránt egyszer érdemes lenne összeszámolni azt a kárt, amit az erõltetett iparosítás és ez a hidegháborús készülõdés okozott (nem is beszélve az emberek számára okozott károkról, amiket nem lehet mérni). Nagyon tanulságos dokumentumfilm ez, rendkívül sok archív felvétellel.