Vörös Hadsereg Frakció

Bakancslistához adom
Wer wenn nicht wir
16 éven aluliak számára nem ajánlott német történelmi film, 124 perc, 2011

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

A valódi dokumentumokon és megtörtént eseményeken alapuló film azokról a fiatalokról szól, akik az 1960-as években NSZK-ban először szembesülnek szüleik II. világháborús tetteivel. Ezek a fiatalok nagyon nehezen dolgozzák fel a múltat és azt gondolják, hogy a kommunizmusba vetett hitt ellensúlyozni tudja a szüleik tetteit. A film a Vörös Hadsereg Frakció megalakulását mutatja be.
Bemutató dátuma: 2012. január 19. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Szereplők

Bernward Vesper
Gudrun Ensslin
Andreas Baader
Willi Vesper
Rose Vesper
Helmut Ensslin
Ilse Ensslin

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2011
    Arany Medve jelölés: Andres Veiel

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
sioux 2012 márc. 07. - 18:37:00 9/10
Erre utal az is, hogy a német eredeti cím mennyivel jobban kifejezi a film lényegét. Ki, ha mi nem? És nem Vörös Hadsereg Frakció a film címe és tárgya.
9/10
sioux 2012 márc. 07. - 18:34:01 9/10 Előzmény sioux
Ráadásul leginkább nem is a RAFról szól; a Bernward Vesper, Gudrun Ensslin Baader elõtti barátja a központi figura, és valamelyest Ensslin, kettejük kapcsolatán keresztül látjuk hogy a náci- és Hitlerbarát apa fia és egy náciellenes család lánya hogyan sodródik radikális "megoldások" irányába, úgy hogy Vesper megáll egy ponton a fizikai erõszak elõtt (bár az irodalom, a könyvek, az értelmiségi tevékenységek erejében már õ sem hisz) vállalva Ensslin elvesztését is, míg Ensslin továbbmenetel a RAF megalapításába Baaderrel. A fõszereplõ, Vesper nagyon összetett figura, a többiek "egy ügyû" mellékszereplõk csupán, és Vesper nem is lett soha RAF tag. A RAF tettei szinte csak újságfõcímként jelennek meg, pillanatokra felvillantva, nem is tudja a nézõ összerakni mit is csináltak valójában. Meg kell nézni az egy évvel korábban készült Baader -Meinhof Csoport filmet is, ha a RAF-ról akarunk többet tudni-érzékelni.
9/10
sioux 2012 márc. 06. - 14:17:21 9/10 Előzmény domo.robi
Nem a kommunista terrorról szól. A RAF nem kommunista szervezet volt, hanem egy antikapitalista terrorszervezet. Ideológiájuk itt-ott összeér, de nem ugyanaz.
domo.robi 2012 jan. 19. - 21:52:02 Előzmény efes
Te beteg vagy. Az igazságszolgáltatásról már hallottál?
poad 2012 jan. 19. - 12:16:13
Ajánlom a Baader Meinhof komplex címû filmet is (http://www.port.hu/a_baader_meinhof_csoport_der_baader_meinhof_komplex/pls/fi/films.film_page?i_film_id=96197), az nagyon tetszett, nem annyira dokumentum film, mint inkább játékfilm, egészen kiváló alkotókkal és szereplõkkel.
5/10
efes 2012 jan. 18. - 13:57:43 5/10 Előzmény domo.robi
Ez annyira bájos és megejtõ, ahogyan terrorról, népirtásról, népírtók kivégzésrõl beszélsz... Te sem vagy különb ezeknél, sõt. A RAF tagjainak legalább volt ideológiájuk, de benned csak üres, állatias vérgõz van.

A film amúgy nem "mond oda", ezzel szemben rideg, tényszerû és tárgyilagos. Éppen ezért nem elég jó, mint játékfilm. Doksinak viszont túl fikciós.
domo.robi 2011 dec. 25. - 00:20:37
Ez a film a kommunista terrorról szól, arról a sötét ideológiáról, amely rávette az embereket saját honfitársaik megölésére. Kár, hogy nem végezték ki az összes népírtót, nem kevés volt RAF-os gyilkos ma már szabadlábon van. Remélem, hogy a film nem szerecsenmosdatásos pátosszal nyúl a témához, hanem keményen odamond a gyilkosoknak.