Olthatatlan / 1. rész

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott cseh minisorozat, 1. rész, 83 perc

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: 1968-ban a Szovjetúnió katonai beavatkozással akadályozza meg a szocialista rendszer bukását Csehszlovákiában. A megszállás miatt a nemzet letargiába süllyed. 1969. január 16-án a bölcsészhallgató Jan Palach a szovjet megszállás elleni tiltakozásul felgyújtja magát Prágában. Tettével fel akarja rázni az embereket, arra akarja ösztönözni őket, hogy kiálljanak a szabadság mellett. Búcsúlevelében azt írja, ha a követeléseit nem teljesítik, mások is követni fogják példáját. Az ügyben Jires őrnagy, a titkosszolgálat tisztje kezd nyomozni. Miközben azon van, hogy csírájában elfojtsa a folyamatot, az egyetemi diákszövetség elnöke, Jan Trávnicsek arra használja Palach önfeláldozását, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra. Palach belehal a súlyos sérüléseibe. Egy hónappal később a rendszer támadásba megy át, egy újságban a nyugati hírszerzéssel való együttműködéssel vádolják a diákot.

A műsor ismertetése: Az HBO számára minisorozatot forgatott Agnieszka Holland, a világhírű lengyel rendező a csehszlovák történelem meghatározó pillanatáról. A triógia a diák Jan Palachnak állít emléket, aki a szovjet megszállás elleni tiltakozásul 1969-ben felgyújtotta magát. A történteket a fiatal ügyvédnő, Dagmar Buresová szemszögéből látjuk, aki a fiú családját védi, amely a bíróság előtt csap össze a kommunista rendszer képviselőivel. A diák története örök értékekről szól: igazság, becsület és bátorság. A szabadságért való kiállásról, a megingathatatlan erkölcsi elvekről és az önfeláldozásról. Áldozata nem volt hiábavaló. Húsz esztendővel később Palach halálának évfordulója generálta azokat a diákmegmozdulásokat, amelyek Csehszlovákiában megnyitották az utat a totalitárius rendszer bukása felé.

Forgalmazó: HBO

Streamelhető:

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

MUDr. Zikova
Jiri Palach
Libuse Palachova
Major Jires
Radim Bures
Major Docekal
Vladimir Charouz
Vilem Novy
Ondrej Travnicek
Pruvodci Jiricka
Dr. Knapp

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
László Korusecz 2022 máj. 12. - 21:48:47 8/10
Gratulálok, csak a film címlapján szereplő (mellesleg tényleg a sorozatban legtöbbet szereplő) színésznő nevét sikerült kihagyni a névsorból. A neve: Tatiana Pauhofová.
Egyébként érdemes megnézni, még ha egy rész több, mint egy óra is.