Kapcsoskönyv

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 7. rész, 35 perc

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Luxemburgi Zsigmond, majd a trónon őt követő Mátyás király külhoniak által sokszor megcsodált építkezéseiről, a királyi udvarban folyó színpompás életről ma már csak a korabeli leírásokból alkothatunk képet. Miközben a török jelenléte másfél évszázadra megakasztotta a magyar társadalomfejlődést, Frankhonban a központi hatalom megerősödése a XV. század végétől már lehetővé tette, hogy a francia királyok külhoni hódításokba kezdjenek. A hódító hadjáratok, a fellendülő kereskedelmi kapcsolatok sok franciával megismertették a reneszánsz életformát, a humanizmus eszméit és művészetét. A francia földön meghonosodott, sajátos "flamboyant" - "lángoló" - gótikus stílus legszebb példái a várkastélyok lettek. Ha valamire ráillik ez a kifejezés, akkor az mindenképpen Plessis - Bourré, amely talán legszebb és legharmonikusabb példája a védelmi funkciót még szem előtt tartó középkori és a kényelmi szempontokat már teljesen elfogadó és felhasználó Anjou építészetnek: kívül vár, belül kastély.

A műsor ismertetése: A francia-magyar kapcsolatok ezer éve.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
derda 2011 jún. 08. - 23:48:01 8/10
Nemúgy van az, kéremszépen: kiderült a mai epizódból például, hogy amagyarok a hunok nyomában a szaracénokkal, az arabusokkal és egyéb pogányokkal összefogva, velük közösen dúlta fel a keresztény Európát..
dantonb 2011 jún. 08. - 23:39:43
Hát ami azt illeti ennyire lezüllött ez a köztv,hogy Koltai förmedvényei mellett állandóan ez az álmagyarkodás hunkodás.Hogy is mondta valaki vissztért a szakrális nacionalizmus népbutító mételye.