EtnoKlub / Csoóri Sándor és Szabadcsapata

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar zenés műsor

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A mai adás főszereplője a táncházmozgalom, a magyar népzenei élet egyik meghatározó személyisége, aki több évtizede kitartóan járja a maga útját. Csoóri Sándor, a híres és közismert Muzsikás együttes egykori tagja a kilencvenes évek végén elbúcsúzott korábbi zenekarától, mert úgy érezte, megváltozott a világ, és megváltozott a Muzsikás is. A hajdani szellemiséget azonban nem akarta veszni hagyni, így megalakította az Ifjú Muzsikást. A világ azonban újabb fordulatokat vett, és a változások őt is megérintették. Ezért hozta létre a Szabadcsapatot, amelyben tanítványai, fiatalabb zenészbarátai gyűltek össze - velük találkozhatnak szombaton az Etnoklub nézői. Itt lesz Csóori Sándor fia, ifjabb Csoóri Sándor Sündi, Márczi Anna, aki énekel és kontrán játszik, Éri Márton, aki ezúttal bőgőzik, valamint közreműködik Zimber Ferenc cimbalmon és Salamon Soma furulyán, harmonikán és szintetizátoron.
A Szabadcsapat most elsősorban erdélyi magyar autentikus népzenét játszik, ezen belül pedig főleg széki, mezőségi és kalotaszegi zenét. S hogy miért éppen ezek a tájegységek kerültek túlsúlyba? Azért, mert a táncház "modellje" az erdélyi Szék volt, a hetvenes évek közepén a széki táncokkal indult a táncház, s Csoóri Sándorra legjobban azok a népzenészek hatottak, akik e régiókból származtak. A magyar népzene nagymestere ezeken a helyszíneken, falusi környezetben, a helyi zenészektől tanulta a muzsikálást - talán éppen ez sok évtizedes sikere titka is.
Természetesen a néptánc sem hiányzik majd, hiszen három táncospár ropja Csoóri Sándor és Szabadcsapata zenéjére: Németh Ildikó és Szabó Szilárd, akik visszatérő vendégeink, valamint Gémesi Zoltán, Salamon Sarolta, Berecz István, Kádár Kata.

A műsor ismertetése: A műsorban a népzenei együttesek, énekesek, táncosok mellett helyet kap a népmese, népi színjáték, a tárgyi népművészet, a hagyományos népi mesterségek bemutatása is. De időnként megjelenik a világzene, a népzene és a jazz keveredése, az etno-jazz is.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Ford Mustang 2011 júl. 14. - 15:01:07 1/10 Előzmény CsZsóka
Nem rossz, fõleg annak jó aki kedveli illetve szereti is a komolyzenét.
CsZsóka 2010 szept. 13. - 00:09:00
Örülök, hogy rátaláltam erre a mûsorra.