Az aktuális rész ismertetője: Az otthon ott van, ahol az élet elkezdődik: az étel összehozza a családtagokat a konyhában, táplál és vigaszt nyújt. Bár a kukorica eredetileg Dél-Amerikából származik, Kínában már 400 éve termesztik. A metélőhagymás kukoricalisztes palacsinta a kínai család egyik kedvence, Houzhouban pedig tésztakészítő művészek élnek. A dinsztelt császárhús nem hagyományos, de nagyon népszerű étel lett. A töltött tészta a legjobb vendégváró étel, és kitűnő ünnepi étel kínai újévkor. A szecsuáni konyha a csípős és pikáns ízű ételeiről ismert, de az alapját a savanyított zöldségek adják. A görögdinnye pasztát nyár közepén készítik. A frissen szedett vízibambuszt sertéshússal is szokás fogyasztani, a maradékot kiszárítják, és elteszik a szűkösebb napokra. Guangdong és Szecsuán nagyon messze fekszik egymástól, nagyon különbözik a konyhájuk és dialektusuk is. Ennek ellenére mindkét régió lakói úgy érzik, hogy az ő konyhájuk rejti a hosszú élet titkát.
A műsor ismertetése: Idén, 2019-ben 70 éves a magyar-kínai diplomáciai kapcsolat. A kínaiak sokféle területen jelen vannak mindennapi életünkben. Elég csak a kínai konyha ízeire gondolni, melyet bemutatni igyekszik a sorozat. Tetszik vagy sem, az élet folyton továbblépésre késztet minket. Az emberek új helyekre vándorolnak, és utazás közben magukkal viszik az otthon ízeit az új lakóhelyükre. Bármilyen messzire is utazunk; az otthoni ízek mindig ott maradnak az emlékeinkben. Legyen az méz, tofu, gomba, hal, gabona. Tér és idő korlát nélkül kötik össze az utazót az otthonáról szőtt emlékeivel. Kína radikális változáson megy keresztül. Az emberek és az ételek folyamatosan úton vannak, és mind gyorsabban új otthonra találnak.
Hozzászólások