Az aktuális rész ismertetője: A legtöbb konyha az alapanyagok véletlenszerű találkozásának sorozatából jön létre. Az ételekhez az alapanyagokat az emberek hozzák össze, azonban az ételek is összehozzák az embereket. A kínaiak ezt "yuanfennek" azaz sorsszerűségnek tartják. A szárított gomba, a bambuszrügy, a szójabab, a szecsuáni bors, a Facing Heaven chili, hozzá a marha, sertéshúsok, a különféle halak, a sokféle szósz, a számos tészta és rizsféle, a számtalan zöldségtípusok találkozásainál összetett, változatos és mégis hagyományos ízek születnek. Az alapanyagok egymásra találása kelettől nyugatig, a Jangce déli régiójától a Nagy Fal északi részéig az emberek vándorlásának köszönhető.
A műsor ismertetése: Idén, 2019-ben 70 éves a magyar-kínai diplomáciai kapcsolat. A kínaiak sokféle területen jelen vannak mindennapi életünkben. Elég csak a kínai konyha ízeire gondolni, melyet bemutatni igyekszik a sorozat. Tetszik vagy sem, az élet folyton továbblépésre késztet minket. Az emberek új helyekre vándorolnak, és utazás közben magukkal viszik az otthon ízeit az új lakóhelyükre. Bármilyen messzire is utazunk; az otthoni ízek mindig ott maradnak az emlékeinkben. Legyen az méz, tofu, gomba, hal, gabona. Tér és idő korlát nélkül kötik össze az utazót az otthonáról szőtt emlékeivel. Kína radikális változáson megy keresztül. Az emberek és az ételek folyamatosan úton vannak, és mind gyorsabban új otthonra találnak.
Hozzászólások