Az aktuális rész ismertetője: Zala megye délnyugati részén, a Göcsej szívében található Kustánszeg. Lakói mindig is dolgos földművelő népek voltak, ezért ételeik is a nehéz fizikai munka igényei szerint alakultak. A zalai tájegység gasztronómiájának alapját a kukorica, a krumpli, a káposzta és bab képezi, s a belőlük készült ételek: a dödölle, gánica, a tartalmas levesek, a sokféle kelt- és kukoricás tészta. A film helyi asszonyok közreműködésével bemutatja, hogyan készül a savanyú bürkés borsóleves babból, a savanyú répaleves, a toros káposzta, a krumpliprósza és a kelt rétes.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások