Az aktuális rész ismertetője: Lipót egy lélekszámát tekintve aprócska, pár száz lelket számláló település, de mintha a gondviselés a tenyerén hordozná az itt lakókat. A Szigetköz vízi világa bármely irányba útra kelve, községen belül, és körülötte is folyton a kirándulók útjába esik. Varázslatos, festői szépségű tájak, pihentető, gondolatébresztő helyszínek ezek, gazdag élővilággal. Az utazók örömére lépten-nyomon jól kiépített túraútvonalak, tanösvények segítik az eligazodást. Mindez önmagában is elegendő lenne ahhoz, hogy bárki túracipőt húzzon, és elinduljon Lipótra, de a település mindezek mellé még termálvizes fürdővel, bármikor szabadon látogatható római katolikus templommal, gondosan berendezett, sok ritka emléket tartalmazó Falumúzeummal, ritkaságnak számító látványpékséggel is szolgál. Az Ízőrzők műsorában mindezeken túl bemutatkozott a helyi vegyeskar, és Dr. Války István, aki a település történetét dolgozta fel érdekes, olvasmányos formában. Az lipóti ételek egy kisebb és egy nagyobb kemence előtt készültek, gyönyörű környezetben. Ezek a következők: Fácánleves töltött derelyével, Lipót óriás kenyere, Fánktésztában sült alma citromfűvel, Zöldfűszeres, tojással töltött kemencés burgonya, Kapros-juhtúrós kenyérlángos füstölt harcsával és Almás-diós piskóta kajszibarack lekvárral.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások