Az aktuális rész ismertetője: Vannak olyan helyek, amelyekre születésükkor kiborultak a természet szépségeinek bőségkosarai. Ilyen település Monostorapáti is, ahol az utazó bármelyik környező domboldalra felkapaszkodhat, mindig új kép tárul a szeme elé. A Bakony, a Balaton-felvidék tanúhegyei, a Káli-medence, a Balaton csillogó víztükre, források, erdők, tavak, rendkívüli szépségű szőlőhegyek, Almád bencés apátságának romjai csábítják kirándulásra az ide érkezőt. A faluban pedig gyönyörű barokk templom, tájház, szép régi épületek és nem utolsó sorban kedves emberek fogadnak bennünket. Monostorapáti lakosságának felmenői elsősorban erdőgazdálkodásból, mezőgazdaságból, állattenyésztésből, szőlészetből-borászatból tartották fenn magukat, és ezek a hagyományok ételeikben is megmutatkoznak. Az Ízőrzők műsorába Takács Emma és Zentai Jánosné Marika kiváló ételeket készített: Savanyú répaleves, Sült oldalas párolt káposztával, Kelt krumplis palacsinta, Vaddisznó bakonyi módra, Medvehagymás-sonkás lepény, Darás-meggyes rétes.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások