Az aktuális rész ismertetője:
Nagydobos ? egy kis falu a keleti végeken, amelyet a sütőtök tett világhírűvé. Volt idő, amikor a New York-i tőzsdén is jegyezték, és különvonatokkal szállították Budapestre. Napjainkban a település Sütőtök Fesztiválja az az esemény, amely évről-évre több vendéget vonz Nagydobosra.
Ezeken a rendezvényeken is megismerkedhetnek a helyi férfikórussal, a község népi hagyományaival, kézműveseivel. Az Ízőrzőkben Szászi Zoltánné népi iparművészt és Jóni János fafaragót mutatjuk be. A helyi gyógyhatású mézekről Boros József, a nagyméretű, hamvas színű sütőtökről Filep László osztott meg néhány titkot. A nagydobosiak különösen jószívű vendéglátók. Ezt bárki megtapasztalhatja, ha szán egy kis időt arra, hogy elbeszélgessen az itt lakókkal. Bennünket is szeretettel fogadtak, majd hat jobbnál-jobb ételt főztek az Ízőrzők műsorába: Nagydobosi sütőtök leves, Sertéstarja nagydobosi sütőtökkel, Nagydobosi sütőtök lapcsánka, Nagydobosi sütőtök egytál, Gesztenyével, aszalt szilvával és sütőtökkel töltött csirkemell, Sütőtök felfújt sütőtök pudinggal.
A műsor ismertetése: A sorozat a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett bemutatja az adott települést is.
Hozzászólások