Ízőrzők / Pátka

Bakancslistához adom
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 30 perc

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Pátka Székesfehérvár közvetlen közelségében egy méltán figyelemre méltó, egyáltalán nem átlagos település, egyedi adottságokkal. Már a római korban is hatalmas víztározó volt itt. Gátrendszerének falmaradványai csodák csodájára a mai napig fennmaradtak, és a tározótól csupán pár száz lépésnyi sétával megtekinthetők. Az Ízőrzők műsorában két étel is készült a római korra emlékezve: a Kőrakási serpenyős halacskák és a Vaddisznósült római kemencés kenyérrel. Ezek a különlegességek fűszerezésükben, és megjelenésükben is különlegesek, egyben nagyon finomak, ajánljuk figyelmükbe. A völgyben fekvő településre bármely magaslatról letekintve hatalmas vízfelületeket látunk, melyekben visszatükröződik Pátka arca. Az évszázadok során számos fontos történelmi esemény volt a községben, de a helybéliek leginkább az 1848. szeptember 29-én itt zajlott diadalra büszkék. A csata helyszíne ismert, bárki ellátogathat arra a füves legelőre, ahol a magyar csapatok győzelmet arattak. Bemutatjuk még a Tájházat, a Fehérvári Huszárok Egyesületét, a helyi Nyugdíjas Klub ügyes kezű asszonyait, és a Pántlika Táncegyüttes mezőföldi eszközös táncait. A fent említett két ételen túl a következő finomságok készültek még Pátkán: Kolbászos krumpligombóc leves, Káposztás vakarcs, Vadnyúl paprikás édesburgonyával és Diós-mákos kifli.

A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Démétér456 2022 júl. 08. - 19:01:54 7/10 Előzmény vino-et-veritas
Tökéletes meglátás - sok epizód szinte kizárólag az utolsó egy-két generáció ízlését tükrözi. Amivel nincs sok baj, bár kevésbé ezt várná az ember a "hagyományos" konyhától. A nemzetiségi falvak tényleg érdekesebbek, illetve a személyes preferenciám miatt az erdősebb környékek konyháját élvezem. A vad gombák, a vadhúsok számomra nem mindennapiak, viszont imádom őket.
vino-et-veritas 2022 júl. 08. - 16:10:40 Előzmény Démétér456
Sajnos az átlagos hazai konyha ezek körül forog általában. A sütemény/édesség-vonal kissé izgalmasabb....
Bár ott is néha fura dolgok jönnek ki. Mennyire volt hagyomány a paraszti konyhákon a kakaó, a kókuszreszelék vagy a szezámmag...
Sok részt megnézve talán inkább az elmúlt 50-70 év "gasztronómiája" dominál, mint a korábbi korszakoké...
Amúgy a "nemzetiségi" konyhák bemutatása (pl. német) több színt visz a műsorba.
7/10
Démétér456 2022 júl. 07. - 18:51:26 7/10
Kedves sorozat. Egy ponton túl nehéz fokozni a szalonna-hagyma-pirospaprika-krumpli-káposzta-tejföl kombinációkat, de mégis szeretetreméltó minden hely, minden ház, minden házi szakács. És már jó ötletet is kaptam tőlük :)
kritikus mûvész 2022 ápr. 11. - 18:19:25 Előzmény anita195
Tradíció és hagyomány... Mi is a különbség a két kifejezés között?
10/10
anita195 2021 máj. 17. - 19:54:42 10/10
Hagyományok, tradíciók és rengeteg finomság. Értékőrző műsor, nagyon szeretjük :) Garantáltan összefolyik a nyál az ember szájában.
10/10
offtopic
Bill Kaulitz 2021 ápr. 14. - 16:12:59 10/10 Előzmény surildi
❤️
10/10
surildi 2020 febr. 27. - 18:03:30 10/10
Nagyon szeretem a regi hagyomanyokat, a jo izes beszedet. Finom gusztusos regi eteleket megismerni. ♡♡♡