Az aktuális rész ismertetője: Pátka Székesfehérvár közvetlen közelségében egy méltán figyelemre méltó, egyáltalán nem átlagos település, egyedi adottságokkal. Már a római korban is hatalmas víztározó volt itt. Gátrendszerének falmaradványai csodák csodájára a mai napig fennmaradtak, és a tározótól csupán pár száz lépésnyi sétával megtekinthetők. Az Ízőrzők műsorában két étel is készült a római korra emlékezve: a Kőrakási serpenyős halacskák és a Vaddisznósült római kemencés kenyérrel. Ezek a különlegességek fűszerezésükben, és megjelenésükben is különlegesek, egyben nagyon finomak, ajánljuk figyelmükbe. A völgyben fekvő településre bármely magaslatról letekintve hatalmas vízfelületeket látunk, melyekben visszatükröződik Pátka arca. Az évszázadok során számos fontos történelmi esemény volt a községben, de a helybéliek leginkább az 1848. szeptember 29-én itt zajlott diadalra büszkék. A csata helyszíne ismert, bárki ellátogathat arra a füves legelőre, ahol a magyar csapatok győzelmet arattak. Bemutatjuk még a Tájházat, a Fehérvári Huszárok Egyesületét, a helyi Nyugdíjas Klub ügyes kezű asszonyait, és a Pántlika Táncegyüttes mezőföldi eszközös táncait. A fent említett két ételen túl a következő finomságok készültek még Pátkán: Kolbászos krumpligombóc leves, Káposztás vakarcs, Vadnyúl paprikás édesburgonyával és Diós-mákos kifli.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások