Az aktuális rész ismertetője: Rátka község a világörökség részét képező Tokaji Történelmi Borvidék egyik német nemzetiségi települése. Hagyományos német ételek elkészítését láthatjuk a filmben: a tunkiét (szalonnás, tejes mártással tálalt reggeli), a pácolthúslevesét (főtt töltelékkel), a főtt salátával kínált főtt húsét, a pácolt marhahúsét, a gerslis, füstölthúsos káposztáét, és a híres rátki krumplis palacsintáét, melyet hagymával ízesítenek.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások