Az aktuális rész ismertetője:
Szentkirályra, az ásványvíz hazájába helyi különlegességekkel vártak bennünket. Első nap a forgatás a Faluház mögötti kemencéknél zajlott. Itt elsőként Kökényné Erzsike néni mutatta be nekünk a község hagyományos ünnepi édességét: a szárított rétest sárgadinnyés-túrós töltelékkel.
Közben nekiláttunk, hogy Kovácsné Lázár Ilonával zöldfűszeres báránysültet készítsünk köleskásával, amihez a rozmaringot és zsályát a falu fűszerkertjéből szedtük. Következett egy újabb érdekesség, Pápai Ferenc kecsketúrós pogácsája, ami szintén a kemencében sült aranyos barnára.
A rétesnél már megismerkedtünk a helyi sárgadinnyével, Cseh-Szakál Andrea viszont bebizonyította azt is, hogy öt perc alatt, főzés nélkül mennyire ízletes, hűsítő leves készíthető belőle. Ádámné Juliska babgulyást főzött csipetkével, ezúttal sertéslapockából. Elárult egy régóta megfejtésre váró titkot is. Hogyan érheti el a ház asszonya, hogy a hagyma szeletelés közben ne csípje a szemét? A válasz a filmből kiderül.
Hatodik ételként egy egyszerűen elkészíthető édesség receptje következett Pápai Terikétől. A betyár szelet amolyan karácsonyi nyalánkság. Előnye, hogy hetekkel korábban is elkészíthető, sokáig eláll. A főzésen túl ellátogattunk Szentkirály református pusztatemplomába, valamint Szent István katolikus templomába, megnéztük a helyi asszonyok horgolásainak és mézeskalácsainak kiállítását, valamint a néptáncosok több csoportjának fellépését is.
A műsor ismertetése: A sorozat a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett bemutatja az adott települést is.
Hozzászólások